‘Europa – moștenirea umaniștilor’ – o expoziție EUNIC Austria la Biblioteca Centrală din Viena

EUNIC Austria prezintă în perioada 20 aprilie — 27 mai la Biblioteca Centrală din Viena expoziția ‘Europa — moștenirea umaniștilor’. Proiectul reunește figuri reprezentative ale umanismului european și este organizat în parteneriat cu Universitatea din Viena, Academia Austriacă de științe și Buchereien Wien (Bibliotecile Municipale).

Vernisajul expoziției are loc în data de 19 aprilie, începând cu ora 19.00. În deschidere vor lua cuvântul Christian Jahl — directorul Bibliotecii Centrale, Teresa Indjein — șeful Secției pentru Politici Culturale din cadrul Ministerului Federal pentru Europa, Integrare și Relații Externe al Republicii Austria, Christian Gastgeber — Academia Austriacă de științe și Irina Cornișteanu — președinte EUNIC Austria și director al Institutului Cultural Român de la Viena. Programul serii cuprinde intervenții muzicale în stil renascentist în interpretarea ansamblului slovac Musicantica Slovaca.

23 de țări prezintă pe panouri de mari dimensiuni câte două personalități care au trăit între secolele al XV-lea și al XVIII-lea și care au avut un rol determinant în evoluția Europei.

La originea Europei de astăzi, a idealurilor Uniunii Europene, stau concepte și valori născute în timpul Renașterii. Expoziția evocă rolul unor umaniști mai puțin cunoscuți și al unor personalități feminine remarcabile, rămase în umbră.

România îi prezintă pe Johannes Honterus (1498-1549) și Nicolaus Olahus (1493-1568). Materialele de descriere a umaniștilor transilvăneni sunt realizate de dr. Ioan-Aurel Pop (rector al Universității ‘Babeș-Bolyai’, membru al Academiei Române și director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române) și Alexandru Simon (cercetător la Academia Română în cadrul Centrului de Studii Transilvane).

În cadrul unui program de evenimente conexe desfășurat timp de două luni în Viena, vor avea loc dezbateri pe teme precum colaborarea și relațiile dintre națiuni, fenomenul migrației, toleranța în societatea de azi, moștenirea culturală și lingvistică. În acest context, prof. dr. Ioan-Aurel Pop va susține pe 21 mai la sediul Institutului Cultural Român de la Viena conferința ‘Mărturii străine despre limba română la începuturile epocii moderne’.

EUNIC Austria reunește 27 de institute culturale și ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înțelegerea și diversitatea culturală europeană în societate. Începând din septembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Viena deține președinția clusterului. Mai multe informații despre activitatea EUNIC Austria găsiți aici: austria.eunic-online.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.