Chiar daca are la activ numeroase plangeri penale pentru inşelaciune, clujeanul WALDMAN CSABA LASZLO a reuşit sa mai traga o ţeapa de proporţii la cateva zeci de clujeni care au crezut ca prin intermediul firmei Best Invest Solution pot accesa mai uşor credite. WALDMAN CSABA LASZLO este cunoscut ca fiind artizanul unei afaceri de genul “Caritas” in urma careia mii de persoane au fost inşelate in urma cu trei ani. Chiar daca procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca au inceput urmarirea penala pe numele lui WALDMAN in septembrie anul trecut, dupa aproximativ un an, noi acuzaţii de inşelaciune au aparut la adresa lui.

WALDMAN CSABA LASZLO este autorul unei inginerii financiare, iar mulţi dintre cei care apeleaza la serviciile lui se considera a fi inşelaţi. El este administrator a trei societaţi comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution şi Bamboo Consulting) la care asociaţi sunt cetaţeni din Ungaria şi un off-shore din Seychelles, iar Waldman este administrator.
Pana de curand, firma Best Invest Solution avea sediu pe strada Traian nr 9, dar dupa ce un clujean nemulţumit de serviciile oferite a ameninţat ca va face plangere la poliţie pentru inşelaciune, aproape peste noapte angajaţii societaţii au golit sediul din Cluj.
“Am apelat la ei (SC Best Invest Solution, n.red.) pentru un credit şi am platit taxele cerute, dar cand mi-am cerut banii mi s-a spus ca nu-i pot primi, ca mai incolo şi m-au tot amanat pana le-am spus ca le fac plangere. Dupa aceea cand am mai fost la sediu am vazut ca s-au mutat fara sa ma anunţe şi ca au luat mobila şi tot ce mai era. Nu sunt numai eu in situaţia asta, ci cateva zeci de persoane. Acum, daca pe mine m-au inşelat cu 430 de lei, cunosc pe altcineva care le-a dat 1000 de lei! Merg la poliţie şi depun plangere ca nu e posibil aşa ceva”, spune Ştefan Mureşan, unul dintre cei care reclama ca a fost inşelat.
Schema folosita de Waldman este de a face imprumuturi in numele clienţilor care apeleaza la acest serviciu. Practic, clienţii semneaza contracte de indatorare pe caţiva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele platite de clienţi, astfel ca daca cineva vrea sa se retraga din cadrul contractului nu o poate face. Caştigul net al patronilor provine din taxele de inscriere şi comisioanele, care nu se returneaza şi sunt platite de cei care apeleaza la acest gen de servicii. Astfel, in mod normal, de fapt clienţii crediteaza firma, şi nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru ca intre societate şi client se semneaza un contract in care cel care se indatoreaza işi asuma aceasta schema de inginerie financiara.
Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat pe WALDMAN CSABA LASZLO, dar la finalul convorbirii acesta a declarat ca nu doreşte ca opiniile lui sa fie redactate in cadrul articolului. Conform unor informaţii, Waldman ar fi inchis sediul firmei din Cluj Napoca pentru a muta serviciile oferite in cadrul unui birou pe care il are deschis in Arad.

Urmarire… pe loc

Conform Ministerului Public, “pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj Napoca a fost constituita, in cursul anului 2011, o cauza penala in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarşirii de catre o societate comerciala şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea acumularii de fonduri colective şi acordari de imprumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas». In acest dosar, se efectueaza cercetari  in raport cu zeci de persoane care au formulat plangeri penale in care s-a invocat faptul ca, dupa incheierea unor convenţii intre diverse persoane şi aceasta societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor imprumuturi), obligaţiile din partea societaţii nu au mai fost respectate. La data de 21.09.2011 a fost inceputa urmarirea penala pentru infracţiunea mai sus-aratata faţa de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţa de persoana juridica al carei administrator era. Totodata, pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, a mai fost inregistrata o cauza penala  avand acelaşi obiect dar privind o alta societate comerciala. Menţionam ca, in aceste dosare s-a lucrat constant, avand in vedere numarul foarte mare de persoane care au formulat plangeri, precum şi al actelor de urmarire penala necesare a fi fost efectuate in aceste cauze”. Conform documentului, Waldman ar fi mutat sume de bani din contul uneia dintre firmele pe care le administreaza in conturi din Ungaria “in contabilitatea societaţii nu exista in prezent nicio inregistrare a unor sume existente in conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuata fara niciun document. Sumele respective au fost ridicate de catre Waldman Csaba Laszlo şi depuse in contul SC Favourit Solution SRL deschis in Ungaria, fiind transferate, in numerar, la Budapesta, la data intocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputand fi precizat cuantumul acestor sume. Consideram ca dl. Wladman Csaba Laslo şi-a insuşit in scop personal sumele ridicate in numerar şi depuse in contul din Ungaria”, se arata in documentul Parchetului clujean.

Legenda Caritas

Una dintre legendele financiare ale Clujului este, cu siguranţa, jocul de tip piramidal Caritas. El a fost organizat de catre compania “Caritas” din Cluj-Napoca, fondata de Ioan Stoica şi a fost lansat in anul 1991. Caritas promitea restituirea, dupa şase luni, a unei sume de opt ori mai mare decat banii investiţi. Oficial, Caritas-ul a atras un numar de 400.000 deponenţi din intreaga ţara, care au investit 1.257 miliarde de lei (aproape 1 miliard USD) inainte de a da faliment la data de 14 august 1994, avand o datorie de 450 milioane USD. O mica parte din bani au ajuns la cei norocoşi care au s-au numarat printre primii deponenţi, iar grosul a ajuns in buzunarele mai marilor de atunci precum şi multor poliţişti, securişti, etc. Pe unii dintre politicienii de atunci obţinerea acelor bani i-a propulsat in afaceri de succes, iar astazi sunt regasiţi in importante funcţii de conducere sau deţinatorii unor afaceri prospere. Mai mult, primaria “funariota” i-a acordat “parintelui” Caritas un sediu pentru firma şi chiar locuinţa personala. Pentru a gira aceasta afacere, Gheorghe Funar, alaturi de alte personalitaţi locale, a aparut in acea perioada ca promotor al lui Stoica pentru a-l prezenta drept un salvator al portofelelor romanilor. Ulterior, dupa ce totul s-a prabuşit, şi cei care au bagat banii in “piramida” au ramas pe drumuri, s-a aflat ca jocul a funcţionat practic fara nici o evidenţa contabil-financiara, nu a respectat legislaţia muncii, iar Stoica nu şi-a inregistrat nici macar salariul personal. Practic, evidenţele erau ţinute pe mai multe dischete care au disparut in urma percheziţiilor procurorilor. Dupa ce a fost condamnat, Stoica a fost eliberat iar acum traieşte, retras, la Braşov.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.