Primăria municipiului Cluj-Napoca a relansat și anul acesta o licitație pentru concesionarea lucrărilor de realizare și exploatare a unor imobile. Licitația în cauză vizează „Concesionarea lucrărilor pentru realizarea şi exploatarea unor imobile cu funcţiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106”. Primăria dorește astfel concesionarea unui teren de 1500 mp către un investitor privat care să construiască un hotel de 4 stele sau o clădire de birouri.

Potrivit documentului oficial publicat de către Primăria Municipiului: “Concesionarea lucrărilor pentru realizarea şi exploatarea unor imobile cu funcţiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106 (…) Ofertanţii pot opta fie pentru o investiţie cu destinaţia hotel de minim 200 camere, clasificare turistică 4 stele, fie pot opta pentru clădire de birouri şi servicii conexe, minim clasa A. Valoarea totala estimată este în intervalul 350 milioane lei şi 1,4 miliarde lei. Durata contractului de concesiune este de 480 de luni”
Prin urmare, după 10 ani de încercări eşuate, proiectul Centrul Cultural Transilvania (CCT), primeşte o nouă şansă și anul acesta, după cele trei din anul 2019. Clădirea va fi ridicată pe terenul pe care a funcţionat fosta cazarmă militară de pe Bd. 21 Decembrie 1989. Primăria Cluj-Napoca își dorește un hotel de 4 stele sau o clădire nouă de birouri pe care să o construiască în parteneriat cu un investitor privat iar din redevența obținută, municipalitatea își va asigura o parte de finanțare pentru sediul Filarmonicii de Stat Transilvania.
Despre cele trei licitații nereușite în anul 2019, viceprimarul Dan Tarcea a declarat că cel mai probabil perioada de concesiune a fost cea care a descurajat participarea la procedură spunând că: „Vom analiza din nou condițiile și vom vedea exact ce putem face. Probabil perioada de concesiune nu este suficientă”. Totodată acesta a ținut să menționeze că indiferent că proiect este unul extrem de costisitor,nu va fi abandonat de Primărie.

Licitațiile de construcție persistă din 2016

Această idee de ridicare a unui Hotel de 4 stele sau a unei clădiri de birouri, există încă din 2016 când Primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv. Actualmente însă, nu s-a făcut niciun demers în acest sens iar pe terenul în cauză, situat pe bulevardul 21 Decembrie 1989 încă se află clădirea în paragină a vechii cazarme. Totodată în anul 2016 pe acest teren, municipalitatea a amenajat o parcare cu 229 de locuri, acolo unde trebuia să fie construit Centrul Cultural Transilvania.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 26 martie 2020

Noua licitație are termenul limită până în 26 martie 2020, moment până la care ofertanții care doresc să realizeze acest proiect prin parteneriat trebuie să depună dosarele la Primăria Municipiului. Acest teren nu se află la prima licitație, de a lungul anilor a fost foarte controversat. De aproximativ 12 ani de zile, Primăria discută despre trei proiecte importante care însă bat pasul pe loc, acestea fiind Centrul Cultural Transilvania și construirea unor sedii pentru Filarmonică şi Academia de Muzică Gheorghe Dima care actualmente își desfășoară activitatea în clădiri retrocedate.

Cum s-au desfășurat primele demersuri

Primăria Cluj-Napoca aştepta încă din 2012 să primească proiectul noului sediu al Filarmonicii, din cadrul Centrului Cultural Transilvania. Cu doi ani mai târziu Emil Boc a fost nevoit să recunoască faptul că încă există câteva detalii care trebuie puse la punct de proiectant, astfel că execuţia pentru acest proiect estimat la 288 de milioane de lei fără TVA (aproximativ 64 de milioane de euro) nu poate fi încă scoasă la licitaţie.
Centrul Cultural Transilvania, care ar trebui să găzduiască Filarmonica din Cluj, nu a putut să intre în faza de licitaţie pentru execuţie, pentru că proiectarea nu a fost încă finalizată. “Lucrurile sunt finalizate în proporţie de 95% în ceea ce priveşte proiectarea. Mai trebuie stabilite doar câteva detalii. Aceste ultime detalii mai trebuie să fie predate de proiectantul de la Bucureşti, cel care a câştigat licitaţia, şi în toamnă scoatem la parteneriat locaţia, terenul pentru realizarea de hotel în schimbul realizării unui parking pe care să se construiască Filarmonica”, a declarat primarul Emil Boc.
Contractul pentru proiectarea Centrului Cultural Transilvania a fost semnat în decembrie 2011, şi trebuia ca arhitecţii să predea proiectul în 2012. Licitaţia a fost câştigată de asociaţiunea Vaal Arhitectura SRL, împreună cu “Popp şi asociaţii”, proiectantul principal fiind Viorel Hurduc, un controversat arhitect bucureştean.
În anul 2015, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat proiectul de hotărâre pentru noile planuri urbanistice destinate construirii Centrului Cultural Transilvania, care va adăposti sediul Filarmonicii. Proiectul a stat în proiectare timp de trei ani, iar sursa de finanțare pentru acesta, creditul de 30 de milioane de lei luat de Primărie, se afla aproape de finalul perioadei în care putea fi folosit.
Realizarea Centrului Cultural Transilvania a mai fost amânată de contestaţia depusă de unul dintre participanţii la concursul de proiecte, precum şi de procesul prin care administraţia locală a contestat decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), care a admis această plângere. Contestaţii au existat şi la concursul de idei, câştigat de UTCN, dar acestea nu au ajuns în instanţă.
Curtea de Apel Cluj a decis în toamna lui 2011 că felul în care Primăria Cluj-Napoca şi ordinul Arhitecţilor din România au organizat concursul pentru proiectarea noii Filarmonici a fost corect şi că decizia CNSC de anulare a licitaţiei este neîntemeiată, astfel că administraţia locală a primit undă verde pentru semnarea contractului. Contestaţiile au amânat începerea lucrărilor la Centrul Cultural Transilvania cu aproape un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.