La sfarșitul saptamanii trecute au avut loc realegerile pentru șefia Camerei de Comerț și Industrie a Romaniei (CCIR), una dintre cele mai mari afaceri ale liberalilor. In fruntea acestei instituții se afla liberalul Mihail Vlasov, un președinte care este contestat de o parte dintre șefii filialelor județene ale CCIR și care este reclamat penal de DNA pentru abuzuri in funcție. Vlasov este unul dintre baronii liberali care il controleaza pe Relu Fenechiu, propus pentru a ocupa funcția de ministru al Transporturilor. Mai mult, Fenechiu este cel care i-a facut cadou lui Vlasov o avere prin trecerea Oficiilor de Registru al Comerțului din patrimoniul statului in cel al Camerei de Comerț.

Primul semnal de alarma cu privire la posibilele ilegalitați savarșite de conducerea CCIR a fost tras in prima parte a anului 2012, cand mai mulți președinți de Camere județene, membri ai colegiului de conducere al CCIR, i-au cerut lui Mihail Vlasov sa explice cum a cheltuit 3 milioane de euro in anul 2011. Deoarece Camera Naționala este o organizație neguvernamentala de utilitate publica, președintele Vlasov este asimilat unui funcționar public și se poate face vinovat de acte de corupție. El nu poate cheltui fonduri din patrimoniul Camerei Naționale fara aprobarea Colegiului de Conducere și chiar și atunci trebuie sa ofere acte justificative. Fondul la dispoziția președintelui, pe care domnul Vlasov refuza sa explice cum il folosește, a ajuns de la aproximativ 135.000 de euro in 2008, la peste 3 milioane de euro in 2011 (o suma aproape egala a fost prevazuta și pentru 2012). Aceasta inseamna ca Vlasov cheltuiește zilnic aproape 10.000 de euro din bugetul Camerei Naționale, refuzand sa justifice aceste cheltuieli. Patrimoniul Camerei Naționale pare folosit in interesul personal al Președintelui, in loc sa fie dedicat misiunii Camerelor de Comerț , de“sprijinire a membrilor și  mediului de afaceri. In același timp, conducerea CCIR a reușit sa aduca Romexpo de la 26 milioane de lei profit in 2008, la insolvența in 2012.


Vlasov jongleaza cu milioane

“In situațiile financiare ale Camerei de Comerț și Industrie a Romaniei, aferente  exercițiului financiar 2011, s-a inregistrat ca valoare aferenta prevederii bugetare denumita Generala a CCIR aferente exercițiului financiar 2011,œfonduri la dispoziția Președintelui”, suma de 12.239.098 lei. In propunerea de buget aprobata de Adunarea Generala a CCIR, aferenta anului 2011, suma dedicata acestui scop a fost 6.300.000 lei. In consecința, bugetul aprobat a fost depașit, din punct de vedere al cheltuielilor realizate de Președintele Camerei, dl. Mihail Vlasov, in anul 2011, cu suma de 5.939.098 lei (aproximativ 1.319.799 euro, la un curs se 4,5 lei/1 euro). Rectificarea bugetului se poate aproba doar de Adunarea Generala a Membrilor CCIR (art. 22, pct. 3 din Statutul Camerei). Or, Adunarea Generala a Membrilor CCIR nu a aprobat o astfel de rectificare a bugetului. Este de reținut faptul ca suma reprezentand fonduri la dispoziția Președintelui, cheltuita in anul 2011, reprezinta peste 32% din veniturile anuale ale CCIR. Fapta este cu atat mai grava cu cat CCIR a incheiat exercițiul financiar 2011 cu un deficit de 5.142.928 lei (aproximativ 1.143.000 Euro). Dl. Vlasov a fost intrebat in cadrul Adunarii din data de 23 aprilie 2012, de catre membri ai CCIR, in legatura cu destinația sumei de 12.239.098 lei cheltuite in anul 2011. 
A afirmat ca nu iși mai amintește, dar ca a dispus de suma respectiva prin referate, ca documente justificative, conform art. 34.7 din Statutul CCIR. Un raspuns evaziv prin care a evitat sa dea un raspuns la o intrebare incomoda. In Anexa nr. 2 la Raportul privind Execuția Bugetului de Venituri și Cheltuieli al CCIR  pe anul 2011, pct. 4, litera l) (fond la dispoziția Președintelui), Directorul Economic , dna Olivia  Petcu, a menționat o suma mult mai mare decat cea care fusese aprobata de catre Adunarea  din anul 2011, anume suma 12.400.000 lei, in loc de 6.300.000 lei, cum votasera membrii  CCIR, in Adunarea din 19 mai 2011. Nici Raportul privind Execuția Bugetului de Venituri și Cheltuieli, intocmit de aceeași dna Olivia Petcu, Director Economic al CCIR, nu conține vreo explicație legata de justificarea cheltuirii de catre Președintele CCIR, a sumei de 12.239.098 lei, in anul 2011. De notat ca raportul comisiei de cenzori este extrem de lapidar. Totuși, Comisia de  Cenzori reține ca, la capitolul cheltuieli, depașirea fața de previziuni este in marime relativa de 20,68%, iar in marime absoluta cu suma de 7.377 mii lei (adica 7.377.000 lei), cheltuieli efectuate cu aprobarea Președintelui Camerei Naționale, pe baza de Referate, conform prevederilor Statului, a Deciziilor Colegiului de Conducere și a Hotararii Adunarii Generale a Membrilor CCIR. ”Așadar, Comisia de Cenzori reține ca, in anul 2011, au fost cheltuiți mai mulți bani decat fusesera bugetați (a fost depașit bugetul aprobat, la capitolul cheltuieli, cu suma de 7.377.000 lei). Or, Adunarea Generala a Membrilor CCIR nu a aprobat aceste cheltuieli. In consecința afirmația Comisiei de Cenzori in legatura cu legalitatea cheltuielilor ce au depașit bugetului aprobat de Adunarea Membrilor din 2011, este eronata”, arata Ștefan Voinea, Director General al Camerei de Comerț și Industrie Dolj.

Cine este Vlasov

Mihai Vlasov este foarte bine ancorat in politica romaneasca. Este socrul fostului ministru de Interne, Cristian David, și este susținut de Ovidiu Silaghi, actualul ministru a Transporturilor. Conjunctura relațiilor de care beneficiaza Vlasov a facut posibil ca Oficiile de Registru al Comerțului sa treaca din jurisdicția ministerului Justiției in cea a Camerelor de Comerț care, practic, au statutul unui ONG. Printre cei care au militat pentru promulgarea acestei legi pot fi amintiți senatorul Dan Voiculescu, Cristian David sau Ovidiu Silaghi. Initial, aceasta intentie a fost promovata in 2005 de liberalul Ovidiu Silaghi, fost presedinte al Camerei de Comert Satu Mare, fost deputat si ministru pentru IMM. Conform unor calcule, la nivel national, in patrimoniul camerelor de comert vor intra circa 30 de milioane de euro, suma care reprezinta valoarea imobilelor in care functioneaza oficiile de registru al comertului si diferitele taxe care trebuie platite pentru o societate comerciala. Mihail Vlasov a facut și pușcarie inainte de 1989, fiind condamnat pentru trafic de influența, dar dupa 1990 a reusit sa anuleze sentinta printr-un recurs in anulare, aratand ca a fost o victima a sistemului. De profesie avocat, a devenit presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, ulterior fiind ales presedintele pe tara al acestei organizatii. Ultima declaratie de avere a lui Vlasov dateaza din 2008. Un teren intravilan era completat de o casa, un apartament si doua spatii comerciale. Bijuteriile, tablourile si mobila din case faceau pe atunci 800.000 de euro. Aproape 400.000 de euro si 400.000 de lei avea Vlasov in conturi cand a ajuns deputat. Conform declaratiei, cele mai multe venituri proveneau din moda (prin sotia sa) si avocatura.

Conducerea CCI Cluj este imparțiala
Ștefan Dimitriu, șeful Camerei de Comerț și Industrie Cluj, spune ca nu face parte din grupul celor care il contesta pe Vlasov, dar nu se numara nici printre susținatorii liberalului.
“Eu nu ma numar nici printre contestatari, dar nu aș putea spune ca il susțin pe domnul Vlasov. Mai curand aș putea spune ca m-am numarat printre cei care l-au susținut pe domnul Babiuc (Victor Babiuc, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Romaniei, n.red.) Insa cei care il contesta acum pe Mihai Vlasov, l-au susținut la mandatul trecut. In legatura cu bugetul de cheltuieli pe anul trecut, Clujul a venit cu o propunere care a fost acceptata, conform careia aprobarea bugetului de cheltuieli sa se faca anticipat in camera de consiliu a Camerei, iar amendamentul a fost aprobat”, spune Dimitriu.

Președinții CCI care susțin tragerea la raspundere a președintelui Mihail Vlasov sunt:
Nicolae Bacanu – Presedinte CCI Arad,
Ion Branescu – Presedinte CCI Arges,
Doru Simovici – Presedinte CCI Bacau,
Ioan Micula – Presedinte CCI Bihor,
Ionel Gagu – Presedinte CCI Buzau,
Cristian Dobre – Presedinte CCI Dolj,
Csaba Balasi – Presedinte CCI Harghita,
Vasile Pop – Presedinte CCI Mures,
Aurelian Gogulescu – Presedinte CCI Prahova
Valentin Cismaru – Presedinte CCI Valcea.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.