„Acum trebuie să luăm măsurile necesare în domeniul reglării urbanistice”. „În primele 3 – 6 luni voi încerca să consolidez din temelii PNL Cluj-Napoca”. „E adevărat că relaţiile dintre PNL şi PDL s-au acutizat de-a lungul timpului”. „Dacă PNL era la guvernare, consider că am fi resimţit într-o măsură mai mică criza economică”. „Guvernul Boc s-a născut fie prea repede, fie prea târziu”, a declarat Ioan Petran, candidat la şefia PNL Cluj-Napoca, într-un interviu acordat pentru Gazeta de Cluj.

Reporter: Haosul urbanistic este încă în „floare”. Ce măsuri credeţi că ar trebui adoptate pentru ca dezvoltatorii imobiliari să nu mai încerce să eludeze legea? Mai mult decât atât, în momentul de faţă, în contextul crizei economice, o serie de dezvoltatori imobiliari s-au văzut nevoiţi să renunţe la proiectele începute, o mare parte din cei care au cumpărat imobile în blocurile încă nefinalizate găsindu-se şi cu banii daţi, şi fără apartament. Care credeţi că este, acum, soluţia pentru ca respectivii cetăţeni să poată intra în posesia apartamentelor, în condiţiile în care, cel mai probabil, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea să termine construcţiile?

Ioan Petran: În primul rând, cred că, mai nou, se pune problema rezolvării situaţiilor urbanistice, se pune chiar stringent această problemă. Din cauza  faptului că activitatea investiţională s-a redus, acum este momentul optim pentru a lua măsuri din punct de vedere urbanistic. Pentru aceasta este nevoie mai ales de voinţă politică, iar acea voinţă politică aparţine în exclusivitate primăriei Cluj-Napoca. Problema construcţiilor neterminate este o problemă juridică şi tehnică deopotrivă. Chiar am discutat cu cineva  care a investit mult în imobiliare şi a făcut lucruri bune, iar acesta spunea că dacă această criză ar fi apărut cu şase luni întârziere, ar fi putut să ducă la bun sfârşit proiectele. Aşa a rămas, din păcate, cu foarte multe proiecte nefinalizate şi problema este că numeroase persoane fizice au dat avansuri, proiectele  nu s-au finalizat, condiţiile de creditare la bănci
s-au restricţionat foarte tare şi, practic, suntem într-un impas pentru  care eu nu văd o rezolvare mai repede de un an jumate, doi. Pe de-o parte, e nevoie de o relaxare economică pentru că totul ţine de bani. Pe de altă parte, pentru aspectul urbanistic acum este momentul optim ca să se rezolve problemele existente. E un paradox, dar cred că acum trebuie să luăm măsurile necesare în domeniul reglării urbanistice. Până mai ieri, presiunea era foarte mare şi pentru primăria Cluj-Napoca şi era foarte greu să se reglementeze situaţia. Acum este momentul să se facă ordine. Dacă nici acum nu se face ordine, nu cred că o să se mai facă vreodată.

Reporter: Sunteţi unul dintre candidaţii pentru postul de preşedinte al PNL Cluj-Napoca. În momentul de faţă, PNL Cluj-Napoca este, putem spune, în derivă, în condiţiile în care organizaţia locală are doar trei consilieri. Cum vedeţi viitorul PNL Cluj? Credeţi că la ora actuală există o posibilitate ca PNL Cluj-Napoca să contracareze influenţa PDL la nivel local?

I.P.: Sunt un vechi liberal şi voi candida în data de 12 iunie la alegerile PNL pentru municipiul Cluj-Napoca. Sper să şi câştig, toţi cei care pleacă la drum au dorinţa de a câştiga. În mod normal, ar trebui să câştig. Cinstit vorbind,  nu ar trebui să am niciun fel de  probleme la alegeri, pentru că eu sunt un vechi liberal, am o imagine bună la Cluj-Napoca şi în toamnă am obţinut cel mai bun rezultat la nivelul PNL, oricând se poate măsura notorietatea mea şi încrederea de care mă bucur, deci nu ar trebui să fie probleme. Eu nu-l cunosc prea bine pe celălalt candidat, este venit în partid de vreo nouă luni de zile, deci nu îl cunosc. Nu vreau să spun nici de bine, nici de rău, pur şi simplu nu îl cunosc. Dacă se va considera de către  membrii organizaţiei PNL Cluj-Napoca că pot să duc steagul partidului înainte, bine, dacă nu, tot bine. Eu sunt încrezător că voi câştiga alegerile din 12 iunie. Am un plan concret, astfel încât să avem oameni de legătură la modul concret în cartiere, care să îşi poată desfăşura activitatea. Ne confruntăm cu o situaţie destul de dificilă pentru că nu avem pârghii ale puterii locale. Nu sunt suficienţi oameni în structura actuală pentru planul pe care l-am gândit eu. O parte din ei există în momentul de faţă în partid, iar pentru cealaltă parte, în primele 3 – 6 luni voi încerca să consolidez din temelii PNL Cluj-Napoca. Tocmai pentru că situaţia noastră nu este foarte bună, vreau să mă implic într-un proiect de redresare şi de reconstrucţie a partidului, în primul rând aici la Cluj-Napoca. Electoratul tradiţional al PNL, la nivel de ţară, nu numai la nivel local, a fost electoratul urban. Electoratul rural este un electorat conjunctural, care se obţine de obicei prin exerciţiul puterii. PNL, ca să aibă o şansă în viitor, trebuie să se întoarcă în mediul urban pe termen mediu şi lung. Numai aici, în mediul urban, poate avea o şansă.
Cu certitudine, nu e nimeni de necontracarat! Actualmente, PDL are putere însemnată la Cluj-Napoca, dar în urmă cu patru ani nu avea nicio putere. Viaţa este ca o roată, se învârte tot timpul.

Reporter: Pe cine ar trebui să dăm vina pentru eşecul PNL de la ultimele alegeri locale?

I.P.: Nu a fost un eşec, am avut- la nivel de judeţ- un senator şi doi deputaţi, la fel ca şi în alianţa D.A. La nivel de Cluj-Napoca, rezultatele nu au fost cele aşteptate şi nu pe măsura valorii PNL.

Reporter: Crin Antonescu este unul din potenţialii candidaţi cu şanse reale la fotoliul de preşedinte al ţării. Dacă Antonescu va câştiga, PNL va scoate PDL de la guvernare?

I.P.: Greu de spus. Din punct de vedere al scoaterii de la guvernare, nu ştiu ce să spun dacă preşedintele Antonescu va câştiga alegerile. Oricum, viitorul guvern tot într-o formă de coaliţie va funcţiona. Şi nu există decât două opţiuni. PSD sau PDL. Vom vedea, nu pot să spun, pentru că noi am fost la un moment dat aliaţi cu PDL, iar  în politică nu e bine să spui niciodată, niciodată. E adevărat că relaţiile dintre PNL şi PDL s-au acutizat de-a lungul timpului, s-au radicalizat, dar toate sunt pe curba lui Gauss.

Reporter: Din punctul dvs. de vedere, actuala guvernare
şi-a făcut până în momentul de faţă datoria? Este Emil Boc cel mai bun premier pentru România şi, implicit, pentru Cluj?

I.P.: Nu, din păcate, Boc a prins o conjunctură extrem de nefavorabilă. Eu îl cunosc,  a fost întotdeauna norocos şi în politică, dar, de data asta este un tip absolut ghinionist. Nu cred că ţine foarte mult de persoana lui, ţine în primul rând de conjunctura economică internă şi internaţională. Toate sunt împotriva lor şi nu există şanse pe termen scurt de redresare, pot să spună Domniile Lor ce doresc! Mai discutăm peste o jumătate de an, un an. Poartea proastă e că situaţia economică este foarte precară, simţim şi la noi în oraş. În primul rând, cred că vremurile nu îi sunt prielnice lui Boc. Şi de acolo au început toate, din punct de vedere al profesionalismului. Cred că PNL ar fi abordat altfel problema. Sub raport economic, PNL are oameni foarte bine pregătiţi. Nu avem oameni, în structura politică, cu priză  mare la mase, dar ca pregătire economică, PNL este cel mai bun partid. Dacă PNL era la guvernare, consider că am fi resimţit într-o măsură mai mică această criză economică. Căci  guvernul Boc nu a luat anumite măsuri economice. Părerea mea este că guvernul Boc nu are noroc. El s-a născut fie prea repede, fie prea târziu. Nu consider că Boc este de rea-credinţă, dar toţi factorii exteriori sunt absolut neprielnici pentru el. Situaţia economică se va degrada continuu în perioada următoare. Oamenii sunt pragmatici, pe ei nu îi interesează explicaţiile, sunt interesaţi dacă se întâmplă ceea ce doresc Domniile Lor sau nu. Explicaţii se găsesc  întotdeauna.

Reporter: S-a tot afirmat că Boc va ajuta mult Clujul, odată cu plecarea sa la Bucureşti. Cât de multe credeţi că poate face Boc pentru Cluj? Cât de multe a făcut Boc pentru Cluj în comparaţie cu fostul premier Călin  Popescu Tăriceanu?

I.P.: De când Boc este premier, nu văd să fi făcut ceva pentru Cluj. Am înţeles că s-a rezolvat ceva teren pentru filarmonică. Alte lucruri concrete nu a făcut. Nu s-a întâmplat nimic în oraş de când a plecat. Plecarea lui la Bucureşti nu a adus, cel puţin deocamdată, niciun beneficiu pentru clujeni. Nici în viitor nu cred că situaţia economică îi va permite lui Emil Boc să facă unele „cadouri” Clujului. Pâna la urmă, Clujul are nevoie de finanţare. Orice proiect de utilitate publică, orice proiect însemnat are nevoie de bani. Aceşti bani nu mai pot veni de la administraţia locală pentru că scăzând investiţiile,  nu se mai încasează la buget şi atunci este nevoie de fonduri suplimentare care să vină de la guvern. Dacă va putea trimite fonduri către judeţul nostru, va fi bine, dacă nu, Domnia Sa va vedea despre ce e vorba peste o jumătate de an sau peste un an.
Eu cred că Tăriceanu a dat Clujului foarte mulţi bani guvernamentali. Investiţia de la Nokia a fost finanţată exclusiv din bugetul central, pentru că nu existau acei bani la Consiliul Judeţean. Şi în infrastructură s-a investit mult între 2005 şi 2007. O parte din investiţia de la Emerson a fost suportată tot din bani guvernamentali.
Pe măsură ce lucrurile se vor derula într-un anumit sens, pot să vă spun din opinia publică, din anumite analize sociologice, că Boc este pe un trend descendent. Sunt şanse ca la următoarele alegeri locale PNL să devină o forţă importantă la nivel de putere locală. Eu am toată încrederea, altfel nu aş pleca într-un asemenea proiect.

Reporter: S-a tot vorbit în ultima perioadă de inutilitatea şi „dezastrul” reabilitării Bd. Eroilor şi a Pieţei Unirii. Totuşi, şi PNL Cluj a votat pentru acele proiecte şi le-a susţinut. Cât de bune sunt proiectele cu pricina?

I.P.: Părerea mea este că Bulevardul Eroilor arată, oricum, mult mai bine decât înainte, când se circula pe ambele sensuri. Este loc de mai bine, de modernizare, ca să îi dea un aspect cât de cât mai bun. Se pot face îmbunătăţiri pe ceea ce există acum. La investiţia care a fost făcută în actuala structură, nu mai pot fi schimbate lucruri de bază. Trebuie preluat ceea ce s-a făcut şi, prin profesionalism, să se aducă lucrurile pe un făgaş normal. Cred că actuala axă a Bulevardului Eroilor poate fi îmbunătăţită de la forma actuală.
Despre Piaţa Unirii nu pot să spun nimic, acuma se lucrează. Nu cred că vreun consilier liberal a fost întrebat despre ceea ce se va întâmpla în Piaţa Unirii. Eu nu cunosc foarte bine proiectul, nu vreau să mă pronunţ. Dacă va fi un succes, va fi meritul celor de la primărie, iar dacă va fi un eşec, va fi tot meritul lor.
În ceea ce priveşte panourile de afişaj, părerea mea personală este că nu arată nicicum. Nici nu ştiu cine le-a pus, că au apărut aşa, peste noapte. În raport cu axele, cu distanţele dintre clădiri, sunt aiurea, mie nu mi se par în regulă. Nu ştiu cine a făcut proiectul şi ştiu că inclusiv primăria retractează şi a spus că nu ar fi de acord cu acei cilindri. Aici, primarul trebuie să dea răspunsurile de rigoare.

Reporter: Nu consideraţi că actualele declaraţii ale domnului consilier Manuel Chira nu sunt tocmai corecte şi că par campanie electorală?

I.P.: Toată viaţa noastră este o viaţă electorală. Este consilier local şi normal că orice declaraţie politică poate fi interpretată ca şi declaraţie electorală. Cred că poziţia lui Chira a fost o poziţie pertinentă şi la obiect.

Silvia Boncuţiu

1 COMENTARIU

  1. Nu ca as fi un mare admirator al gusterilor pedelisti dar cind te uiti la acest escroc care se mai si da liberal mai ca-ti vine sa te inscrii in pdl=mocirla securisto-comunista a Romaniei.Tov. Petran poti sa ne spui matale prin ce realizari remarcabile te-ai afirmat de-ai ajuns mare conferentiar la facultatea securistului Petrina si a frate-su de cruce Munteanu,poti sa ne spui prin ce fapte de arme ai ajuns sef la ISC Cluj=viespar de trogloditi si corupti( Nemes, Lucaciu,Ruen,Subtirica,etc.)?Poti sa ne spui cum dinamitezi (impreuna cu popa Roman din Someseni) PNL-ul din interior la ordinul pedelistilor?O nulitate ca tine n-are ce cauta in viata publica clujeana decit cel mult la WC-ul din parcul mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.