Ministrul Culturii, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru Agerpress ca una dintre cele mai importante prioritati ale sale este redeschiderea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei(MNIT). Reamintim ca MNIT este inchis de aproape sase ani de zile.
Citeste pe aceeasti tema si :
Muzeul de Istorie a Transilvaniei inchis la infinit
AGERPRES. Ce alte priorități are ministerul pe care îl conduceți?
Kelemen Hunor: Sunt multe lucruri de făcut. Anul viitor trebuie să avem un buget substanțial pentru proiectele mari și trebuie să ne gândim dacă reușim să pregătim un proiect multianual pentru infrastructura culturală. Și aici vorbesc de investiții foarte serioase care nu pot fi făcute în doi, trei, patru ani. Foarte multe muzee, și vorbesc doar de instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, foarte multe teatre au probleme atât cu sistemul antiincendii, cu cortina de fier, cu infrastructura în general. Așa că trebuie să ne gândim la un proiect mai amplu, care trebuie discutat și în Guvern și după aceea, în fiecare an, trebuie prevăzută în buget suma necesară. Pentru că, altfel, această infrastructură se degradează de la an la an și nu o vom putea recupera. Eu știu ce probleme sunt la Târgu Mureș, la Timișoara, ce probleme sunt la Cluj, la ambele teatre și la Teatrul Național, și la cel maghiar, ori la Muzeul Național de Istorie; nici nu vreau să ne gândim cine și cum a greșit cu investiția la începutul anilor 2000 și de ce s-a blocat și cum putem recupera. Pentru Tezaur trebuie să găsim o soluție.
Deci eu cred că cea mai mare problemă în ceea ce privește infrastructura, cel puțin pentru minister, sunt muzeele. Cel de la Cluj are probleme foarte serioase. Depozitele sunt pline și nu există bani pentru renovarea clădirii ori posibilitatea de a valorifica tot ce înseamnă Muzeul de Istorie de la Cluj. Asta ar fi prioritatea numărul unu, zero, dacă vreți, dar nu pentru un singur an, pentru mai mulți.
Pe de altă parte, eu cred că o altă zonă foarte importantă ar fi Fondul Cultural Național. Sunt extrem de nemulțumit de ce se întâmplă acolo, în ceea ce privește resursele care trebuie atrase, pentru că nu știu de ce au renunțat colegii la acea sumă care venea de la Loterie, una importantă. Să vedem cum putem recupera, eventual de la buget, sau să revenim la acea taxă, la acel procent care vine de la loterie la AFCN.
De asemenea, sunt extrem de nemulțumit și de modul cum a fost gestionat, cel puțin în acest an, programul de la AFCN. Ar trebui să fie o resursă importantă, poate cea mai importantă resursă de la bugetul național pentru sectorul independent, nu pentru instituțiile care au o oarecare finanțare, subvenție de la stat. Cred că și aici trebuie regândită strategia și trebuie pusă pe tapet această instituție și trebuie văzut cum mergem mai departe.
Sigur, în domeniul monumentelor istorice cu 20 de milioane pe an nu poți face mare lucru. Iată de ce aș vrea să ne întoarcem — la rectificare și în bugetul anului 2015 — măcar la nivelul anului 2012, când aveam aproape 60 de milioane de lei în buget pentru monumente. Trebuie să mergem etapizat. O să fiu foarte sincer. Dacă noi am primi acum 200 de milioane de lei în buget pentru restaurarea monumentelor istorice, util, onest, corect, nu am putea folosi banii. Probabil că trebuie să mergem în două-trei etape, să mărim suma, dar să avem și proiectele pregătite, avizate. Aș vrea să ajungem anul viitor la nivelul anilor 2011 — 2012 și după aceea să depășim că e nevoie de foarte mulți bani în acest domeniu.