GAZETA X 300

Gazeta de Cluj a împlinit 6 ani de la lansarea pe piata. În decursul celor 300 de numere, Gazeta a scos la lumina adevarul din spatele cortinei. Oameni de afaceri sau politicieni de prima mâna nu au fost iertati atunci când au gresit încalcând legea pentru buna lor prosperitate sau pentru a accede la putere. Ne-am permis sa spunem lucrurilor pe nume, sa facem adevarata presa de investigatii, ne-am permis sa fim nebuni. A fost riscant. Însa, a meritat.
Gazeta va ofera o scurta retrospectiva a câtorva dintre cele mai interesante articole publicate în cele 300 de numere.

În iulie 2002, Gazeta de Cluj dezvaluia pe prima pagina ca „Funar ia spaga”. În acelasi numar, într-un interviu incendiar, profesorul Mircea Miclea, numit ministru al Educatiei în Guvenrul Tariceanu, declara cu nonsalanta ca îi plac femeile, tenisul si bautura.

În numarul din saptamâna 12-18 septembrie 2002, Gazeta de Cluj publica pe prima pagina un atricol în care demonstra cum „Nederlanden îsi bate joc de asigurati”. În acel material, Gazeta dezvaluia intimitatile unei afaceri de miliarde, construita pe inocenta unor platitori grasi.

În februarie 2003, Gazeta de Cluj demonstra faptul ca deputatul Lapusan este un ciocoi pe stil vechi. În acelasi numar clujenii au putut afla ca Ardealul plateste caldura Capitalei, dar si file din ispravile lui Liviu Medrea, la acea vreme vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj.

Sub titlul „Tatal criminal, fiul general”, în martie 2003, Gazeta de Cluj dezvaluia faptul ca Wass Haba, la acea vreme, general de brigada american numit comandant NATO pentru Europa de Est, este fiul contestatului ardelean Wass Albert, condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului Cluj, prin sentinta pronuntata în martie 1946. Din acelasi numar clujenii au putu afla ca sub marca Napolact, laptele îndoit cu apa se vinde pe bani grei în magazinele clujene.

În iunie 2003, Gazeta de Cluj publica un articol incisiv în care arata faptul ca „SRI protejeaza verii lui Timofte”. Clujenii au aflat atunci de ce este tinut în brate de catre SRI clujeanul Eugen Butur, seful Directiei Regionale Vamale Iasi. În acelasi numar, Gazeta dezvaluia faptul ca ex-deputatul Vasile Matei este la bratul camatarilor.

Facând un salt în timp am amjuns la anul 2006. Astfel, în aprilie 2006 într-un articol intitulat „Marturii din infern”, Gazeta dezvaluia abuzurile si teroarea la care a fost supusa o maicuta de la Manastirea Râsca din judetul Cluj. În acelasi numar, clujenii au putut afla cum controversatul om de afaceri clujean Chimu Capusan si-a tras centru de cartier.   

În iulie 2006, cititorii Gazetei au putut afla cum americanii de la Bechtel, societatea care construieste autostrada Brasov-Bors, si-au adus mortul în casa. Încredibil, dar adevarat – directorul societatii care a subcontractat serviciul de paza la Bechtel era Catalin Tanase, nimeni altul decât mâna dreapta a lui Gheorghe Trutulescu, personaj principal al megascandalului Tigareta II si mai mult, condamnat la cinci ani de închisoare în scandalul de contrabanda.

Sub titlul „Nebunii” lui Tariceanu, clanul Chertes, în spetembrie 2006 Gazeta dezvaluia faptul ca în Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, Mircea si Corina Chertes sunt „nebunii Guvernului”, adica piesele importante de pe tabla de sah care, de cele mai multe ori, stabilesc regulile jocului.

În februarie 2007, Gazeta dezvaluia faptul ca procuroarea Daciana Deritei este acuzata de un clujean ca l-a tinut în arest timp de noua luni pentru o tâlharie. El acuza modul în care procuroarea a înteles sa respecte si sa puna în aplicarea litera legii. Dupa un chin de câtiva ani, timp în care tatal sau a facut infarct în sala de judecata iar mai apoi a decedat, omul a fost gasit nevinovat si achitat de trei instante.

Într-un articol publicat în mai 2007, fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, într-un dialog cu Gazeta, sustinea ca premierul Calin Popescu Tariceanu a blocat 1 miliard de euro, bani destinati infrastructurii din România. Berceanu sustinea ca seful Guvernului a blocat acesti bani de la începutul anului 2007, convins fiind ca va scoate PD de la guvernare si pentru ca nu a dorit sa dea banii unui ministru democrat.

În iunie 2007 clujenii au aflat din Gazate ca Sectia de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA a solicitat în regim de urgenta o serie de acte privind licitatia din 2005 în urma careia Consiliul Judetean Cluj s-a asociat cu omul de afaceri Iulian Dascalu.

Într-un articol denumit „Pacatele hardughiei lui Pocol”, în octombrie 2007, Gazeta dezvaluia faptul ca imobilul din Marasti apartinând omului de afaceri Costica Pocol nu respecta nici cea mai banala norma de disciplina în constructii. Din acelasi numar ati putut afla ca afacerea camerelor de supraveghere apartinând societatii clujene CODEC va instala 100 de camere în judetul Bacau. Afacerea de la Bacau a urmat aceasi reteta ca la Cluj: contract gras, fara licitatie.

În noiembrie 2007, Gazeta era din nou atacata. Dupa mizeria numita „dosarul Gazeta”, fostul nostru coleg, procurorul Alexandru Lele a fost agresat fizic si verbal de una dintre asa zisa „parte vatamata” din Dosarul Gazeta. Este vorba despre afaceristul oradean Radu Pentie, un impostor procesual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.