La Sălaj concursul pentru ocuparea posturilor în vederea disponibilizării a mai bine de jumătate din angajaţii Direcţiei pentru Agricultură a iscat discuţii aprinse în presă şi în cadrul instituţiei. Mai multe surse acuză că examenul a fost aranjat, iar deşi proba scrisă s-a desfăşurat în condiţii normale, cea orală a schimbat complet clasamentul, pentru ca unii dintre candidaţi să fie favorizaţi. Sursa noastră îl menţionează pe deputatul UDMR de Sălaj Seres Denes în legătură cu crearea condiţiilor favorabile pentru doi dintre candidaţi.

„Un cetăţean idealist” ne-a semnalat un caz ”de corupţie şi trafic de influenţă” în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj. Acesta ne povesteşte că în perioada 25-27 august au avut loc examene pentru ocuparea posturilor rămase în organigrama acestei instituţii în vederea disponibilizării a mai bine de 50 % din personalul actual. Examenul avea rolul de a-i identifica pe cei mai competenţi, astfel încât direcţia judeţeană să-şi realizeze activităţile într-o manieră mai eficientă după disponibilizări. Examinarea angajaţilor era compusă din două probe, prima fiind proba scrisă cu întrebări tip grilă, iar a doua cea orală, constând într-un interviu.

Discrepanţe între cele două probe

Sursa ne spune că ”proba scrisă s-a desfăşurat în condiţii normale de concurs (fără favoritisme, fără copiuţe, fără intervenţii sau subiectivism evident în acordarea punctajelor iniţiale), excepţie făcând unele punctaje schimbate ulterior pentru ca respectivii candidaţi să aibă şansa, conform baremului, să participe şi la proba orală. Rezultatele la proba scrisă au evidenţiat, în linii mari,  pregătirea reală a candidaţilor, testele grilă nelăsând prea mult loc de favoritisme.” Toate bune şi frumoase până aici.
La proba orală angajaţii Direcţiei pentru Agricultură au avut surpriza să observe că s-a răsturnat clasamentul. Candidaţii care la proba scrisă au obţinut note mari se aşteptau la punctaje semnificative la interviu, pe baza fişei de pontaj în care erau consemnate răspunsurile corecte la întrebările puse de evaluatori. Cu toate acestea, s-au trezit cu punctaje foarte mici la cea de-a doua probe, iar notele lor au fost calculate ”la sânge (diferenţe de câteva zecimi) întocmai pentru a nu se încadra între cei câştigători”, după cum ne arată ”cetăţeanul idealist”.
Bineînţeles că aceştia au depus contestaţii, dar li s-a spus că este inutil. În mod neoficial, li s-a explicat că meritau punctaj maxim şi grila de examinare a interviului le dă dreptate, dar ”ştiţi şi dumneavoastră, sunt ordine de sus cine rămâne şi cine pleacă”. Sursa ne povesteşte că în urma unor discuţii neoficiale cu membrii comisiei au ieşit la iveală jocurile politice din spatele acestui concurs. În legătură cu unul dintre ele în particular a dorit acesta să semnaleze presa.

Afară cu specialiştii!

”Deputatul UDMR Sălaj Seres Denes, al cărui nume a mai fost relaţionat cu un alt caz local de trafic de influenţă privind-o pe fiica acestuia Eniko Balogh, a sugerat comisiei că 2 candidaţi simpatizanţi ai acestei formaţiuni politice trebuie să fie printre cei aleşi, indiferent de prestaţia acestora. Ce mai contează că nu au cunoştinţe minime de utilizare a calculatorului (La urma urmei de ce ar trebui ei, cu sprijin politic, să ştie să utilizeze Word-ul sau Excel-ul?) sau că nu au îndeplinit nici măcar baremul la proba scrisă pentru a avea dreptul să participe la proba de interviu?”, ne scrie cetăţeneanul.
Pe bună dreptate acesta subliniază că oamenii cu adevărat competenţi, specialiştii despre care s-a tot vorbit şi care trebuie motivaţi să rămână în sistem, au pierdut posturile pe baza unor punctaje mici, care, susţine sursa, deranjează pe cei care au stabilit dinainte o listă a câştigătorilor. Aceştia susţin că au răspuns corect la toate întrebările, dar probele fizice pentru a-şi susţine punctul de vedere au fost omise, în sensul că nu există vreo înregistrare audio-video a interviurilor, sau au fost ţinute departe de ochii publici. Se pare că membrii comisiei au refuzat să transmită fişele de punctare de la cele două probe, aşa cum cer criteriile prestabilite la Bucureşti şi nu sunt dispuşi nici să emită o copie pentru cei interesaţi să le folosească drept probe în instanţă sau la comisia de contestaţii. Acesta este şi motivul pentru care aceştia doresc dezvăluira publică a acestor nereguli.

Au existat şi excepţii la modul de examinare

Graiul Sălajului a primit aceleaşi sesizări şi a reuşit să contacteze mai multe persoane din structurile de conducere de la Directia pentru Agricultură Sălaj. Se pare că unul dintre directorii adjuncţi ai DADR Sălaj a confirmat că există mari nemulţumiri în instituţie pe marginea desfăşurării concursului şi a notării candidăţilor. Publicaţia sălăjeană arată că până şi liderul sindical Dorel Ioan Dumitraş, membru în comisia de examinare, a recunscut că au existat excepţii la modul de examinare, dar nu a dat explicaţii în acest sens.
Totodată, jurnaliştii de la Graiul Sălajului au primit o sesizare de la Unitatea Fitosanitară Sălaj, unitate aflată în subordinea DADR, în care se arată că unul dintre concurenţi a primit la proba scrisă doar 56 de puncte, iar în ziua următoare, la proba orală, a primit 95 de puncte şi a urcat în capul clasamentului. Punctajul minim este de 50, iar cel maxim de 100. Se pare că nici un alt specialist din cadrul Unităţii Fitosanitare şi nici din cadrul DADR nu a obţinut o notă la fel de mare. Întrebat de ziarişti de această situaţie, Dorel Dumitraş a explicat că unii concurenţi au fost mai emoţionaţi la proba orală. ”Unii n-au putut scoate o vorbă, alţii s-au dezlănţuit pur şi simplu”, a declarat liderul de sindicat. Astfel 28 de angajaţi, printre care şi ”excepţiile invocate de Dumitraş, rămân în structurile agriculturii sălăjene, iar celelalte 24 de persoane sunt în preaviz până la data de 1 octombrie.

Rezervat UDMR

Cazul local de trafic de influenţă la care face referire ”cetăţeanul idealist” a fost semnalat de presa locală din Sălaj la începutul anului 2006. Este vorba de faptul că în ianuarie acelaşi an, la concursul pentru funcţia de registrator şef al Serviciului de Publicitate Imobiliară Sălaj, s-a prezentat un singur candidat. Este vorba de fiica deputatului UDMR Sălaj Seres Denea, Balogh Eniko. Aceasta în contextul în care iniţial, din punct de vedere al distribuirii posturilor politice în judeţ, funcţia de la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Carte Funciară (OJCCF) Sălaj i-a revenit PNL-ului, dar după îndelungi negocieri, liberalii cedat postul la UDMR.
Aceasta a obţinut doar 6,35 la examenul pentru post, minimul pentru ocuparea funcţiei fiind nota 7. Reporterii de la Magazin Sălăjean l-au contactat pe Denes, care s-a arătat foarte ofensat de faptul că liberalii nu au respectat înţelegerea avută. Acesta a declarat că fiica sa nu a primit nota necesară ca urmare a unor jocuri politice. ”Înainte de toate, vreau să spun că a existat o înţelegere prin care s-a dat acordul ca acest post să-i revină UDMR-ului. Din păcate, înţelegerea a fost una, iar realitatea cu totul alta. Am constatat că s-a intervenit pe toate căile, inclusiv pe cele neortodoxe, prin diverse instituţii care nu au nici o abilitate în acest sens, pentru ca fiica mea să fie împiedicată să ocupe postul pentru care a dat concurs”, a acuzat deputatul. Balogh Eniko nu a depus nici o contestaţie şi nici nu a mai încercat să se prezinte la un examen pentru postul respectiv. În cadrul OJCCF se zvonea însă că instituţia ”care nu are nici o abilitate în acest sens” şi care a intervenit este tocmai SRI-ul. Iar colegii de la Magazin Sălăjean tind să le dea dreptate, având în vedere faptul că tot personalul de la OJCCF era maghiar, iar postul fusese promis UDMR-ului.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.