Marți, 15 decembrie, a avut loc o ședință în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în care s-a discutat și despre proiectul de lege prin care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, forțează reintroducerea SRI în dosarele penale. Situația a încins spiritele în ședința plenului, unde mai mulți judecători au spus clar punctul de vedere referitor la proiect. Printre reacții se numără cea a judecătoarei Gabriela Baltag: ”Este trist că, la mai bine de 31 de ani de la Revoluţie, ne gândim să acceptăm ideea că am putea să întoarcem Securitatea în activitatea judiciară”


Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind securitatea naţională, iniţiată de deputaţii PNL Cătălin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă și adoptată tacit de Camera Deputaților, în luna noiembrie, a primit punct de vedere negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Actul normativ prevede folosirea din nou în anchetele penale a informaţiilor obținute de serviciile secrete.

Plenul CSM a refuzat în ședința de plen de marți să emită un aviz, dând doar un punct de vedere negativ asupra propunerii legislative de modificare şi completare a Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, inițiată, printre alții, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Potrivit CSM, plenul a hotărât, în schimb, cu majoritate de voturi, emiterea unui punct de vedere negativ faţă de acest proiect. Decizia a fost luată cu 11 voturi „pentru” transmiterea unui punct de vedere negativ, 6 voturi „pentru” respingerea transmiterii unui punct de vedere negativ și 1 vot nul.

Savonea: Democraţia ar înceta să mai funcţioneze în momentul în care serviciile secrete ar interfera în actul de justiţie

În timpul dezbaterilor din şedinţa Consiliului, o parte dintre membrii CSM au adus acuzații grave, spunând că implicarea din nou a serviciilor de informaţii în anchetele penale ar fi un pericol pentru democraţie.

„Proiectul de modificare legislativă este unul profund viciat. Viciul viciilor, spun eu, este sfidarea. Mi se pare că această propunere legislativă sfidează ordinea constituţională şi sfidează democraţia. Cadrul constituţional al derulării procedurilor judiciare în România este foarte bine conturat. În niciun capitol sau text din Constituţie nu vom găsi decât instanţele de judecată şi Ministerul Public competente să deruleze vreun act în legătură cu actul de justiţie. Eu cred că democraţia ar înceta să mai funcţioneze în parametrii constituţionali în momentul în care serviciile secrete ar interfera în actul de justiţie”, a declarat judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al CSM.

Gabriela Baltag: Este trist că, la mai bine de 31 de ani de la Revoluţie, ne gândim să acceptăm ideea că am putea să întoarcem Securitatea în activitatea judiciară

Un alt membru al CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, a spus că proiectul este unul „monstruos”, care „ar permite Securităţii să revină în sistemul judiciar”.

„Consider că CSM nu trebuie să dea un aviz pe acest proiect de lege. Este trist că, la mai bine de 31 de ani de la Revoluţie, ne gândim să acceptăm ideea că am putea să întoarcem Securitatea în activitatea judiciară. Oficial, că bănuiesc probabil nu prea a plecat niciodată din sistemul judiciar. Sper ca până la sfârşitul zilei CSM nu va face ruşinea să dea vreun aviz pe acest proiect de lege, pentru că ar trebui să plecăm cu toţii acasă. Noi ar fi trebuit să criticăm acest proiect printr-un comunicat, să luăm atitudine, îndată ce a venit la CSM. Nu avem nevoie de studii de drept comparat, avem o istorie cu serviciile de informaţii, indiferent de denumirea lor, că nu e vorba numai de SRI”, a afirmat Baltag.

Adriana Stoicescu: E momentul să fim cu adevărat judecători

Înainte de ședința Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Adriana Stoicescu a transmis că ”CSM poate schimba soarta justiției și a țării. Astăzi (n.r. 15 decembrie) trebuie să dea ocazia Adevărului să triumfe și să se asigure că niciodată în țara asta judecătorii nu vor mai fi șantajați, amenințați și timorați”.

Ulterior, judecătoarea Adriana Stoicescu a postat un nou mesaj pe Facebook în care spune că în cadrul ședinței, colege sale vor spune adevărul despre in justiția justiției penale.

”Acum, în ședinţa secției pentru judecători, colegele mele spun ADEVĂRUL. Adevărul despre lupta anticorupţie şi victimele colaterale. Adevărul despre injustiţia justiţiei penale, sub umbrela protocoalelor SRI +DNA, când abuzurile au constituit normalitate. Adevărul despre judecătorii care au pronunţat soluţii timoraţi, cu gândul la propria libertate. Sunt mândră de colegele mele. Este timpul ca voi, oamenii, să ştiţi ce s-a întâmplat sub umbrela anticorupţiei, în instanţe şi, mai ales, în viata judecătorilor. Sper ca votul pe problema plângerii DNA împotriva raportului inspecţiei judiciare să oglindească poziţia absolut normală şi sănătoasă a secţiei pentru judecători”, a transmis judecătorul Adriana Stoicescu.

După ședința din cadrul CSM și votul negativ împotriva proiectului Ministrului Justiției, judecătoarea Adriana Stoicescu a concluzionat că ”CSM a făcut istorie”.

”Pentru mulţi dintre dvs ce s-a întâmplat azi în Consiliul Superior al Magistraturii nu are nicio importanţă.

Pentru cei care aţi fost victimele unui sistem abuziv, care a permis ca vieţile oamenilor să fie distruse, fără nicio legătură cu legea, este mult prea târziu.

Pentru noi, cei care ştim ce s-a întâmplat cu adevărat în anii de glorie ai binomului, azi e Ziua Z. Ştiu că noi, judecătorii, suntem primii vinovaţi. Eu îmi asum vina pentru ce s-a întâmplat, deşi am fost printre victimele sistemului.

Am fost vânată mai bine de 2 ani, aşteptând fiu „legată” pentru vina de a fi spus nu. Dar, despre asta, altă dată.

Acum e momentul să o luăm de la zero. Să ne asigurăm că niciodată un om nevinovat nu va mai aştepta ani de zile să primească verdictul de achitare, după ce a fost târât în cătuşe, terfelit în public, distrus până la finalul implacabil, clamându-şi în zadar nevinovăţia.

Să ne asigurăm că niciodată nu vom mai avea avocaţi încătuşaţi pentru singura vină de a-şi apăra clientul nevinovat.

Să ne asigurăm că niciodată nu va mai exista un judecător care să scrie o sentinţă de condamnare altfel decât în baza probelor administrate loial şi corect, în faţa instanţei, fără nicio intervenţie a altei instituţii.

Astăzi, chiar dacă nu pare, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut istorie. A spus NU întoarcerii SRI în dosare penale. A spus NU contestaţiei DNA împotriva raportului inspecţiei judiciare care a constatat zecile de abuzuri săvârşite împotriva magistraţilor în anii glorioşi ai binomului.

Acum e momentul să ne întoarcem cu faţa spre victimele noastre şi să ne cerem iertare.

Să învăţăm lecţiile trecutului, pentru a nu-l repeta. Să milităm noi înşine pentru o lege corectă a răspunderii magistraţilor pentru ca, dacă vreodată, un magistrat dornic de afirmare, dependent de luminile rampei şi de elogiul pupincuriştilor, va încerca să facă dosare penale sau justiţie după bunul său plac, să răspundă în faţa legii”, spune judecătorul Adriana Stoicescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.