Judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a făcut două predicții sumbre pentru ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.Luarea de poziție a judecătoarei vine după ce demnitarul a solicitat puncte de vedere de la toate instanțele din România, privind inclusiv prorogarea intrării în vigoare a noii prevederi din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează prelungirea duratei cursurilor la Institutul Național al Magistraturii: de la 2 ani la 4 ani.

Concret, Adina Daria Lupea îi atrage atenția lui Predoiu că sistemul judiciar are deja probleme cronice cu lipsa de experiență a magistraților, iar în cei doi ani de INM, un auditor de justiție nu are timp să deprindă toate subtilitățile meseriei.Altă soluție pe care ministrul Justiției ar trebui s-o aibăîn vedere este suplimentarea locurilor pentru INM, astfel încât să se rezolve altă problemă cronică a sistemului: lipsa de personal.

„Trebuie să se gândească la o politică de recrutare. Orice guvern trebuie să se gândească la asta. De unde aducem magistrați? Cum îi motivăm? Cum le asigurăm un statut stabil? Ce facem cu viitorul țării?

Adică trebuie să se treacă la niște analize suficiente și pe termen lung să asigure stabiltatea în sistem. Nu instabilitatea. Nimeni până acum nu a făcut asta. Să le asigurăm o certitudine legislativă. Săîi pregătim pentru ce e mai greu. Săîi motivăm. Prin salarii, garanții și să fim siguri că alegem cei mai buni oameni. Magistratura nu e un joc. Fiecare care ajunge pe scaunul de judecător/procuror trebuie să fie convins că statul îi lasă la dispoziție cele mai sensibile pârghii.

Nu e o soluție să scoți la examen 150 de absolvenți, să zic maxim, la INM, când nevoia sistemului e minim de 300, ca să dau un exemplu. Nu așa se rezolvă pensia anticipată.

Am întâmpinat și întrebarea că nu se compara 2 ani de INM cu doi ani de stagiatură, cum era în 1998 pe vremea mea. Că ei nu trebuie să facă doi ani de stagiatură săștie carte, că oricum știu. Problema e falsă. În doi ani de INM ei învață teorie. Eu în doi ani de stagiatură ca procuror am făcut de toate. Nu mă scutea nimeni.Ba chiar mi se impunea. Pleci la fața locului! Nici de autopsii, nici de cercetări la fața locului, nici de mers în penitenciar nu m-a scutit nimeni. După examenul de semnatura, la 6 luni, am făcut de toate.Nu există că nu vreau sau îndrumătorul de stagiu îmi impunea ceva. Trebuia să fac tot. Astăzi îi vad pe unii în stare să reclame la IJ căîndrumătorul de stagiu le încalcă independența. Așa sunt învățați în INM.Că sunt super genii. Nu sunt. Nu intrăîn doi ani în sala de judecată să pună concluzii. Nu redactează motive de apel. Nu intrăîn ședințele de judecată. Nu știu emite un mandat de reținere fără supravegherea îndrumătorului de stagiu. Nu participă la ședințe și nu redactează, decât în stagiatura de 6 luni. Să nu mai comparăm vremurile, nu sunt de comparat. Nu intrăîntr-un peniteniciar, nu au idee despre ce e acolo. De aceea eu am fost pentru prelungirea INM maxim 3 ani.

Numai contactul direct și experiența te pot face magistrat. În rest, am învățat aceeași carte și eu, și ei. Dar mă rog, dacă ei în 2 ani pot suplini toate astea, să rămână INM la doi ani”, spune judecătorul Adina Daria Lupea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.