Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din București a încheiat un contract în valoare de de peste 2,4 milioane de lei, fără TVA, cu o societate controlată de unul dintre foștii acționari ai firmei clujene Deltamed. La licitația respectivă firma acționarului companiei clujene a fost singura care s-a înscris.  Patronul Deltamed, Dan Gorgan, este unul dintre prietenii lui Raed Arafat a cărui carieră a început în Târgu Mureș.

ISU București a organizat licitația ”Acord-cadru de prestare a serviciu de întreținere și reparații instalații speciale ce se află montate pe autospecialele de intervenție și salvare de la înălțimi din parcul auto al autorității contractante, pe o perioada de 12 luni, pentru lot 3 – Bronto Skylift – F 70 RPX/F 38 RLX.” Estimarea inițială a valorii contractului a fost de 2.474.056, fără TVA, iar pentru această sumă firma clujeană Datasec Consulting a câștigat licitația. De altfel, a fost singura societate care a participat la licitație. TOPARCEAN RAZVAN ADRIAN este administratorul și singurul acționar. Pentru anul trecut, compania a declarat o cifră de afaceri de 133.766 de lei, o pierdere de 77.301 lei și trei angajați. În 2017, firma nu a declarat nicio cifră de afaceri, niciun angajat și o pierdere de aproximativ 3.000 de lei. De altfel, din 2013 până în prezent societatea nu a făcut niciun profit.

Chiar dacă societatea care a câștigat licitația are un bilanț aproape falimentar, până anul trecut Topârcean a făcut parte din acționariatul și conducerea Deltamed, care este cunoscută ca fiind firma ”abonată” la contractele scoase la licitație de ISU.

Firma Datasec are ca domeniu principal de activitate ”activități de consultanță în tehnologia informației”, adică se ocupă de proiectarea sistemelor de calculatoare ce integrează hardware, software și tehnologii de comunicații.

A cedat acțiunile de la o firmă cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de lei

În urmă cu un an, patronul Datasec i-a cedat lui Dan Gorgan, patronul Deltamed, cele 50 de acțiuni pe care le avea la ”abonatul” ISU. Topârcean a lucrat în funcții de conducere la Deltamed timp de aproape 11 ani!

”Cesiunea, la valoarea nominală, a tuturor celor 50 părți sociale deținute de către asociatul-cedent, TOP RCEAN RĂZVAN ADRIAN, în favoarea asociatului-cesionar, GORGAN VASILE DAN. Asociatul cedent declară că a fost despăgubit la valoarea nominală a părților sociale și că nu mai are alte pretenții față de societate sau cesionar. 2.Odată cu cesiunea părților sociale asociatul cedent renunță și la mandatul de administrator al societății. Că urmare, în locul acestuia este numit dl Gorgan Vasile-Dan, având datele de identificare mai sus menționate. 3.Ca efect al celor de mai sus, actul constitutiv al societății se modifică cu privire la:

 a) asociați, care vor fi: GORGAN VASILE-DAN, GAVRILĂ GEORGETA-DANIELA, OSAN GEORGE-MIHAI și OSAN DAN-IOAN, având datele de identificare mai sus menționate;

 b) distribuirea părților sociale între asociați, după cum urmează: „Capitalul social subscris și vărsat este de 5.000 lei. Capitalul social este divizat în 500 părți sociale a 10 lei fiecare parte, care, potrivit aportului fiecărui asociat sunt repartizate astfel: GORGAN VASILE-DAN-400 părți sociale, corespunzător unui aport de 4000 lei; GAVRILĂ GEORGETA-DANIELA-50 părți sociale, corespunzătoare unui aport de 500 lei; OSAN GEORGE-MIHAI-25 părți sociale, corespunzătoare unui aport de 250 lei; OSAN DAN-IOAN-25 părți sociale, corespunzătoare unui aport de 250 lei;” c)administrarea societății de către administratorii Gavrilă Georgeta-Daniela și Gorgan Vasile-Dan. Administratorii lucrează independent. Fiecare dintre ei are competențe nelimitate în exercitarea atribuțiilor, corespunzătoare obiectivelor și scopurilor societății. Durată mandatului lor este nelimitată. d)Participarea asociaților la profitul și pierderile societății, care este direct proporțională cu aportul acestora la capitalul social, și anume: GORGAN VASILE-DAN-80%, GAVRILĂ GEORGETA- DANIELA-10%, OSAN GEORGE-MIHAI-5%, OSAN DAN-IOAN-5%”, arată decizia din Ministerul Oficial.

Pentru anul trecut, Deltamed a raportat o cifră de afaceri de peste 150 milioane de lei și un profit de peste 12 milioane de lei.

Fabrica de ambulanțe

Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat. Între 2010 și 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătății a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan. Ulterior, ambulanțele furnizate de Deltamed au ajuns să fie folosite de fundația Crucea Roșie, din care făcea parte și Mihaela Geoană în calitate de membru onorific.

În 2015, Primăria Cluj Napoca a cumpărat o ambulanță de la SC Deltamed, firmă patronată de Dan Vasile Gorgan, prietenul secretarului de stat, Raed Arafat. Pentru licitația ”Autospecială de intervenție necesară Departamentului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, municipalitatea clujeană a dat 178.800 de lei, fără TVA.

În 2016, compania clujeană Deltamed, specializată în afacerile cu Ministerul Sănătății, a încheiat un contract cu Universitatea Babeș Bolyai în valoare de 324.500 de lei. Contractul ”Achizitie de instalații, echipamente si instrumente independente pentru cercetare si componentele acestora” a fost atribuit prin procedura ”invitație de participare”, adică cei de la UBB au lansat o invitație firmei Deltamed, care a venit cu o ofertă.

Gorgan se leapădă de prietenia cu Arafat

Potrivit reprezentanților Deltamed, ”se reia obsesiv temă unei ”prietenii de decenii’’ care i-ar lega pe ”cei doi foști colegi de studenție”, respectiv pe d-nul dr. Arafat și dl. Gorgan, fondatorul Deltamed. Nu doar că nu au fost colegi de facultate, cei doi nu au fost nici măcar colegi de Universitate, unul absolvind Universitatea de Medicină și Farmacie (în acea perioadă Institutul Medico-Farmaceutic), celălalt Universitatea Babeș-Bolyai ! Nici măcar anii de studenție nu li se suprapun decât parțial. O simplă verificare printre foștii colegi de facultate și prieteni din acea perioadă ai celor doi ar arăta foarte rapid că ambii aveau alte cercuri de prieteni. Nici un jurnalist însă nu a dorit să facă o astfel de verificare, preferând să intoxice prin preluarea poveștii cu ”prietenia din studenție”. Legătura dintre cei doi este una strict profesională, fără nici o componența personală, așa cum o relație de prietenie ar trebui să aibă.        

300 milioane euro cu sirene

În toamna anului trecut, IGSU a semnat cu societățile Deltamed, Renault Commercial Roumanie și Țiriac Auto un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea a 2.990 de ambulanțe în valoare de 216,68 milioane de euro, fără TVA. În cadrul acestui acord, 780 de ambulanțe de tip B 4X2 vor fi livrate de Deltamed și Renault Commercial Roumanie, care vor încasa 51,45 milioane de euro, fără TVA. De asemenea, tot Deltamed și Țiriac Auto vor livra 2.210 de ambulanțe tip B 4X4 în valoare de 165,23 milioane de euro, fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here