Chiar dacă există un audit privitor la neregulile existente în contractele Primăriei Apahida, edilul local, Grigore Fati, continuă să încheie contracte în stilul predecesorului lui. Potrivit unor informații, Primăria Apahida încheie contracte pe bandă rulantă cu firma clujeană Aztech Digital SRL, patronată de Claudiu Zbucea. Potrivit surselor, în pofida faptului că, spre exemplu, contractul de service a copiatoarelor este expirat, serviciile prestate de societatea menționată anterior sunt facturate fără nici o problemă. Conform documentelor, în perioada 2013 – 2015 Sc Aztech Digital a încasat aproximativ 300.000 de la primăria condusă de Grigore Fati.

 

Potrivit unei note de fundamentare a Primăriei Apahida, în cadrul administrației apahidene sunt 27 de imprimante și 24 de copiatoare pentru care sunt necesare piese de schimb. Pentru întreținerea și furnizarea aparaturii, Primăria Apahida a încheiat contracte de furnizare și service cu SC Aztech Digital, firmă patronată de Claudiu Zbucea. Potrivit facturilor, în perioada 2013 – 2014, Primăria Apahida a plătit firmei SC Aztech Digital SRL aproape 300.000 de lei pentru diferite servicii.

Spre exemplu, la sfârșitul lunii mai 2015, municipalitatea apahideană a cumpărat de la SC Aztech Digital SRL echipamente audio-video, accesorii informatice etc., pentru care a plătit aproape 50.000 de lei. La începutul lunii august 2015, Primăria Apahida a cumpărat trei multifuncționale A3 laser de la SC Aztech Digital SRL pentru suma de 35.622 de lei cu TVA

De asemenea, în cadrul contractului nr 21758/26.11.202 încheiat între Primăria Apahida și SC Aztech Digital SRL, reprezentată de Claudiu Zbucea, prețul pentru produsele livrate a fost de 45.800 de lei, fără TVA, iar întreținerea lor a fost stabilită la 19.200 de lei/an, fără TVA, durata contractului fiind de un an de zile.

Potrivit unor informații, contractul de service nu a mai fost reînnoit, însă el este facturat în continuare de către firma din Cluj Napoca. Primarul Grigore Fati nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor Gazetei de Cluj pentru a își exprima punctul de vedere.

 

Primăria Apahida nu poate fără copiatoare

Acesta nu este singurul contract pentru acest gen de servicii pe care Primăria Apahida l-a încheiat. Potrivit unui audit, un alt contract problematic este cel încheiat cu SC Copy Team Service pentru aparatele copiatoare și cele de aer condiționat din instituția publică. Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproape 450.000 de lei, în condițiile în care majoritatea lucrărilor au fost plătite fără nici un referat. ”Singura semnătura pe care facturile o poartă este cea a reprezentantului SC Copy Team Service, astfel că devizele nu sunt aprobate de nimeni din partea Primăriei Apahida. Calculând o medie a serviciilor achitate către SC Copy Team Service rezultă o sumă de peste 10.434 de lei lunar. Atât modalitatea de întocmire a facturilor, devizelor, lipsa referatelor de necesitate a reparațiilor invocate sau de achiziție a cartușelor, tonerelor etc., cât și suma extrem de mare decontată acestei societăți comerciale ne pot face să ne întrebăm dacă aceste servicii, îndeosebi cele de reparații, au fost efectuate sau nu. De menționat este că după luna iulie 2012 nu s-au mai efectuat reparații la copiatoare, imprimante sau aparate de climatizare”, consideră auditorii.

 

Felicitări peste 130.000 de lei dispărute

Din contractele primăriei mai ”răsar” contractul încheiat cu SC Maridar SRL în valoare de aproape 80.000 de lei pentru o serie de lucrări fără vreo recepție. În același fel au fost cumpărate și materiale de curățenie de la SC Mac Construct în valoare de 90.572 de lei.

De asemenea, contractul în valoare de 135.294, încheiat cu SC Fondex, patronată de frații Valentin și Sebastian Roman, pentru cumpărarea de CD-uri, felicitări, afișe, mape cataloage, etc a fost încheiat cu nerespectarea legislației în vigoare, fără ca nici măcar să rezulte destinația acestor produse, modul și locul de distribuire sau evenimentul pentru care au fost realizate.

”În perioada 2009-2012 se derulează un contract de service, de data aceasta pentru calculatoare, încheiat cu SC Aztech Digital, patronată de Claudiu Zbucea, pentru care se fac plăți totale în valoare de 106.328 de lei pentru activitatea curentă și de 34.938 de lei pentru activitatea de investiții. Neîntocmirea recepțiilor în conformitate cu prevederile legale, neîntocmirea bonurilor de consum din care ar rezulta destinatarul produselor achiziționate prin semnătura de primire al acestuia, neîntocmirea referatelor de necesitate în care s-ar specifica clar care este aparatul defectat și propunerea de a fi reparat, face imposibil de urmărit traseul acestor piese de schimb în instituție precum și veridicitatea reparațiilor efectuate la calculatoarele instituției”, arată raportul.

 

Preferații RAADPP Cluj au intrare și în Apahida

Un alt contract atribuit prin încredințare directă este cel încheiat cu SC Wigstein, patronată de FLORIAN ALEXANDRU TILU  și de HANGA DANIEL, pentru care în anul 2011 se achită 172.122, 33 de lei iar în anul 2012 suma de 142.582 de lei. Se pare că primarul a plătit cu ochii aceste lucrări pentru că, potrivit anexele în baza cărora au fost făcute plățile ”sunt departe de a fi situații de lucrări. Ele conțin o înșiruire  de lucrări fără valori/lucrare, iar la sfârșit este trecută valoarea totală care este preluată și în factură. Toate aceste procese verbale de recepție sunt semnate de Sucigan Toderaș, prin ele certificându-se situația cantitativă și calitativă a lucrărilor”, arată auditul.

Daniel Hanga, din cadrul firmei care a încasat de la primăria apahideană peste 300.000 de lei, face parte și din societatea SKY MOTORS IFN SA, o altă societate clujeană abonată atât la contractele Primăriei Apahida, dar și la cele ale DRDP Cluj, direcție condusă de Mircea Avram.

 

Capucino și serviete din piele pentru directoarea economică a Primăriei Apahida 

Conform raportului, directorul economic al primăriei apahidene, Dana Aștilean, a cumpărat un serviciu de cafea, ceai și capucino de la Porcelain Manufactures în valoare de 2.471 de lei. Achiziția respectivă a fost făcută fără nici un referat de necesitate, nu este repartizată vreunui serviciu. Tot Aștilean a semnat pentru cumpărarea unor furnituri de birou în valoare de 62.274 de lei. De asemenea, ”în perioada 2010-2011 se achiziționează furnituri de birou și de la Asociația Handicapaților Fizic Satu Mare, în valoare de 36.542 de lei, fără a fi întocmite referate de necesitate, fără ca produsele să fie recepționate. Printre produsele achiziționate se numără și 4 serviete de piele, pe facturi fiind înscrisă persoana pentru care se fac aceste achiziții, respectiv: David, Ioana, Aștilean, Simona Pop. aceste bunuri nu figurează în inventarul personal al salariaților”. Când a aflat motivele pentru care a fost contactată, Dana Aștilean a declarat că nu mai dorește să fie contactată și a închis telefonul, nedorind să comenteze în vreun fel auditul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here