(M)argumentele lui Marga ca și ale lui Ion Iliescu: de la “legionari”, la oameni care, dacă-l critică, nu sunt “reprezentativi” (Lasă-i să fiarbă în suc propriu Magnificentule!)

 

Dupa cum ne informeaza site-ul democratieubb.ro, Universitatea Babes-Bolyai, a doua ca marime din tara dupa Spiru Haret, se afla in prag de alegeri pentru Senat si Rector, se arata intr-o analiza publicata pe blogul Sare In Ochi. Este condusa in prezent de catre Andrei Marga, aflat la finalul celui de-al patrulea mandat de rector. In plus, intre 2004 si 2008, profesorul Marga a fost Presedinte al universitatii, functie creata prima data in România la Babes-Bolyai, apoi preluata de majoritatea universitatilor din tara. In sedinta din care este reprodus mai jos un fragment a fost prezentat si discutat un nou tip de functie academica, aceea de profesor pensionar aflat in an sabatic [comunicatul oficial aici]. Andrei Marga a prezentat Senatului o lista de 11 persoane, provenind din sase dintre cele 21 de facultati, dintre care trei persoane din facultatea proprie. Una dintre cele trei persoane este chiar Andrei Marga. Sedinta este neobisnuita prin faptul ca o propunere a rectorului este intâmpinata cu rezerve. Este tipica insa prin reactia rectorului, stilul dezbaterilor si rezultatul votului final. Potrivit legii, profesorii aflati in “an sabatic” ramân titulari in anul respectiv. Transcrierea discutiilor purtate in 5 ianuarie contine un fragment in care Andrei Marga, care conduce sedinta Senatului, il umileste pe Dan Sandor, conferentiar universitar la Stiinte Politice. “Vina” acestuia din urma: indraznise sa spuna ca decizia referitoare la cei 11 profesori este ilegala. Din transcriere reiese ca Marga este convins ca pensionarea la 65 de ani, prevazuta de noua Lege a educatiei, a fost inclusa “de legionari”, dupa o idee a lui Mussolini… (Transcrierea apare pe site-ul democratieubb.ro, iar varianta audio este publicata pe Youtube.)

Despre din ce in ce mai penibilul și mai agațatul de os domn Marga am mai scris:

 

    Cum il cheama pe neamțul acela care-mi tot ascunde declarațiile? Alzheimer, domnule ex-ministru Marga!

    De ce nu se dau pensionați dinozaurii din invațamântul nostru superior

   Despre stapânii Universitaților și România “la-negru”

Chiar nu mai este nimic de scris – Andrei Marga imbatrânește fara rost și ii este frica ca n-are sa-i mai ia pușca foc.

Extrem de bun si, ca de obicei, la subiect, comentariul lui @Cetatean:

 Marga fuge de pensionare ca dracu de tamâie.Art. 289, al.1 legea 1/2011:“Art. 289. – (1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea vârstei de 65 de ani.

    (2) In invatamântul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare. Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit vârsta de pensionare.”Marga vrea acel an “sabatic” pentru a scapa de rigorile art. 289, care prevede pensionarea “de drept”, prin efectul imediat al legii, la 65 de ani. Intrat in an “sabatic”, el crede ca nu poate fi pensionat și ca ramâne titular.

 

    “Art. 288, (5) Profesorii si conferentiarii titulari sau directorii de granturi care, timp de 6 ani consecutivi, au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate, pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, acestia beneficiaza de pâna la un salariu de baza, cu aprobarea Senatului universitar, si isi pastreaza calitatea de titular, dar sunt scutiti de efectuarea activitatilor din fisa postului”.

 

    Insa, atenție. Chiar daca Senatul i-a acordat anul “sabatic”, Andrei Marga tot se pensioneaza prin efectul legii, de stricta și imediata aplicare. Decizia de pensionare oricum ii va fi emisa de Casa de Pensii Cluj-Napoca. Marga e nascut pe 22 mai 1946, așa ca pe 22 mai 2011 el a implinit deja 65 de ani. El nu ramâne “titular” decât in condițiile aplicarii art. 289, al.2:

 

    (3) Senatul universitar, din universitatile de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare, in baza unui contract pe perioada determinata de un an, cu posibilitatea de prelungire anuala conform Cartei universitare, fara limita de vârsta”.

 

    Marga trege de timp, crede ca vine USL la putere cât e el in an “sabatic”, ca USL abroga Legea Educației și el mai pinde un mandat de rector. Aiurea! Oricât ar fugi, decizie de pensonare tot ii va fi emisa automat, chit ca e sau nu in an “sabatic”. Și cu o decizie de pensionare, salut ocupare funcții administrative. Intre timp la UBB se vor face alegeri, dar Marga nu poate ocupa nici o funcție, chiar daca e in an sabatic.

    PS: Eu, sa fiu in locul lui Funeriu, aș declanșa contra-masuri. Decizia de acordare de an sabatic este ilegala:

 

    “Art. 288, (5) Profesorii si conferentiarii titulari sau directorii de granturi care, timp de 6 ani consecutivi, au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate, pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, acestia beneficiaza de pâna la un salariu de baza, cu aprobarea Senatului universitar, si isi pastreaza calitatea de titular, dar sunt scutiti de efectuarea activitatilor din fisa postului”.

 

    Cum ziceam, la momentul acordarii anului sabatic, Marga avea peste 65 de ani. Dpdv al legii, el este pensionabil (chiar daca nu exista inca o decizie a Casei de pensii) și nu mai poate fi considerat “titular”. Funeriu poate bloca UBB prin neemiterea ordinelor de confirmare a noii conduceri (care va fi aleasa) și poate sesiza instanța pe motiv ca Senatul a incalcat Legea, acordând an sabatic unui pensionabil.

Sursa: http://sareinochi.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.