În jurul contractelor de la CFR SA gravitează o serie de afaceri care îi au ca beneficiari pe afacerişti care au cochetat cu afacerile penale. O licitaţie în valoare de aproape 400.000 de lei organizată de Sucursala Regională CF Cluj a fost atribuită unei firme din Iaşi, Tess Conex, patronată de soţii Tereza şi Ioan Prisecaru. Cei doi au făcut afaceri cu Nuclearelectrica, iar business-urile au fost atât de flagrante încât DNA a deschis o anchetă pentru un prejudiciu de aproximativ 3 milioane de euro.

 

La sfârşitul lunii trecute, CFR Cluj SA a organizat o licitaţie pentru  achiziţionarea de ”materiale de cale” în valoare de aproape 400.000 de lei. Contractul a fost adjudecat de firmele TESS CONEX S.A., SC KISS UNICUM SRL şi SC INEUL SRL pentru suma de 383.632 de lei.

Prima societate, Tess Conex SA face parte din societăţile deţinute de soţii Tereza şi Ioan Prisecaru din Iaşi, iar cei doi sunt inculpaţi într-un dosar de corupţie deschis de procurorii DNA în 2010.

Ei sunt acuzaţi că societatea lor, Tess Conex a beneficiat de 23 de contracte acordate direct, fără licitaţie, de către Nuclearelectrica. Potrivit raportului de control al Curţii de conturi a României, „la sucursala Cernavodă şi la sediul Nuclearelectrica (…) nu au fost respectate prevederile legale privind achiziţiile publice, prejudiciul rezultat depăşind 12,6 milioane lei. Fostul director de dezvoltare al Nuclearelectrica, Gheorghe Ispas, ar fi susţinut că Tess Conex Iaşi ar fi unicul furnizor-importator al unor produse. Din verificări a rezultat că nu Tess Conex SA a importat aceste produse, ci societatea Sinergic Grup Steel Import Export Bacău. Tess Conex a folosit un intermediar, după care a refacturat produsele la preţuri de speculă”, concluzionează oficialii Curţii de Conturi. În cadrul acestui dosar, Gheorghe Ispas, fost director al Direcţiei Investiţii, şi Traian Cezar Irimie, ex-director al Direcţiei Finanţe Patrimoniu din Nuclearelectrica, sunt învinuiţi de procurori pentru abuz în serviciu, pentru că prin felul în care şi-au desfăşurat activitatea au favorizat accesul firmei Tess Conex la aceste contracte.

 

Un audit degeaba

Timp de mai bine de 10 ani la conducerea regionale clujene a CFR Călători a fost menţinut Vasile Secară, iar demiterea lui a venit ca urmare a mai multor controale venite de la CFR SA şi Ministerul Transporturilor. Conform unor informaţii, cireaşa de pe tortul fostului director Secară ar fi un contract de închiriere încheiat între CFR Călători Cluj şi SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de către directorul Secară, care nu a mai organizat o licitaţie, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decât terenul respectiv şi l-au şi întabulat. Spre exemplu, unul dintre lucrurile care i se pot reproşa fostului director, este faptul că, dacă anul trecut, CFR Călători Cluj a avut alocate fonduri în valoare de 543.000 de lei, însă a reuşit să cheltuiască 300.000 de lei.

Reprezentanţii CFR de la Bucureşti au fost extrem de lacunari în ceea ce priveşte motivul controalelor, iar conform raportului de audit pe anul trecut, principalele nereguli depistate au constat în “- nereguli privind pregătirea tehnică a trenurilor de călători;- deficienţe privind respectarea şi punerea în practică a ordinelor, dispoziţiilor , instrucţiilor, reglementărilor în vigoare;- neconformităţi privind efectuarea controalelor la nivelul organelor cu sarcini de îndrumare şi control din cadrul STFC, superficialitate privind întocmirea notelor de constatare şi a rapoartelor de remediere;- aspecte privind nerespectarea programului de lucru şi a disciplinei în serviciu; – nereguli privind repararea şi întreţinerea în exploatare a materialului rulant. În urma neregulilor constatate cu ocazia acestor controale s-au luat o serie de măsuri organizatorice, de remediere a neconformităţilor sau de tratare disciplinară a personalului vinovat, funcţie de gravitatea faptelor”, se arată în raportul de audit pe anul 2012 al CFR Călători.

 

”Abonaţi” la PSD

Presa ieşeană a scris despre patronii Tess Conex că au reuşit să se „aboneze” la contracte cu statul în orice perioadă, indiferent de culoarea politică a puterii. În mandatul PSD, cei doi soţi au preluat controlul mai multor fabrici de stat, cum ar fi Simta, Agmus şi Adimet. În perioada 2005-2008, Tereza şi Ioan Prisecaru şi-au extins afacerile în domeniul imobiliar, achiziţionând importante proprietăţi în municipiul Iaşi. În acelaşi interval de timp, un director din grupul de firme Conex, Florin Ungureanu, a ocupat funcţia de subprefect al judeţului.

 

După patru ani de proces, tot la rapoarte au rămas

Conform ultimelor încheieri de şedinţă din procesul de corupţie al soţilor Prisecaru, instanţa a rămas tot la stadiul de întocmiri a rapoartelor de expertize contabile pentru stabilirea prejudiciului creat.

”În baza art. 120 C.p.p., încuviinţează următoarele obiective ale expertizei contabile, în specialitatea achiziţii publice: 1. – să se stabilească dacă preţurile negociate şi sumele

achitate de către S.N.N. către S.C. ,,TESS CONEX” S.A. au fost în concordanţă cu valoarea reală a produselor achiziţionate prin contractele care fac obiectul acuzării; 2. – să se stabilească dacă prin încheierea şi derularea contractelor respective a fost creat un prejudiciu şi, în cazul unui răspuns afirmativ, să se indice persoana în patrimoniul căreia s-a produs respectivul prejudiciu; 3. – să se stabilească mecanismul de producere al  acestui prejudiciu. Fiecare obiectiv al expertizei se va face defalcat, în raport de fiecare dintre contractele pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată, cu indicarea expresă a etapei în care s-a produs prejudiciul – la încheierea sau la executarea contractelor”, arată una dintre soluţiile procesului care se judecă la instanţa Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

1 COMENTARIU

  1. In articol ati scris ca directorul Secara a fost demis. Adevarat. Asa de demis a fost, incat a fost numit director la CFR CALATORI la Bucuresti, astfel incat sa aiba grija de toata compania. Frumoasa demitere !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.