Ludovic Orban

Miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi, marţi şi miercuri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari.

După audierile din comisii, Ludovic Orban s-a declarat convins că guvernul său va trece de votul de învestire, care va avea loc luni în Parlament. El a precizat că are asigurate peste 233 de voturi, dar că negocierile vor fi continuate până luni pentru a convinge cât mai mulţi parlamentari să voteze noul executiv şi pentru a preveni „eventuale absenţe sau dezertări”.

Neoficial, liberalii susțin ca se bazează pe 235, dar dialogul cu parlamentarii trebuie să fie permanent.

„Cu siguranţă vom avea discuţii până luni, la ora 14,00, şi în timpul votului. Vom avea discuţii în primul rând cu partenerii noştri. (…) Vom continua discuţiile cu toţi ceilalţi parlamentari care nu au susţinut în comisii sau în activitate Guvernul, pentru a-i convinge că România are nevoie de un guvern competent, legitim, care să restabilească echilibrul şi să refacă capacitatea administrativă a guvernului şi a tuturor instituţiilor guvernamentale. (…) În momentul de faţă, nu ne lipsesc voturi. Sper să obţinem cât mai multe voturi până luni. (…) Eu am încredere că vom avea majoritate luni în plen. Avem peste 233 de voturi. Vrem să convingem în continuare ca să prevenim eventuale absenţe sau dezertări, cum am mai avut în alte situaţii”, a spus Orban la Parlament.

Pe ce voturi se bazează premierul desemnat în Parlament

Orban a fost întrebat cu privire la eventuale negocieri cu Pro România şi schimbarea miniştrilor care au primit avize negative în comisiile parlamentare, context în care a invocat acordurile încheiate cu minorităţile, PMP, USR, UDMR şi ALDE.

„Noi am încheiat acorduri politice cu partenerii noştri. (…) În aceste acorduri, condiţiile care au fost negociate sunt de asemenea natură încât nu mai există posibilitatea să le schimbăm. Ca să schimbăm condiţiile din acordurile politice ar trebui să aruncăm în aer toată construcţia, să nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat faţă de nişte parteneri loiali – USR, PMP, UDMR, ALDE, grupul minorităţilor – şi nu putem face acest lucru pentru că aceste grupuri parlamentare deţin la ora actuală 225 de parlamentari. Mai mult decât atât, unele dintre grupuri sunt în creştere, pentru că şi la ALDE, şi la PMP există independenţi care îşi regândesc poziţia şi care cel mai probabil se vor poziţiona alături de guvern. Eu îmi respect angajamentele faţă de partenerii instituţionali. (…) Reprezentanţii formaţiunilor partenere au votat în toate comisiile în favoarea candidaţilor propuşi”, a răspuns Orban.

Ludovic Orban și-a atras numeroase critici din partea social-democraților care i-au cerut să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. 

Jocurile de culise pot schimba în orice moment soarta lui Ludovic Orban

Votul pentru învestirea Guvernului Orban urmează să aibă loc luni, de la ora 14.00, în plenul reunit al Parlamentului.

„Cu siguranţă vom avea discuţii până luni, la ora 14.00, şi în timpul votului. Vom avea discuţii în primul rând cu partenerii noştri. (…)

Vom continua discuţiile cu toţi ceilalţi parlamentari care nu au susţinut în comisii sau în activitate Guvernul, pentru a-i convinge că România are nevoie de un guvern competent, legitim, care să restabilească echilibrul şi să refacă capacitatea administrativă a guvernului şi a tuturor instituţiilor guvernamentale. (…) În momentul de faţă, nu ne lipsesc voturi. Sper să obţinem cât mai multe voturi până luni. (…) Eu am încredere că vom avea majoritate luni în plen.

Avem peste 233 de voturi. Vrem să convingem în continuare ca să prevenim eventuale absenţe sau dezertări, cum am mai avut în alte situaţii”, a spus Orban la Parlament.

Rareş Bogdan: Nu am niciun motiv să mă îndoiesc că vor fi alegeri anticipate

Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat miercuri, la Caracal, că este un susţinător al alegerilor anticipate şi că nu are motive de îndoială privind organizarea acestora anul viitor, posibil în luna mai.

„Sunt un susţinător total al anticipatelor. (…) Acum (preşedintele Klaus Iohannis – n.r.) spune simplu: câştigăm alegerile prezidenţiale şi anticipatele, n-am niciun motiv să mă îndoiesc că vor fi anticipate, mai ales că sunt absolut convins că aceste anticipate pot fi organizate undeva în luna mai”, a spus europarlamentarul.

Rareş Bogdan a afirmat că viitorul guvern va face câteva lucruri „esenţiale”: organizarea alegerilor prezidenţiale, adoptarea bugetului pentru anul 2020, pregătirile pentru iarnă şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

„Acest guvern (…) în primul rând va organiza alegerile prezidenţiale, va pregăti Legea bugetului de stat, va pregăti intrarea României în iarnă şi administrarea treburilor ţării într-o perioadă complicată (…) şi pregăteşte alegerile. Ăsta nu e un guvern de patru ani, care să stea patru sau cinci ani de zile şi să vină astăzi cu programul pentru patru ani de zile”, a adăugat Rareş Bogdan.

Acesta a fost prezent miercuri la Caracal, unde a participat la o întâlnire cu activul de partid.

UDMR anunță că Guvernul Orban nu trece

Senatorul Laszlo Attila a anunțat, miercuri seara, că Guvernul Ludovic Orban nu va trece la votul de luni, 4 noiembrie.

”Nu va trece. Nu va fi cvorum. Votul va fi amânat până după alegerile prezidențiale.”, a precizat senatorul Laszlo Attila, la un post național.

Preşedintele PNL, premierul desemnat Ludovic Orban, a declarat miercuri că are asigurate peste 233 de voturi pentru învestirea Guvernului, dar că negocierile vor fi continuate până luni pentru a convinge cât mai mulţi parlamentari să voteze noul executiv şi pentru a preveni „eventuale absenţe sau dezertări”.

„Cu siguranţă vom avea discuţii până luni, la ora 14,00, şi în timpul votului. Vom avea discuţii în primul rând cu partenerii noştri. (…) Vom continua discuţiile cu toţi ceilalţi parlamentari care nu au susţinut în comisii sau în activitate Guvernul, pentru a-i convinge că România are nevoie de un guvern competent, legitim, care să restabilească echilibrul şi să refacă capacitatea administrativă a guvernului şi a tuturor instituţiilor guvernamentale. (…) În momentul de faţă, nu ne lipsesc voturi. Sper să obţinem cât mai multe voturi până luni. (…) Eu am încredere că vom avea majoritate luni în plen. Avem peste 233 de voturi. Vrem să convingem în continuare ca să prevenim eventuale absenţe sau dezertări, cum am mai avut în alte situaţii”, a spus Orban la Parlament.

El a fost întrebat cu privire la eventuale negocieri cu Pro România şi schimbarea miniştrilor care au primit avize negative în comisiile parlamentare, context în care a invocat acordurile încheiate cu minorităţile, PMP, USR, UDMR şi ALDE.

„Noi am încheiat acorduri politice cu partenerii noştri. (…) În aceste acorduri, condiţiile care au fost negociate sunt de asemenea natură încât nu mai există posibilitatea să le schimbăm. Ca să schimbăm condiţiile din acordurile politice ar trebui să aruncăm în aer toată construcţia, să nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat faţă de nişte parteneri loiali – USR, PMP, UDMR, ALDE, grupul minorităţilor – şi nu putem face acest lucru pentru că aceste grupuri parlamentare deţin la ora actuală 225 de parlamentari. Mai mult decât atât, unele dintre grupuri sunt în creştere, pentru că şi la ALDE, şi la PMP există independenţi care îşi regândesc poziţia şi care cel mai probabil se vor poziţiona alături de guvern. Eu îmi respect angajamentele faţă de partenerii instituţionali. (…) Reprezentanţii formaţiunilor partenere au votat în toate comisiile în favoarea candidaţilor propuşi”, a răspuns Orban, potrivit presei naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.