Săptămâna trecută a fost una de foc pentru conducerea televiziunii naționale. ANAF a anunțat că a blocat conturile din cauza datoriilor, planurile de extindere a funcțiilor de conducere al lui Stelian Tănase a picat în Consiliul de Administrație, angajații au ieșit în stradă, iar, colac peste pupăză, premierul a început să mârâie la directorul instituției. Acesta refuză însă să-și dea demisia, considerând că responsabilitatea pentru eșecul planului de restructurare al TVR aparține Executivului.

 

Marți, reprezentantul Guvernului în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR a cerut demisia lui Stelian Tănase, directorul în funcţie al televiziunii naţionale. La scurt timp, premierul a confirmat oarecum că ar vrea să schimbe conducerea, dar Parlamentul e cel care decide.

Victor Ponta a declarat marți că Televiziunea Română se află în subordinea Parlamentului României, care se va pronunța în acest sens, menționând că ”nimeni nu poate să ceară ANAF-ului să încalce legea. Televiziunea Română este în subordinea Parlamentului României. Noi, la solicitarea Parlamentului României, în 2012 dacă nu mă înșel, am intervenit printr-un program de salvare de care noi ne-am ținut — și conducerea televiziunii nu s-a ținut.

Am înțeles că se mai angajează încă vreo 80 de directori, nu știu, 84 sau câți ori fi… Atâta doar. Nu este o instituție în subordinea Guvernului, nu avem dreptul noi să ne pronunțăm. Parlamentul se va pronunța, doar că nimeni nu poate să ceară ANAF-ului să încalce legea, că după aceea răspund ei penal, dacă încalcă legea. Este valabil pentru toată lumea”, a declarat Victor Ponta, într-o conferință de presă.

 

TVR imaculat

Stelian Tănase a spus ca nu se consideră vinovat de actuala situație a TVR: ”Guvernul este vinovat de această situație. Și mai multe guverne la rând, nu numai Guvernul Ponta. În zece ani, s-au luat numai măsuri împotriva televiziunii, care au ruinat televiziunea. Dacă vă uitați la bilanțul nostru pe anul trecut, el este pe plus. Am făcut economii de 25%. Dar nu se poate cu taxa (taxa TV, n.red.) pe care-o avem, cu TVA-ul pe care-l plătim, cel mai mare din Europa, să avem un cash flow suficient să plătim datoriile istorice.

Știți că această poprire de la ANAF este pentru o sumă din 2010. Eu, din cate știu, nu eram director în 2010. Am plătit pe 2007, pe 2008, pe 2009, dar astea sunt niște datorii istorice, cu penalitățile respective, cum e și la RADET (…) Guvernul este vinovat și guvernele care, de zece ani încoace, iau măsuri împotriva televiziunii și au ruinat-o din punct de vedere financiar”, a spus Stelian Tănase.

Amintim că planul acestuia de înfiinţare a 84 de noi posturi de conducere a fost amânat marți în ședința Consiliului de Administrație al TVR, în contextul blocării conturilor TVA de către ANAF, pentru datorii semnificative la bugetul de stat.

 

Cum au dres busuiocul

Consiliul de Administraţie al TVR s-a reunit, marţi, într-o şedinţă de urgenţă, unde a adoptat o serie de măsuri de limitare imediată a cheltuielilor. Aşadar, s-a decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conţinutul acestuia urmând a fi preluat de celelalte canale ale televiziunii publice.

În aceeaşi şedinţă au mai fost luate în discuţie închiderea TVR HD şi transformarea TVR 2 într-un post cu emisie de înaltă definiţie. Consiliul a hotărât şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive pentru a diminua posturile de conducere.

Aproximativ o sută de angajaţi ai Televiziunii Române s-au adunat, în aceeași zi, în curtea instituţiei, fiind îngrijoraţi de situaţia în care se află TVR, căreia i-au fost blocate conturile de către ANAF.

Salariaţii Televiziunii Române sunt nemulţumiţi că negocierile purtate cu administraţia Televiziunii Române pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă au eşuat. Negocierile au fost purtate în contextul în care, pe 1 iulie, a expirat vechiul contract colectiv de muncă în TVR.

 

ponta rade

Au dat din taxa TV și la bugetul de stat

Ulterior, într-un comunicat de presă, reprezentanţii TVR au explicat cauzele care au condus la situaţia financiară foarte dificilă şi au atras atenţia asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice, şi a modificării legislaţiei care afectează funcţionarea instituţiei.

Taxa TV din România nu a fost indexată la rata inflaţiei în ultimii 12 ani şi este cea mai mică din Europa, în condiţiile în care costurile operaţionale au crescut de la an la an. La finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% faţă de 2013, de la 787,8 milioane de lei la 699,4 milioane de lei. În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat.

 

Mircea Toma a remis ziarului Gazeta de Cluj un comunicat intitulat "Solicitam TVR publicarea stenogramelor sedintelor in care s-au discutat grilele de toamna"
Mircea Toma a remis ziarului Gazeta de Cluj un comunicat intitulat „Solicitam TVR publicarea stenogramelor sedintelor in care s-au discutat grilele de toamna”

Cât datorează de fapt TVR

Valentin-Alexandru Jucan, secretar de stat și membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a organizat marți o conferință de presă la Cluj în care a reclamat din nou planurile conducerii TVR de a înființa 84 de noi posturi de conducere în timp ce ANAF a blocat conturile televiziunii naționale pentru o datorie de aproape 150 de milioane de euro (146.539.301 euro).

Acesta a spus că îi încurajează pe cetățeni să nu mai plătească taxa tv în semn de protest față de felul în care sunt folosiți banii lor de conducerea televiziunii publice, care alocă foarte puține fonduri studiourilor regionale (3,7% din bugetul total), cheltuind în schimb bani pe salariile celor din funcții de conducere sau pentru achiziționarea de autoturisme de lux care să îi deservească pe aceștia, fără niciun folos pentru activitatea editorială a TVR.

Jucan a subliniat că susține impunerea unei taxe generale pentru populație care să aducă bani societății române de televiziune, pentru a aduce mai aproape românii de TVR, care astfel se vor simți în mod direct legat de activitatea acesteia. Dar, spune membrul CNA, până când se va ajunge acolo, e nevoie de o reformă profundă a televiziunii naționale, prin schimbarea modului de bugetare și alocarea unor sume mai consistente către studiourile regionale.

 

Mircea Radu, despre situația televiziunii publice

”Conturile Societății Române de Televiziune au fost blocate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Nu mă bucură această măsură dar toată lumea știa că aici se va ajunge; era doar o chestiune de timp. Nu poate exista o firmă care să funcționeze normal și competitiv în virtutea unei legi de acum 20 de ani, mai cu seamă într-un domeniu atât de dinamic. Iar TVR asta făcea…

Consiliul de Administrație era alcătuit din oameni puși politic, marea majoritate a lor fără nicio legătură cu munca în acest domeniu. De unde să știi ce să ceri dacă nici tu nu știi despre ce e vorba? Cum să conduci oameni dacă tu nu știi încotro merge drumul?…

Televiziunii Române îi trebuie o lege actuală, conformă cu evoluția rapidă a societății; o lege 2015, nu 1994. Nu în ultimul rând TVR trebuie condusă de oameni din al căror CV să reiasă performanța și profesionalismul”, se arată pe pagina sa de facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.