În Apahida, Planul Urbanistic e doar o sugestie: Proiectul care înfruntă atât legile urbanismului, cât și realitatea infrastructurii realizat de Rad Nistor cu firma Ducu Construcții – o adevărată problemă pentru cetățeni.
În urma mai multor sesizări transmise de cetățeni, autoritățile au descoperit nereguli grave în construcția unui bloc situat pe strada Aviator Traian Dârjan, nr. 84, în localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Inspectoratul Județean în Construcții Cluj a efectuat un control amănunțit, care a scos la iveală faptul că autorizația de construcție a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale.
Se dau autorizațiile de construcție în primăria Apahida: „ca pâinea caldă”
Conform procesului-verbal de control întocmit de inspectorii ISC, autorizația a fost eliberată de Primăria Apahida fără respectarea documentațiilor de urbanism aprobate prin lege, cum ar fi Planul Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism. Principalele abateri au vizat amplasarea construcției față de limitele laterale ale parcelei și lipsa unei documentații complete.
Deși au fost identificate aceste nereguli, autorizația de construcție este în continuare valabilă, nefiind anulată de instanță până în prezent. Potrivit legii, autorizația de construcție reprezintă actul final al administrației locale, pe baza căruia sunt permise lucrările.
Locuitorii din zonă și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care autoritățile locale au gestionat situația și cer măsuri rapide pentru remedierea problemelor. Un vecin din a declarat că, în urma excavărilor efectuate pentru construția acestui bloc, i-a crăpat trotuarul din curte.
Primăria Apahida închide ochii: „Prietenii știu de ce!”.
O vecină, a povestit că i s-a spus direct de către reprezentanții firmei că „ei fac ce vor acolo” deoarece „au pile la primărie”, menționând un anume Cosmin din Primăria Apahida.
Ducu Construcții nu lasă pe mâine ce poate face azi, lasă pe poimâine că poate nu mai trebuie făcut.
De asemenea, după aceste plângeri a fost amplasat în fața terenului panoul cu informațiile despre viitoarea construcție, așa cum prevede legea. Tot ca răspuns la plângerile locuitorilor, cei de la Ducu Construct au decis să împrejmuiască zona, care anterior punea în pericol siguranța copiilor ce se jucau în acea zonă.
Să moară și capra vecinului!
„Am făcut o sesizare la ISC. Când am ajuns acolo, unul dintre inspectori îmi spune că: „Bine că măcar nu a zis că are și pile la noi”. Într-adevăr, în momentul când eram acolo, m-a sunat(Rad Nistor, patronul Ducu Construct), deci ca niciodată, până atunci nu voia să răspundă la telefon. L-am întrebat despre ce anume intenționează să facă lângă casele noastre. El a continuat cu o minciună: că vrea să facă o clinică, iar în față aveam, primit de la primărie o autorizație care nici măcar nu este ștampilată, vizată, semnată în care scria că se va construi un bloc.” declară o vecină a construcției
Ochiul vigilent al polițistului local, păcălit și de data aceasta!
Un coleg de-al polițistului care a făcut constatarea, în momentul în care a fost întrebat de un jurnalist de la Gazeta de Cluj despre sancțiunile (ne)aplicate ne-a răspuns că „Nu pot să-i țin eu evidența că nu-s șeful lui.”
Un alt aspect îngrijorător al construcției este acoperișul tip terasă, care este ilegal în acea zonă. Conform reglementărilor în vigoare, în această localitate nu sunt permise construcțiile cu acoperișuri de acest tip.
Pe lângă toate aceste probleme, locuitorii din zonă declară că se confruntă cu lipsa de apă la robinete, abia având suficient pentru nevoile proprii, cu atât mai puțin pentru noile familii care ar urma să locuiască în blocul construit între case.
De asemenea, în timpul ploilor abundente, canalizarea din zonă refulează frecvent, provocând deja dificultăți semnificative. Cetățenii își exprimă îngrijorarea că situația se va agrava considerabil odată cu apariția unui bloc, într-o zonă care nu dispune de infrastructura necesară pentru a susține o astfel de dezvoltare.