Fostul primar din localitatea clujeană Cuzdrioara, Nicolae Bătinaş, s-a dat în judecată pe el însuşi şi în final… a pierdut! De asemenea, două rapoarte de audit, unul al Curţii de Conturi şi altul al asociaţiei ACOR, arată că fondurile primăriei au fost jonglate după bunul plac al fostului edil din Cuzdrioara. Spre exemplu, “pentru anul 2010 Programul anual al achiziţiilor publice avea o valoare totală de 13.095 de mii de lei, în condiţiile în care bugetul pentru acel an avea o valoare de 2.350,1 mii de lei, iar secţiunea de dezvoltare avea prevăzută o valoare de 85 de mii de lei”, arată unul din rapoartele citate anterior.

Una dintre problemele găsite la Primăria Cuzdrioara a fost că pe vremea fostului primar, estimarea valorii contractelor s-a făcut eronat.

Spre exemplu, pentru un contract de decolmatare a fost plătită suma de 73.515 de lei, fără TVA, la data de februarie 2009, echivalentul în euro a 17.338,44 la cursul euro aferent lunii februarie 2009. Această valoare a depăşit pragul de atunci, de 15.000 de euro, fără TVA, până la care se pot face cumpărări directe fără proceduri, conform OUG 34/2006. De asemenea, nereguli referitoare tot la nerespectarea acestei ordonanţe au fost în cazul atribuirilor directe pentru contracte cu o valoare mai mare decât cea prevăzută. Pentru investiţia Reabilitare DC 10/DN1 s-a făcut o achiziţie directă la valoarea de 420.000 de lei, încheindu-se un act adiţional la contractul încheiat cu RADJ Cluj. O altă problemă găsită la Cuzdrioara a constat în faptul că mai multe contracte de achiziţie publică nu aveau încheiate clauze de bună execuţie.

 

Bani aruncaţi ca-n codru

Pentru realizarea Parcului de joacă din Cuzdrioara nu s-a făcut un contract de achiziţie, nu există un deviz de lucrări, situaţie de lucrări sau proces verbal de recepţie. Practic, acest proiect a fost făcut la mica înţelegere. “Constructorul, SC Fibex Mod, a încasat o factură de 15.267,7 de lei deoarece la data efectuării achiziţiei nu exista o hotărâre a Consiliului Local pentru aprobarea investiţiei şi nici cererea de admitere la finanţare pentru acest obiectiv”, arată raportul Asociaţiei Comunelor din România. De asemenea, pentru obiectivul Decolmatarea canal Cuzdrioara, care a costat 50.000 de lei, “nu există contract de achiziţie, deviz de lucrări, situaţie de lucrări sau proces verbal de recepţie”. Cu toate acestea, SC Naserum a încasat pentru lucrări 87.484 de lei. La un alt obiectiv, “Construcţie pod Ion Creangă”, facturile sunt nesemnate şi nu există proces verbal de recepţie a lucrărilor. Cu toate acestea, primarul Bătinaş le-a virat celor de la SC Roşu Company 205.791 de lei, chiar dacă pentru acest obiectiv au fost aprobate  credite bugetare în valoare de 159.750 de lei.

 

Sătenii au plătit fără ştie ochelarii primarului!

Celălalt raport, al Curţii de Conturi, arată că “în perioada 01.07.2010 – 30.09.2013 au fost efectuate plăţi nelegale pentru cheltuieli de personal în sumă totală de 42.080 de lei, reprezentând venituri salariale mai mari decât cuantumul legal. Din auditarea plăţilor efectuate din cadrul categoriei de operaţiuni “cheltuieli cu bunuri şi servicii”, înregistrate şi raportate în situaţiile financiare ale anului 2012, s-a constatat că au fost achiziţionate  de către entitatea auditată, tichete cadou în sumă totală de 27.698 de lei”. Însă cea mai interesantă cheltuială făcută de primarul Nicolae Bătinaş a constat în decontarea ochelarilor pe care edilul clujean şi i-a cumpărat: 1.278 de lei a costat pentru ca el să vadă mai bine!

“Efectuarea de plăţi nelegale în sumă totală de 158.550 de lei pentru lucrări neexecutate de către SC Robacom Impex şi SC Teodanic, respectiv peste valoarea lucrărilor facturate către SC Roşu Company Satu Mare. au fost acceptate la plată şi achitate lucrări la “Construcţie sediu primărie comuna Cuzdrioara”, către SC Robacom în sumă de 140.331 de lei. Din verificarea modului de decontare a lucrărilor efectuate, s-a constatat că primăria a efectuat plăţi în sumă de 444.724 de lei, mai mari cu 100.825 de lei, faţă de valoarea lucrărilor real executate, de 343.899 de lei”, arată raportul Curţii de conturi.

 

S-a dat în judecată şi… a pierdut!

Însă, una dintre cele mai interesante decizii ale fostului primar din Cuzdrioara a fost aceea de a se da în judecată pe el însuşi. Primarul din Cuzdrioara l-a dat în judecată pe şeful comisiei locale de Fond funciar a comunei Cuzdrioara, iar ambele funcţii erau ocupate de aceeaşi persoană: Nicolae Bătinaş! Miza procesului a fost anularea unor titluri de proprietate pentru 10 hectare şi 7.200 mp de teren forestier şi 35 hectare de păşune, terenuri pe care Comisia de fond funciar din Cuzdrioara le-a dat în urmă cu câţiva ani lui Vereş Eremia Nicolae şi Boroş Melinda.

Când oamenii au aflat că primarul le-a dat celor două persoane terenurile respective, spiritele s-au încins, iar edilul s-a văzut obligat să ceară anularea titlurilor de proprietate şi a deschis un proces în care s-a dat singur în judecată. “Reclamanţii (primarul Nicolae Bătinaş, n.red.) consideră ca fiind lovite de nulitate titlurile de proprietate şi procesele verbale de punere în posesie, deoarece au fost eliberate în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite, respectiv pentru terenuri ce nu au fost înscrise în CAP ori preluate colectiv, care nu erau deţinute în proprietate. Mai mult, suprafaţa de 35 de ha de păşune este înscrisă în inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al comunei Cuzdrioara”, se arată în cererea primarului. În urma procesului, judecătorul Igna Corin-Giuliano a considerat că Nicolaie Bătinaş a considerat că Bătinaş (şeful comisiei locale de fond funciar) trebuie să câştige, iar Bătinaş (primarul din Cuzdrioara) să piardă. Iar cel care a pierdut trebuie să plătească cheltuieli de judecată de 5.000 de lei, din bugetul comunei, că doar nu din cel al lui Bătinaş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.