Mai este foarte puțin până când anul 2014 se încheie. Un an agitat, poate cel mai agitat an din ultimii 25 de ani.

Corupția a atins cote inimaginabile. Arestările de președinți de CJ, de primari, de foști membri ai guvernului, de reprezentanți ai autorităților locale și județene, de oameni de afaceri conectați la grupuri de interese subordonate politic au devenit ceva banal. Coridoarele și birourile DNA sunt neîncăpătoare și nimic nu anunță că lucrurile se vor schimba. Sistemul pare blocat.
Nici la Cluj situația nu a fost diferită. După arestarea lui Horea Uioreanu, activitatea din Consiliu Județean a fost perturbată de jocurile politice care au împiedicat alegerea unui președinte CJ. S-au creat majorități în funcție de interese personale ori de partid, s-au făcut alianțe artificiale de moment, s-au luat decizii și hotărâri la limita legii ori dincolo de ea. Totul, în defavoarea clujenilor și a proiectelor în slujba lor.
Mihai Seplecan, consilier județean și președinte executiv al PNL Cluj, a fost și el implicat în aceste jocuri politico-administrative. Din păcate, pe tabla de șah a Consiliului Județean Cluj el a fost pionul sacrificat.
Anul 2015 pare, însă, să aducă, nu numai la Cluj, schimbările care ar putea asigura stabilitatea.
Domnule Seplecan, ce va aduce anul 2015 în ceea ce privește funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj?
– O schimbare va avea loc cu siguranță. Mâine, în ședință de guvern, ar trebui să se ia decizia de organizare de alegeri pentru președinția CJ Cluj în luna ianuarie. Asta în situația în care premierul Victor Ponta respectă legea. Ceva îmi spune că nu o va face, sub pretextul organizării de alegeri, în luna februarie sau martie, în toate județele unde au fost arestați președinți de consilii județene. Însă, situația din celelalte consilii județene este total diferită de cea de la Cluj, astfel că, dacă Victor Ponta nu va respecta legea și nu va organiza alegeri la Cluj în luna ianuarie îl voi da în judecată, lăsând justiția să hotărască.
La Cluj, lucrurile puteau fi de mult rezolvate. Am fi putut intra în normalitate, am fi avut stabilitate. Asta dacă prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, ar fi fost preocupat de interesele clujenilor și ar fi organizat alegeri în același timp cu alegerile din turul II al prezidențialelor. Cu costuri minime, la nivel administrativ, județul Cluj ar fi fost, astăzi, deblocat și ar fi putut funcționa normal.
– Vă aflați în cărți, în continuare, pentru șefia CJ Cluj?
– Cred și consider că voi fi candidatul PNL la președinția CJ Cluj. Sunt susținut și sprijinit de primarii și viceprimarii din județ, acolo unde, cred, am făcut foarte multe lucruri bune. La fel, am sprijinul și susținerea colegilor mei de partid, a celor mai mulți consilieri județeni, a vicepreședintelui CJ, Horațiu Cătărig, a senatorului și președintelui PNL Cluj, Marius Nicoară, a europarlamentarului și co-președintelui PNL Cluj, Daniel Buda, a senatorului Alin Tișe, a primarului Emil Boc cu care, în mod special, am o colaborare foarte bună.
– Care vor fi primele obiective stabilite de Consiliul Județean Cluj în situația în care va fi condus de Mihai Seplecan?
– Am în vedere multe proiecte. Multe au fost demarate în perioada mandatului meu de președinte interimar al CJ. Dar două ar fi marile proiecte pe care vreau să le duc la capăt, dat fiind faptul că va fi vorba de un mandat scurt.
Primul este realizarea… de urgență a Spitalului Județean de Urgență. Nici nu are rost să spun cât de util ar fi acest spital pentru toți clujenii. Spun doar că, în ultimii ani au fost cheltuite 550 de miliarde de lei vechi pentru spitalele care aparțin CJ Cluj. Bani irosiți pentru întreținerea unor imobile vechi, multe improprii desfășurării în bune condiții a actului medical. Un Spital Județean de Urgență la Cluj ar fi, în primul rând, eficient, cu rezultate pozitive în starea generală de sănătate a clujenilor. Nu ar mai fi nevoie ca pacienții să facă drumuri interminabile, obositoare între secții ori spitale din oraș sau județ. Spitalul Județean de Urgență Cluj ar rezolva toate aceste probleme.
Al doilea proiect ar fi asfaltarea celor peste 1.200 de kilometri de drumuri județene, proiect început tot în timpul mandatului meu de președinte al CJ. Un proiect care, evident, ar fi în folosul tuturor clujenilor. Infrastructura ar asigura un trafic facil între sate, comune și orașele ori localitățile importante din județ. S-ar dezvolta infrastructura turistică a județului: turismul montan și, la câmpie, în zonele de pescuit, turismul de agrement.
– Cum vă poziționați, ca președinte executiv al PNL Cluj, în actuala configurație politică, în relația cu celelalte partide?
– Din punctul meu de vedere, cred că am o relație bună cu toate formațiunile politice. În primul rînd cu noii noștri colegi veniți din PDL. Apoi, am o relație deosebită, bazată pe respect, cu foștii colegii din USL, în mod special cu Partidul Conservator Cluj. Nu ai cum să nu respecți un om ca domnul președinte PC Cluj, Șerban Rădulescu. Un politician cu experiență, un om de cuvânt, un om de onoare, calități tot mai rare, lucruri tot mai greu de găsit în politica la nivel național. Ca și consilier județean, colaborez foarte bine cu consilierii PC, UDMR, PMP, PPMT, PLR, PPDD, cu grupul independenților reprezentat de domnul Axente Husar. Nu în ultimul rând chiar și cu consilierii PSD. Mă consider un om politic căruia îi place să aduce, să unească, nu să dezbine.
Dacă este vorba de lucruri constructive, în beneficiul clujenilor, nu am nicio reținere să colaborez cu toți cei care își doresc același lucru.
– Cum vă înțelegeți cu noul președinte ales, Klaus Iohannis? Am văzut că ați făcut echipă în campania electorală.
– Relația mea cu domnul președinte Klaus Iohannis este una foarte bună și, în primul rând, constructivă. Ținem legătura telefonic, ne consultăm în diferite probleme. Am susținerea lui și lucrul acesta îmi dă încredere că voi putea duce la bun sfârșit multe proiecte în folosul clujenilor din poziția de președinte al CJ Cluj.
Cristian Bara
Interviu publicat pe Gornistul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here