Reporter: Sunteți un om realizat profesional, profesor universitar și doctor în medicină. Ați însănătoșit câteva mii de oameni până acum. De ce vă atrage o carieră politică și de ce ați ales PSD-ul?

Răspuns: Cred că o impune momentul și contextul. Am să explic. După ce am încheiat specialitatea, mi-am completat instruirea în instituții prestigioase din Germania și Marea Britanie. Am revenit în Institut cu dorinta de a replica experiența dobandita si cred că în mare parte am reușit. Evoluția Institutului din ultimii ani stă dovadă, și aici mă refer, în primul rând, la rezultatele oncologice, dar și la infrastructura actuală – umană și materială. Cred că în acest moment pot ajuta prin ceea ce știu și pot trata un număr mult mai mare de pacienți – prin politici de sănătate. PSD mi-a făcut o propunere în contextul în care un număr important de medici recunoscuți au acceptat să participe la un proiect comun.  

Reporter: Ce veți aduce nou în PSD? Ce veți încerca să faceți în viitorul mandat de deputat? Care sunt principalele obiective?

Răspuns: Sunt medic și, prin natura muncii și a structurii mele, pun în centrul preocupărilor mele omul. Am învățat de la pacienții mei – cei care suferă de o boală teribilă și știu de la ei ce probleme sociale urmează boala. Obiectivul meu general este de a contribui la îmbunătățirea vieții acestor oameni. În acest sens nu fac altceva decât să contribui și la o clarificare doctrinară în acord cu cea a familiei europene din care PSD face parte. Obiectivele specifice derivă direct din meseria mea – planul național comprehensiv de control al cancerului, sănătatea femeii și, nu în ultimul rând, personalul medical care va face asta, cu o atenție deosebită asupra bazei piramidei sistemului de sănătate – medicii de familie.

Reporter: Cum se împacă profesia d-voastră de medic cu cea de om politic?

Răspuns: Atâta vreme cât activitatea politică derivă din profesie și se adresează pacienților mei, menținerii sănătății concetățenilor noștri și pacienților în general, nu văd vreun conflict în acest sens.

Reporter: Ce proiecte de legi veți dori să promovați în Parlamentul României?

Răspuns: Legi care să susțină obiectivele mai sus menționate. În mod evident, sunt numeroase aspecte conexe problemelor medicale și care nu pot fi rezolvate printr-un unic act normativ.

Reporter: Ce credeți că s-a greșit în gestionarea pandemiei de către guvernul Orban?

Răspuns: E ușor de criticat de pe margine și „a posteriori”. Aș menționa situații unde este loc de mai bine – comunicarea și creșterea capacității de testare. În același timp, dezvoltarea oricărei infrastructuri (mă refer punctual la paturi de terapie și ventilatoare) trebuie să fie susținută de resursa umană specializată, altfel nu vom face altceva decât să mutăm personalul medical dintr-o parte în alta, afectând în ultimă instanță alți pacienți.

Reporter: Dacă PSD ar forma viitorul guvern, ați fi interesat să ocupați din nou funcția de ministru al Sănătății?

Răspuns: Nu vizez în acest moment o poziție în executiv. Am un plan și dacă voi fi ales, mă voi strădui să-l duc la bun sfarsit. Dar un comentariu – pentru a avea o șansă de îmbunătățire a sistemului de sănătate, e necesar să cădem cât mai mulți de acord, să construim un sistem de legi coerent într-un interval de timp decent pentru o asemenea întreprindere – 1-2 ani și apoi să îl urmăm măcar două legislaturi fără a schimba din 8 în 9 luni miniștrii.

Reporter: Când credeți că vom depăși actuala criză cauzată de către pandemia de COVID?

Răspuns: Prima condiție este ca un procent important din populația României va fi imunizată – pe cale naturala sau prin vaccinare. Despre partea de învățământ, economică, socială – îmi este greu sa dau un prognostic. 

Reporter: Care sunt cele mai importante măsuri pe care le-ați lua pentru reformarea sănătății în România?

Răspuns: Aș porni de la nevoile populației de menținere a sănătății și respectiv rezolvarea problemelor de sănătate – cu asigurarea unui traseu cât mai bun pentru fiecare tip de pacient și-n același timp aș evalua cine poate în mod real să facă aceste lucruri. O majoritate cât mai largă ar trebui să își asume un context legislativ care sa fie realizat într-un interval de timp rezonabil 1-2 ani și o transpunere în plan de acțiune, din nou, într-un interval de timp realist – minim 2 legislaturi. Cu consecvență.

Reporter: Vă veți întoarce la profesia de medic după expirarea mandatului de deputat sau veți rămâne în politică?

Răspuns: Țin foarte mult la profesia mea. Am investit ani și energie. Nu pot să o abandonez.

Reporter: Ce mesaj ați vrea să transmiteți alegătorilor dumneavoastră?

Răspuns: Atunci când vor alege, să o facă evaluând, fără patimă, fiecare candidat, în funcție de ce a realizat în viața în mod real. Apoi să reflecteze care dintre candidați poate să îi ajute prin ceea ce se pricepe în ceea ce își doresc să se schimbe în bine în viața lor. Și, nu în ultimul rând, ca odată cu apariția vaccinului anti COVID să se informeze și apoi să se vaccineze! 

Produs de Gazeta de Media SRL, la comanda PSD – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 11200020 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.