Judecătorii clujeni le-au dat câștig de cauză zecilor de clujeni care au cumpărat apartamente construite de țeparul imobiliar Traian Onuc în imobilul de pe strada Fabricii nr. 65-67. Blocul a fost construit de Onuc în baza unui contract încheiat cu firma Sturz Construct, proprietarul terenului.

După ce oamenii au dat banii pe locuințe, firma Sturz Construct a încercat prin diverse metode să-i evacueze pe proprietari în baza faptului că înțelegerea între imobiliar și proprietarul terenului a fost anulată. La mijlocul lunii decembrie, Curtea de Apel Cluj a decis că nu poate fi anulat contractul respectiv.

Unul dintre proiectele imobiliare ale lui Traian Onuc, judecat în instanțele clujene pentru că ar fi înșelat zeci de persoane care și-au cumpărat locuințe în blocurile construite de el, este cel de pe strada Fabricii nr. 65-67.

Imobilul respectiv a fost construit în baza unui contract încheiat între firma Sturz construct, care punea la dispoziție terenul, și Traian Onuc, care venea cu banii necesari dezvoltării imobiliare.

După ce au plătit banii, oamenii au descoperit că, de fapt, nu sunt proprietari și, pe deasupra, firma Sturz Construct a denunțat contractul încheiat cu Onuc și a încercat în felurite moduri să îi evacueze pe cei care au luat case de constructor.

Potrivit actelor de la dosar, între firma Sturz Construct și Traian Onuc au fost încheiate două înțelegeri. Una de asociere în vederea construirii și dezvoltării unui proiect imobiliar conform Autorizației de Construire AC 38/16.01.2009, încheiat pe o durată de 36 de luni și alta de asociere în participațiune prin care se prevede încetarea efectelor contractului anterior, prin depășirea termenului, și încheierea unui alt contract. În 2017, firma îl notifică pe Onuc că vrea să rezilieze contractul pentru că el nu și-a respectat obligația asumată contractual de a edifica construcția conform prevederilor autorizației de construire și în contextul opririi lucrărilor de către Inspectoratul de Stat în Construcții.

”Declarația de rezoluțiune a contractului de asociere în participațiune contestată, nu a fost decât o primă etapă în această acțiune concertată prin care s-a încercat valorificarea imobilului de o asemenea manieră în care, reclamanții în calitate de beneficiari ai promisiunilor de vânzare cumpărare, să nu poată întreprinde niciun fel de acțiune. De altfel, în faza de urmărire penală, pârâtul (firma Sturz Construct) a declarat în mod expres că nu intenționează să respecte promisiunile de vânzare-cumpărare încheiate cu reclamanții.

Cu alte cuvinte, motivele invocate prin declarația de rezoluțiunea, au reprezentat un simplu pretext, pentru a se putea desființa contractul și pentru a se putea încheia acest contract de ipotecă, în baza căruia a fost demarată executarea silită.

În conformitate cu contractul de asociere în participațiune, proprietarul constructor s-a obligat „să nu înstrăineze, să nu greveze și să nu promită spre vânzare și/sau grevare imobilele teren către terți, persoane fizice sau juridice, prin act sub semnătura privată sau prin acte autentice, sub sancțiunea legii penale” . Ca atare, rezoluțiunea contractului nu reprezenta altceva decât o etapă prealabilă, absolut necesară, pentru încheierea contractului de ipotecă, prin intermediul căruia asociatul proprietar urmărea să eludeze prevederile antecontractelor încheiate de reclamanți cu asociatul constructor”, arată reprezentanții oamenilor care au cumpărat locuințe în imobilul respectiv.

Cei de la Sturz construct au vrut să-i scoată pe oameni din locuințele cumpărate pe bani grei

Firma Sturz Construct este administrată de Sturz Florin Samson și Sturz Vasile, care sunt și acționari în cote egale. Potrivit Ministerului de Finanțe, din 2015 până în 2019 societatea nu a declarat nicio cifră de afaceri și a înregistrat pierderi constante. Obiectul principal de activitate constă în afaceri imobiliare.

Ca să îi scoată afară din apartamentele pe care le-au cumpărat de la Traian Onuc, cei de sturz Construct le-au tăiat oamenilor apa și energia electrică.

De asemenea, reprezentanții Sturz Construct au apelat la un executor judecătoresc pentru a scoate la licitație imobilul, dar Judecătoria Cluj Napoca a suspendat procedura de executare silită.

În opinia reprezentanților firmei Sturz Construct, motivul principal care a justificat rezoluția unilaterală a contractului de asociere în participațiune, pentru culpa asociatului-constructor, este constituit de arestarea preventivă a asociatului-constructor Floarea Ianson (Onuc) Traian, intervenită în cursul anului 2016 și ulterior de instituire a controlului judiciar împotriva acestuia, în cadrul căruia s-a stabilit, ca obligație principală, interdicția acestuia din urmă de a se apropia de construcția în cauză, și de a mai efectua activități în legătură cu această construcție. ”În condițiile existenței acestei interdicții a devenit în mod clar imposibilă, și din punct de vedere juridic și din punct de vedere fizic, continuarea lucrărilor la construcția în cauză, care oricum au fost suspendate anterior prin cele două procese-verbale, întocmite de către organele de control competente.

Acțiunea reclamanților promovată în temeiul art. 1560 Cod Civil ca acțiune oblică, nu face altceva decât să invoce propria culpa (de fapt culpa pârâtului Onuc Traian), pentru a obține anularea unor clauze contractuale, nesocotite și încălcate cu bună știință de către acest pârât. Având în vedere cele de mai sus, cu raportare la principiul potrivit căruia nimeni nu-și poate invoca propria culpă, pentru a cere anularea/desființarea unei convenții, și cu raportare la faptul că reclamanții au înțeles să formuleze cererile lor pe calea acțiunii oblice, deci prin invocarea eventualelor drepturi ale pârâtului Onuc Traian, rezultă caracterul absolut nefondat al acțiunii acestora, consecința firească fiind respingerea acesteia”, se arată în întâmpinările depuse de reprezentanții Sturz Construct SRL.

Șmecherii imobiliare

Traian Onuc, este un constructor imobiliar clujean acuzat de mai multe persoane de înșelăciune. El le-a promis oamenilor că le vinde apartamentele din trei blocuri de câte opt etaje (două pe strada Miko Imre nr. 14 şi un alt bloc pe strada Fabricii nr. 67), dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Inițial, el a fost arestat, apoi a fost eliberat sub control judiciar, stare în care este judecat și cercetat în mai multe dosare. Ianson este fiul lui FLOAREA IANSON MARIANA, medic expert al asigurărilor sociale, fost şef serviciu Expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă din cadrul Casei de Pensii a Judeţului Cluj. Ea a fost condamnată de magistrații clujeni la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Proiectele imobiliare nu respectă autorizaţia de construire iar oamenii au cumpărat apartamente în clădiri autorizate ca birouri. Ba mai mult, Ianson a vândut de câteva ori apartamentele la clienţi diferiţi sau apartamente la etajul 9 care în realitate are 8 etaje sau situate la etajul 5, deşi imobilul a fost avizat doar cu 3 etaje şi etajul 4 retras. Acesta este unul dintre motivele pentru care cumpărătorii nu au putut să-şi intabuleze locuinţele.

Notar clujean băgat în calimera țepelor imobiliare

Traian Onuc, care până în urmă cu câțiva ani, se numea Traian Floarea Ianson, a înșelat zeci de persoane promițându-le că le va vinde apartamente. Oamenii erau puși să plătească zeci de mii de euro, valoarea antecontractelor, pentru ca mai apoi să nu primească nimic. Tranzacțiile se făceau prin intermediul notarului clujean Dorina Mureșan, care deține un birou notarial pe strada Republicii din Cluj Napoca. Potrivit anchetelor făcute de procurori la biroul ei notarial au fost încheiate zeci de asemenea documente. De asemenea, datele arată că notarul îi asigura pe clienți că sigur vor deveni proprietarii caselor pe care oamenii și le cumpărau. Potrivit dosarului de cercetare penală nr. 5657/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, Onuc a fost arestat preventiv pentru comiterea a 43 de infracțiuni de înșelăciune, prejudiciul fiind estimat în jurul valorii de 1.000.000 Euro.

În acest dosar, Mureșan Dorina, în calitate de notar public a autentificat un număr de peste 80 antecontracte de vânzare – cumpărare în perioada 2011 – 2015 vizând  apartamente situate în Cluj Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.