Bătrânul aşteaptă nemişcat pe un scaun de la I.M.L. Cluj şi pare un dac pogorât de pe Columna lui Traian. O parte din straiele sale groase, cu care a fost adus de la munte de către ginerele său zac pe masa din coridorul instituţiei, lângă o plasă de rafie, în care sunt îndesate câteva acte medicale. Masa de la I.M.L. e neagră, deprimantă, iar  picioarele sale instabile par în orice moment să cedeze sub greutatea hainelor ţăranului, asemeni picioarelor căprioarei Bambi, pe gheaţă, în desenul animat al lui Walt Disney. Ochii săi, extrem de trişti, trădează o jale cumplită, mută, împrumutată parcă de la dobitoacele cu care omul s-a ocupat toată viaţa.

 

Crăciun Vaida îmi spune, lăcrimând, că în viaţa lui n-a avut parte de atâta umilinţă ca  în ziua de marţi, 28 iunie când un vecin, „bogătan” din Brăişoru, cu bani câştigaţi prin Spania, l-a bătut de două ori în aceeaşi zi, dintr-un motiv incredibil: cică i-ar fi omorât în bătaie tatăl, în urmă cu un an şi ceva, atunci când omul a trecut pe lumea cealaltă. ”Mircea ăsta, un zdrahon în vârstă de 45 de ani, s-a îmbătat şi a venit la fiică-mea acasă, acolo unde stau eu. M-a luat la bătaie văzându-mă stând în faţa casei. De asemenea, m-a făcut bandit şi ucigaşul lui taică-său, după care m-a lovit cu pumnii şi picioarele, până am căzut jos. Asta a fost prima bătaie. Apoi după câteva minute m-a bătut din nou, la lăptărie, unde dădeam în primire laptele, fiindcă fiică-mea are peste 300 de capre. Atunci a fost anunţată şi poliţia, pentru că m-a lovit şi cu o furcă de fier. De fapt, ăsta e doar invidios pe noi şi pe deasupra era şi foarte beat ”, adaugă bătrânul, tremurând din toate “balamalele”. Mărturiseşte apoi, vorbind despre persoana sa, că este pensionat de la CFR şi în urmă cu ceva timp, după moartea soţiei, s-a mutat din localitatea vecină, Morlaca, la una din cele patru fiice ale lui, cea care de altfel a cumpărat casa chiar de la agresorul său. „I-a părut rău că ne-a vândut nouă casa, însă să ştiţi că noi am plătit cinstit, 500 de milioane, iar el s-a mutat în autobaza de tractoare din sat, pe care a transformat-o în gospodărie”. Adaugă apoi bătrânul: “Am stat internat până miercuri la Spitalul din Huedin, unde au venit poliţiştii şi mi-au luat declaraţie şi azi m-a adus ginerele la Cluj, cu maşina. Înapoi am să iau, mai târziu, trenul spre Brăişoru, imediat după ce termin aici. Însă nu-l iert pe bătăuş, deşi a sunat-o aseară pe fiică-mea ca să-l iert. Nu-l iert, că am plătit şi la spital aproape 400 de lei, costul medicamentelor”. Şi-mi arată, ca dovadă o chitanţă. Este apoi poftit în cabinet. Ajunge cu greu, mişcându-se cu încetinitorul, gata-gata să se dezechilibreze în orice moment şi să cadă. Se întoarce, însă, după câteva minute cu un certificat medico-legal şi o recomandare de şedere la pat pentru aproape trei săptămâni. Apoi îşi strânge minute în şir, lucruşoarele, vârându-le în plasa albastră de rafie, după care, sprijinit în baston părăseşte sediul instituţiei medicale clujene.

“Marţi, 28 iunie a.c., în jurul orei 22:00, Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat de 81 de ani, din Brăişoru, comuna Sâncraiu, ar fi fost agresat de către un bărbat aflat sub influenţa alcoolului. Victima a primit îndrumări legale, urmând a fi depusă plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe”, a declarat, referitor la acest caz, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.