Leul a avut cel mai bun parcurs din regiune, în pofida volatilităţii ridicate din 2013, se arată într-un comunicat de presă al Noble Securities – sucursala România.
‘În iulie, leul a crescut pe pieţele financiare în raport cu euro, aşa încât, în pofida volatilităţii ridicate de pe parcursul acestui an, moneda naţională a înregistrat la sfârşitul lunii trecute o apreciere faţă de valoarea de la începutul anului, dintre monedele din regiune doar kuna croată având o performanţă la fel de bună pe 2013’, se arată în document.

Potrivit lui Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities – sucursala România leul a beneficiat recent de influenţe importante, atât locale, cât şi globale.

‘Pe de o parte, a revenit interesul investitorilor străini pentru titlurile de stat româneşti; de asemenea, Guvernul a anunţat încheierea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană pentru un nou acord de finanţare de tip preventiv, iar FMI a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României în 2013 şi 2014. În acelaşi timp însă, leul a avut în piaţă şi mişcări în linie cu regiunea, ca efecte ale unor informaţii de importanţă globală ce au vizat SUA, zona euro etc.’, a arătat Pojar.

În iulie, leul a crescut cu aproximativ 0,8% în faţa euro, coroana cehă cu aproximativ 0,3%, coroana suedeză cu aproape 0,7%, iar zlotul cu circa 1,7%. Lira sterlină a scăzut, luna trecută, cu circa 2,2% în raport cu euro, iar forintul şi kuna croată s-au depreciat, la rândul lor, cu aproximativ 1,5% şi, respectiv, 0,8%. La finele primelor şapte luni ale anului, moneda naţională românească a înregistrat o creştere de aproximativ 0,7% comparativ cu euro, faţă de valoarea de la începutul lui 2013, iar kuna croată s-a apreciat în acelaşi interval cu circa 0,6%. Cele mai mari scăderi pe anul în curs în faţa euro au fost marcate la nivelul UE de lira sterlină (7,7%), urmată de zlot cu 4,3% şi coroana cehă cu 3,3%.

‘Monedele din UE s-au apreciat luna trecută comparativ cu dolarul american (afectat de declaraţiile preşedintelui Fed privind condiţiile unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare), cu excepţia lirei sterline, care a înregistrat o variaţie nesemnificativă la finele lunii comparativ cu începutul ei. Cele mai consistente creşteri faţă de moneda americană le-au înregistrat în iulie zlotul (3,9%), leul (3,1%) şi coroana suedeză (2,7%). Euro a crescut luna trecută cu circa 2,1% în faţa monedei americane. La nivelul UE, pe primele şapte luni ale anului în curs, leul şi kuna croată au avut cele mai bune evoluţii comparativ cu USD, marcând aprecieri aproape egale (1,4- 1,5%) în faţa monedei americane, la sfârşitul lunii iulie faţă de începutul anului’, se arată în document.

Silviu Pojar a mai declarat că se aşteaptă la o volatilitate accentuată în următoarele luni, cu posibile mişcări ample pe pieţele financiare, puternic corelate în continuare cu rezultatele economice şi alte evoluţii din SUA, alături de cele din zona euro. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.