La începutul anului, asociația clujeană Declic a dat în judecată Guvernul României pentru a îl obliga să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Astăzi, Curtea de Apel Cluj a decis să respingă cererea Declic.

„Respinge, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Asociaţia Declic, Pencea-Brădăţan Elena-Roxana, Brădăţan Tudor-Iulian, Năstăsache-Hopârteanu Cătălina, Mirea Silvia, Dejeu Daniela Luminiţa, în contradictoriu cu pârâţii Primul Ministru, cu sediul în Palatul Victoriei, Piaţa Victoriei nr. 1 sector 1 Bucureşti, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministrul Energiei, ca fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive cu privire la petitul nr. 2 al cererii de chemare în judecată, invocată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Asociaţia Declic, Pencea-Brădăţan Elena-Roxana, Brădăţan Tudor-Iulian, Năstăsache-Hopârteanu Cătălina,Mirea Silvia, Dejeu Daniela Luminiţa, în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Energiei, ca neîntemeiată. Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate în numele reclamanţilor de intervenienţii Asociaţia Bankwatch România şi Asociaţia 2Celsius. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, azi 06.06.2023.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul, prin Ministerul Mediului și Ministerul Energiei, să adopte măsurile necesare pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

”România nu are o lege a climei și nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Doar o decizie definitivă în instanță poate obliga Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia toate măsurile necesare“.”, arată Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunității Declic

Mai mult, Declic aduce în atenția judecătorilor faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare etc. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”, se arată în acțiunea ce va fi depusă la Curtea de Apel Cluj.

Procesul deschis de Declic este primul de acest fel din România. 

Până în acest moment, în Europa, în Franța și Olanda, au mai avut loc procese similare, declanșate de societatea civilă împotriva statului. Activiștii de mediu au obținut în instanță obligarea statelor francez și olandez la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralității climatice. 

Odată cu acțiunea, Declic depune la instanță o serie de studii și rapoarte realizate de cercetători specializați care susțin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.