Municipiul Cluj-Napoca pentru anul 2019 a avut un buget de aproximativ 1.5 miliarde de lei pe care să-l investească în domenii precum educație, sănătate, protecția mediului, transport nepoluant, siguranță publică, parcuri, spații verzi și infrastructură cu scopul să ofere cetățenilor o creștere a calității vieții. Bugetul de dezvoltare se ridică la aproximativ 900 de milioane de lei iar cel de dezvoltare la 650 de milioane de lei.T

Primăria Cluj-Napoca a pregătit de-a lungul acestui an o serie de proiecte pe care le-a depus către aprobare în vederea dezvoltării municipiului. Ceea ce și-a propus Primăria în acest an, pe lângă creșterea calității vieții, este consacrarea orașului ca un puternic centru de inovare, de servicii medicale, prioritizarea transportului public și a mobilității alternative la mașină, finalizarea infrastructurii de bază, care înseamnă centuri ocolitoare, străzi, parking-uri și îmbunătățirea spațiilor verzi și a parcurilor din oraș, precum și a spațiilor pietonale.

Proiectele pregătite și depuse de către Primărie au o valoare totală de 420 milioane de lei. Un număr de 19 proiecte, în valoare totală de 115 milioane euro, au fost deja contractate, 24 proiecte în valoare de 116 milioane euro se află în etapa de evaluare, iar alte 6 proiecte în valoare de 205 milioane euro se află în pregătire.

Investiția în mijloacele de transport în comun

Prin urmare, obiectivele de investiții efectuate pentru Municipiul Cluj-Napoca pentru perioada 2019-2020 sunt multiple. În ceea. Ce privește transportul în comun, Primăria Cluj-Napoca a investit pentru transformarea acestui mijloc într-unul modern, eficient și nepoluant. În anul 2019 au fost achiziționate 41 de autobuze electrice puse deja în circulație, a fost prioritizat transportul public prin extinderea benzilor dedicate, au fost achiziționate noi tramvaie, troleibuze și autobuze și totodată s-au înființat 36 de stații de încărcare și branșamente pentru autobuzele electrice. Acest proiect de facilitare a transportului în comun, a fost extins și la elevi deoarece pe parcursul anului au fost achiziționate 6 autobuze școlare. Asigurarea de gratuitate la transportul în comun pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri,  dar și pentru elevii din familii defavorizate şi pentru elevii cu nevoi speciale au reprezentat două priorități majore pentru administrația clujeană.

Investiție în educație

S-a investit și în educație destul de consistent, având în vedere că pentru anul 2019 banii alocați pentru bursele elevilor au fost de aproximativ 12 milioane de lei. Totodată celor cu performanțe deosebite le-au fost acordate premii speciale. Medicina și sănătatea publică, a primit și ea un rol important în lista priorităților Municipiului, având în vedere că anul acesta s-a crescut eficiența energetică a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, li s-a acordat un sprijin financiar celorlalte spitale din municipiu, care nu se află în subordinea și administrarea Primăriei, a fost susținută activitatea SMURD și totodată a fost creat  un punct medical avansat de acordare a primului ajutor.

Investiții în zone verzi și parcuri

Multe învestiții au fost efectuate pentru extinderea zonelor verzi și în parcurile municipiului. Pentru anul 2020 sunt prevăzute următoarele: Modernizare Parc Ștefan cel Mare,  modernizare Parc I.L.Caragiale, modernizare Parc 14 Iulie, amenajare Parc Între Lacuri, continuarea proiectului Baza sportivă “La Terenuri” Mănăștur, după modelul Bazei Sportive din Gheorgheni cu acces gratuit.

Investiții în infrastructura rutieră

În ceea ce privește infrastructura rutieră, au fost întocmite următoarele documente SF, PUZ, DTAC pentru proiectul intitulat Drum Transregio Feleac TR35 Etapa I – Centura Metropolitană și Etapa II – Drumuri de legătură care are în vedere dezvoltarea unei Centuri Metropolitane a Clujului. Totodată au fost planificate și următoarele investiții: Amenajare/modernizare strada Bună Ziua,  dezvoltare și modernizare semaforizare (11 treceri pietoni, 3 intersecții), construire Parking str. Primăverii nr. 20, construire Parking str. Primăverii nr. 8, construire Parking Mogoșoaia nr. 9, construire Parking Hașdeu, stații de încărcare pentru mașini electrice cu încărcare gratuită în timpul parcării, reabilitare Pod peste Someșul Mic situat pe strada Fabricii, pod peste Someșul Mic situat pe strada Porțelanului (podul Porțelanului), pod peste râul Someșul Mic situat pe strada Garibaldi (Pod Garibaldi) și acces din strada Oașului la cartierul Lomb.

 Alte investiții importante pentru municipiu

Alte alocări importante de la bugetul municipiului pentru anul 2019 au în vedere următoarele investiții: Politici publice orientate spre crearea de noi locuri de muncă: acordarea de facilităţi fiscale prin schemă de ajutor de minimis pentru investitorii din parcurile industriale şi pentru susținerea construirii de clădiri cu clasa energetică A; Procese de participare publică: Bugetare participativă (continuarea implementării proiectelor) şi Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică; Continuarea politicilor și programelor care vizează persoanele cu dizabilități și implicit, creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități la serviciile publice; Realizarea unui Centru pentru tineret la standarde europene; Alocarea suplimentară de fonduri de la bugetul local sau cel puțin menținerea la același nivel a alocărilor bugetare pentru: ONG-uri și instituții care desfășoară activități culturale, de tineret, sociale, asociații sportive, culte, spitale clujene în afară de Spitalul Clujana;

Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe; Puncte gospodărești îngropate – 100 puncte gospodărești până în anul 2020; Finalizarea lucrărilor la Cimitirul Moș Ion Roată; Investiții, programe și politici pentru sprijinul persoanelor aflate în situații de viață dificile; Imobil cu funcțiuni publice și locuințe sociale str. Ghimeșului; Ajutorul pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare şi excluziune socială.; Programul „Şcoală după Şcoală” – o nouă şansă pentru copiii din familii cu situații de viață dificile; Ghiozdane și rechizite pentru copiii care au nevoie; Programul social „Alimente” pentru persoane defavorizate; Servicii stomatologice gratuite pentru clujenii cu venituri reduse; Premierea clujenilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi a celor care au ajuns la 100 de ani; Concursul pentru tineri cercetători în știință și ingineri; Concursul Curățenie Generală pentru Asociațiile de proprietari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.