Publicistul Ion Cristoiu a criticat reacția dură a fostului premier Emil Boc referitoare la decizia CCR de a declara măsurile de izolare și carantinare din ultimele luni neconstituționale. Acesta susține că mișcarea primarului Clujul a fost menită să-i facă pe plac lui Ludovic Orban. Prezentam integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro

„Joi, 9 iulie 2020, la 17, am fost prezent pe Skype la emisiunea moderată la Antena 3 de Sabina Iosub. Fusesem rugat să intru și am acceptat, deși de la 18, urma să intru în dialog cu Sorina Matei, la cristoiuTv, pentru că o prețuiesc pe jurnalista care, întîmplător, e și fiica Ancăi Florea.Â

Subiectul de care era interesată Sabina Iosub:
Declarația de presă a lui Klaus Iohannis de la ora 13.

Așteptînd să-mi vină rîndul, l-am putut asculta pe Emil Boc, primarul Clujului, invitat să justifice inițiativa sa privind descentralizarea măsurilor împotriva Pandemiei. Nitam-nisam, fără să fi fost întrebat despre asta, Emil Boc s-a lansat într-un atac cu spume împotriva deciziei CCR prin care s-au declarat neconstituționale internarea și carantinarea prin simplu Ordin de ministrul. De repetat că instituția, lingușită atît pe plan intern, cît și pe plan extern, pe vremea Suspendării lui Traian Băsescu drept Forul suprem al democrației din România, n-a contestat măsura internării și carantinării.

A semnalat că asumarea măsurii, printre cele de limitare a drepturilor civile, trebuie impusă prin Lege. Aici Legea fundamentală nici nu clipește. Potrivit articolului 53, „Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege.” De ce impune Constituția asta? Pentru că democrația are drept principală preocupare eliminarea oricărui prilej de încălcare a drepturilor omului după cum îi trece prin cap unui dictator.

Ar fi fost de așteptat ca Guvernul PNL, format de un partid care a fost ani întregi principalul luptător pentru respectarea drepturilor civile, să zică OK, am înțeles! vom proceda la alcătuirea unei legi așa cum a cerut CCR. Asta deoarece și mahmur să fii înainte de asfințit, dacă știi ceva carte, chiar și cîtă îți oferă o Universitatea particulară, admiți că CCR și să fi vrut, tot n-ar fi putut pronunța o altfel de decizie, așa cum Avocatul Poporului și în vacanță să fi fost, n-ar fi putut să nu sesizeze neconstituționalitatea măsurilor decise doar de ministru:

Constituția cere clar, cu litere de-o șchioapă, măsuri impuse prin Lege. Liderii PNL, presa miluită de guvern, U.M. ale Diviziei Presă s-au năpustit asupra CCR și asupra Avocatului Poporului.

În intervenția sa, Emil Boc a criticat violent decizia CCR invocînd și reacția internațională împotriva CCR. Emil Boc e vîrît pînă-n gît în Afacerea Ayahuasca. Vanessa Youness, inițiatoarea Afacerii, a beneficiat de sprijinul premierului Emil Boc. Știindu-i loialitatea de soț, nu cred că favorurile primite în schimb au fost altele decît cele materiale. Cum e însă primar al PNL, DIICOT l-a convocat doar ca martor. Am crezut o clipă că invocarea „reacției internaționale” e urmarea directă a unui tratament cu droguri, masaj și tămîie. Pentru că așa-zisa reacție internațională e un articol semnat de Mirel Bran, soțul Tatianei Bran, consiliera de presă a lui Klaus Iohannis din primul mandat, în Le Monde, plin de clișeele propagandei PNL-iste în chestiunea deciziei CCR.

Dincolo de faptul că articolul e o căcărează comandată de pe plaiuri românești, emisă de un românaș de-al nostru, și, dacă ar fi fost semnat de Jean Paul Sartre, tot n-ar fi putut fi identificat drept reacție internațională. Tot sub semnul atacului la adresa CCR, Emil Boc a declarat că decizia e aberantă, deoarece una dintre judecătoare (singura de altfel) a avut o opinie separată. La interviul de la cristoiuTv, Sorina Matei, luînd în discuție părerea lui Emil Boc, a ținut să ne reamintească faptul că primarul Clujului e profesor de Drept Constituțional. Și un profesor de Drept Constituțional n-are cum să știe că deciziile CCR se se iau cu majoritate de voturi. Eu nu cred că prin nerozia asta Emil Boc a dovedit că e profesor de drept constituțional cum e curca privighetoare. Eu cred că Emil Boc a rostit-o pentru a-i fi pe plac lui Ludovic Orban.

Întreaga sa prestație a stat sub semnul grijii de a arăta că e soldat credincios al lui Ludovic Orban, cel care a ordonat activului PNL să atace decizia CCR.


Emil Boc nu e un oarecare în PNL.
A fost premier al României. A fost președinte PDL înainte ca partidul să se topească în PNL. E primar de Cluj.
Ascultîndu-l, m-am convins încă o dată că politicianul român e o abatere de la natură.

Că Emil Boc se gudura pe lîngă Traian Băsescu, astfel că ajunsese să treacă drept unitate de măsură a slugărniciei, mai înțeleg.
Traian Băsescu e Traian Băsescu.
Dar să te guduri pe lîngă Ludovic Orban numai și numai pentru că ți-e șef pe linie de partid, să te faci de rîs ca profesor de Drept constituțional numai și numai pentru a-ți dovedi supușenia, asta nu mai înțeleg.

Nimeni nu-l obliga pe Emil Boc să se înscrie în campania împotriva CCR ordonată de Ludovic Orban.
Și chiar dacă i s-ar fi cerut s-o facă, la ceea ce a fost și ce este, își putea permite să refuze.
Cu o condiție:
Să aibă coloană vertebrală și nu rîmă pe post de coloană vertebrală.”

Înțelegeți acum de ce e România Codașa Europei?
Pentru că are politicieni ca Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here