Noi detalii ies la iveală în cazul lui Claudiu Coroian, pădurarul de la Panticeu. După descoperirile pe care reporterul Gazeta de Cluj le-a obținut, care priveau conflictul de interese al funcționarului public dar și al „regelui pădurilor” din Panticeu, noi detalii au fost făcute publice de către localnici. Claudiu Coroian ar mai avea un „complice”, Vâlva Ioan.

Cu ce se ocupă domnul Vâlva Ioan?

Vâlva Ioan în calitatea sa de pădurar ar trebui teoretic să se ocupe de paza și îngrijirea pădurilor, practic situația este cu totul alta. Acesta, locuitor al comunii Vultureni, satul Băbuțiu se mai ocupă și de creșterea oilor și alte munci agricole demne de un om gospodar, pe lângă slujba sa la pădure. Până aici nimic nu pare a fi în neregulă, însă situația pare a fi mult mai complexă iar pădurea a devenit pentru domnul Ioan mai mult o modalitate de plată, decât un loc de muncă.

Reporterul Gazeta de Cluj a fost contactat de câțiva localnici ai satului Băbuțiu, care și-au găsit curajul să sesizeze neregulile pe care le face domnul Vâlva Ioan, în urma descoperirilor despre Claudiu Coroian. Și ce credeți că am aflat? Cei doi sunt „asociați”, în fapte bineînțeles dar nu și în acte. Dar lista de complici continuă.

Conform informațiilor primite de la martorii din localitatea în cauză, domnul Claudiu Coroian este cel care se ocupă de tăierea lemnelor iar Vâlva Ioan de tipărirea bonurilor: „Coroian este cel care taie lemnele ilegal iar Vâlva îl ajută și scoate bonurile. Cu un bon, cei doi vând trei sau patru căruțe de lemne.” a declarat martorul.

Cash sau card? LEMNE!

Atribuția principală a domnului Vâlva Ioan este păzirea pădurii, el o desfășoară în mod exemplar când vine vorba de altcineva, dar ceea ce el nu a înțeles este că această regulă i se impune și propriei sale persoane: ”Pe un amărât dacă îl prinde în pădure, îl amendează dar dacă vede ca are pe cine să prostească îl pune să îi tragă câteva căruțe de lemne ca să îl ierte. Deci ei negociază ca și cum ar fi pădurile lor. Până acum ce a fost controlul nu au dat la nimeni niciun lemn, acum sună pe toată lumea că au lemne de vândut. ” spune martorul.

Potrivit informațiilor primite, pădurarul Vâlva ia lemne din pădurile comunei și le vinde, fie că sunt ele marcate sau nu. Acesta nu lucrează singur, sprijinul principal în „munca grea” îi este oferită de către Morar Mircea și Rus Ionuț. Cei doi transportă lemnele din pădure până la depozitul de lemne a lui Morar Mircea, singurul din sat de altfel, iar plata nu le este oferită în bani, ci tot în lemne.

Această practică, de plată în lemne, nu este o noutate însă, deoarece Vâlva Ioan se folosește de puterea obținută prin intermediul funcției sale la pădure, unde este și plătit dar de unde își face și treaba. În satul Băbuțiuacesta deține și niște oi iar tot ceea ce ține de munca agricolă în acest sens, cum ar fi alimentarea cu fân cosit, o realizează tot cu plată în lemne. Mai pe scurt, acesta execută un schimb de marfă cu agricultorii, primește iarba în schimbul lemnelor.

Verificarea informațiilor continuă

Reporterul Gazeta de Cluj a încercat prin nenumărate modalități să verifice informațiile primite de la sursa anonimă, însă fără succes deoarece nu s-au găsit contactele telefonice ale persoanelor implicate. Colegi de breaslă cu ei, ne-au comunicat că sunt mai multe nume de pădurari implicați în genul acesta de afaceri, doar că pentru a obine dovezi incriminatorii este necesară o monitorizare mult mai amănunțită.

Acuzații directe fără probe veridice, însă nu se pot face, motiv pentru care respectăm prezumția de nevinovăție a celor doi. Cu toate acestea, ancheta rămâne încă deschisă deoarece sunt o mulțime de informații neoficiale pe care doar localnicii le cunosc, având în vedere că în acte nu figurează nimic in toate acestea.

3 COMENTARII

  1. Padurea e vazuta de acesti padurari ca o „prada”si o jefuiesc ,iar sefii lor ii mentin in sistem pentru ca,este evident ca primesc si ei cite o felie din acest „tort”,iar in acest ritm Romania va ramine fara paduri si tavalugul schimbarilor climatice din ce in ce mai dramatice,nici nu exista pentru acesti indivizi.De ce nu ajung dupa gratii daca tot exista legi pentru infractori ??????????????

  2. E o tampenie sa ii pui pe acesti oameni in aceeasi oala. Unul este un bun gospodar iar celalalt nici macar nu merita sa pierzi timpul cu descrierea lui. Ar trebui sa va documentati mult mai bine inainte de a scrie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here