Deţinuţii din penitenciare care mint şi care disimulează intenţia de a se sinucide pot fi depistaţi de psihologi cu ajutorul unui soft unic în România, achiziţionat de Universitatea”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, prin detectarea microexpresiilor faciale.

Psihologul Emanuel Andelin, doctorand la Facultatea de Psihologie a UBB Cluj-Napoca şi ofiţer specialist în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a explicat că softul este atât de bine calibrat încât poate identifica cu mare fineţe o microexpresie facială, chiar dacă aceasta nu poate fi detectată cu ochiul liber.

”Ideea de la care s-a plecat în realizarea softului FACET a fost identificarea emoţiilor şi felul în care acestea pot fi transpuse pentru a putea fi analizate statistic. Pe partea de emoţii universale, şapte la număr, avem fericire, surpriză, frică, furie, tristeţe, dezgust, dispreţ, iar softul recunoaşte şi frustrarea şi confuzia, iar la fiecare în parte s-au identificat anumite acţiuni faciale, microexpresii, anumite grupe de muşchi care acţionează specific în cadrul anumitor emoţii. Pentru aceste emoţii, s-au calculat aproape 100 de acţiuni faciale. O microexpresie facială este foarte rapidă şi durează sub 250 de microsecunde, deci a patra parte dintr-o secundă, iar softul este atât de bine calibrat încât o poate identifica cu mare fineţe. De exemplu, dacă avem o microexpresie de o sensibililitate ridicată şi nu poate fi identificată de un psiholog cu ochiul liber, poate fi identificată cu ajutorul softului”, a spus Andelin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.