Jocul de suspendare a presedintelui

Marii juristi ai USL-ului au mai descoperit o gaselnita: sa-l suspende pe Traian Basescu. Daca la prima tentativa, initiatorii au avut de partea lor majoritatea in Parlament, ceea ce i-a permis lui Nicolae Vacaroiu sa devina – in calitate de presedinte al Senatului – si locatar provizoriu la Cotroceni, de data aceasta cel care, ipotetic, ar trebui sa-l inlocuiasca pe Basescu nu va fi un pesedist, deoarece pe Geoana l-au exclus din partid, ci tot unul din PDL. Numele acestuia il vom cunoaste saptamana viitoare, cand Senatul isi va alege noul presedinte, care nici intr-un caz nu va fi domnul Titus Corlatean. Asa cum am mai subliniat, inlocuirea lui Geoana din fruntea Senatului a fost nu numai o miscare stranie, dar si una care nu aduce vreun spor de imagine principalului partid de opozitie si presedintelui lui, Victor Ponta. Nu vreau sa fiu avocatul domnului Geoana, in decursul timpului a facut destule greseli, s-a despartit penibil de scaunul de presedinte al Senatului, dar cu siguranta n-a fost omul puterii. A-i reprosa acum, dupa trei ani, vizita la Vantu, cum facea recent Ion Iliescu, este cam tardiv. In aceeasi ordine de idei, cred ca pe Victor Ponta nu l-a deranjat atat de mult recenta vizita in Statele Unite si nivelul contactelor avute acolo, ci i-a fost greu de acceptat aprecierea ambasadorului american de la Bucuresti ca cel mai bun prieten al Statelor Unite in Romania este Mircea Geoana. Fiindca tot l-am amintit pe cel care a condus Partidul Social Democrat timp de cinci ani, consider ca, pe termen scurt, Geoana nu are posibilitatea sa produca o ruptura semnificativa in partid, constituind o formatie politica noua, si nici ca va trece in barca puterii.
Dar sa revenim la suspendarea lui Basescu. Inainte ca aceasta propunere sa fie supusa aprobarii electoratului, mai intai trebuie sa treaca de doua praguri: aprobarea Parlamentului, din care USL-ul ar trebui sa extraga 17 parlamentari care sa trateze puterea, si apoi sa aiba acordul Curtii Constitutionale. Chiar pentru un naiv, este evident ca niciuna dintre aceste doua conditii nu sunt indeplinite.
Desigur, daca Constitutia ar permite ocolirea Parlamentului si a Curtii Constitutionale, o astfel de consultare a populatiei ar conduce la un rezultat pozitiv pentru opozitie, chiar daca Romania in 2011 a inregistrat cea mai mare crestere a PIB-ului in Uniunea Europeana. Din pacate, acest lucru nu se reflecta in nivelul de trai. Cu toate acestea, a miza pe himere si a te lupta cu morile de vant mi se pare un exercitiu politic nu numai ridicol, dar ii face pe Ponta si Antonescu, ca potentiali parteneri de dialog pentru occidentali, intr-o viitoare guvernare, lipsiti total de credibilitate.
Nu stiu ce vor gasi marii juristi ai USL ca motive de suspendare si apoi de inlaturare a lui Basescu, dar declaratia data la radiodifuziunea publica, cu siguranta ca nu face parte din faptele incriminate de Constitutie, care permit revocarea unui presedinte. Acesta declara atunci ca si in ipoteza ca jurisdictia constitutionala va considera ca indexarea pensiilor si a salariilor bugetarilor nu poate fi acceptata, oricum Guvernul nu are bani sa faca acest lucru, in conditiile necesitatii mentinerii unei tinte rezonabile de deficit bugetar. Deficitul bugetar se finanteaza extrem de greu, datorita dobanzilor ridicate solicitate de bancile comerciale. Nu e mai putin adevarat ca hartia pe care-o utilizeaza „specialistii” de la USL suporta orice, iar domnul senator Dan Sova are un cabinet de avocatura ce incaseaza onorarii de avocat nu chiar modice. Apoi, in drept, sofismele se pot intinde cat pielea de pe dosul palmei, dar un pic de logica si coerenta se impune pentru toti actorii politici. Initiative – ca suspendarea presedintelui , pe langa faptul ca nu sunt realiste in actualul cadru constitutional, sunt si daunatoare pentru tara, dand impresia in exterior ca suntem o tara instabila din punct de vedere politic.
Sa fie clar pentru oricine: oare ce partid n-ar mari salariile si pensiile in ajun de alegeri, pe care, din acest motiv, mai mult decat din cauza coruptiei, risca sa le piarda? Oamenii politici responsabili trebuie sa se gandeasca in primul rand la visteria tarii, si apoi sa castige alegerile. Partidele vin si pleaca de la putere, dar tara ramane.
Am sperat sincer ca, din greselile actualei puteri, opozitia sa invete cate ceva, iar in anul viitor sa urmam, in continuare, un drum prudent sub guvernarea USL. Din pacate, singurul lucru care intereseaza Uniunea este puterea, iar toate celelalte sunt secundare.
Nu incetez sa repet, si la liberali, si la pesedisti, cei care i-au inlocuit pe Tariceanu si Geoana sunt mai neconvingatori ca liderii anterior, iar si din acest motiv, electoratul are o imensa lehamite de politica.

Adrian Man
24 noiembrie 2011

P.S.: A incetat din viata Danielle Mitterand, vaduva presedintelui francez. In anii grei pe care i-a parcurs doamna Doina Cornea, aceasta si-a ridicat vocea raspicat si convingator in apararea ei. Poate si din aceasta cauza locatara de pe strada Alba Iulia nu a suferit un accident de circulatie. Pentru concitadina noastra nu a militat nici Le Figaro si nici oamenii politici de dreapta, ci doamna Mitterand si ziarul Liberation, care au facut parte din stanga democratica. Sa-i pastram, deci, un gand pios disparutei al carei nume se leaga si de Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.