Judeţul Cluj primeşte de la bugetul de stat mai puţin de jumătate din suma totală a taxele şi impozitelor vărsate către bugetul central. Astfel, pentru fiecare 100 de euro încasaţi de la clujeni, în judeţ se întorc circa 44 de euro.
Doar in sase dintre judetele tarii, printre care si Clujul, şi în Municipiul Bucureşti sumele primite înapoi de la stat reprezinta mai puţin de 50% din valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean şi virate la bugetul central.
Valoarea taxelor şi impozitelor încasate la bugetul central din fiecare judeţ în parte este direct proporţională cu populaţia, cu numărul de angajaţi şi cu mărimea mediului de afaceri.
Fostul presedinte Consiliul Judeţean Cluj, Alin Tise, actula senator PDL, a atras atenţia că „preocuparea consiliilor judeţene ar trebui să fie să aducă bani, să producă bani, nu să stea cu mâna întinsă la Guvern. Rolul lor este să găsească soluţii alternative”.
Din punct de vedere al raportului dintre banii primiţi de la stat şi banii încasaţi de stat prin taxe şi impozite, Vasluiul se află în topul clasamentului. Astfel, în 2011, judeţul Vaslui a contribuit la bugetul de stat cu circa 66,1 milioane de euro şi a încasat 104,9 milioane de euro. Practic a primit înapoi 158,6% din totalul veniturilor trimise către stat.