sursă foto - Facebook

Liderul AUR, George Simion, a declarat într-un interviu acordat presei din Franța că este nostalgic după regimul comunism și că visează la o alianță cu Viktor Orban. În Europa, Orban angrenează o mișcare eurosceptică și antiprogresistă.

George Simion a fost intervievat de jurnalistul Lionel Baland de la publicația Breizh-info.

AUR, lansat ca partid anti-sistem

Politicianul a fost chestionat, în preambulul discuției, dacă în alegătorii AUR se regăsesc „unii nostalgici ai comunismului„. Simion a observat că jumătate din cetățenii români regretă perioada comunistă.

„Este de așteptat. Românii au simpatizat cu diferite mișcări politice – stânga, dreapta, totalitare – din istoria țării. Dar acestea sunt de domeniul trecutului. Jumătate dintre români regretă vremea comunismului.

În consecință, faptul că unii dintre alegătorii noștri sunt nostalgici ai comunismului este logic și firesc. Acesta a fost vremea tinereții lor. Mai mult, România avea atunci controlul asupra propriilor resurse naturale”.

În continuare, Simion a descris scopul și platforma politică a formațiunii sale, Alianța pentru Unirea Românilor, astfel:

„Am lansat un nou partid, orientat împotriva actualului sistem politic postcomunist care este practic continuatorul Partidului Comunist Român. S-au împărțit în partide diferite, dar sunt la fel.

Am înființat un partid anti-sistem, nu în sensul pro-anarhie, ci în vederea eliminarii oricarei legaturi cu vechile structuri politice”.

Simion vede în Viktor Orban un model

Jurnalistul francez a observat că Europa este măturată de un val de populism și mișcări de extremă dreaptă, context în care l-a întrebat pe George Simion ce opinie are despre valul eurosceptic și antiprogresist dirijat de premierul maghiar Viktor Orban.

Viktor Orban
Sursa foto: Viktor Orban/Facebook

„În Europa de astăzi, nu poți avea idei iredentiste și șovine. Nu te poți gândi, în Europa noastră, la schimbarea granițelor. Poate că, în Asia, prietenul său, domnul Putin poate avea această idee de a modifica granițele.

Dorim să avem relații bune cu vecinii noștri: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina. Și ne dorim o alianță în această parte a lumii, așa cum a avut în vedere planul – numit Intermarium sau Inițiativa Trei Mări – a mareșalului polonez Józef Piłsudski și ne-am dori și am putea coopera cu ușurință cu domnul Orbán în cadrul anumitor idei, precum apărarea creștinismului și a valorilor familiei”.

AUR vrea să se alăture unui partid conservator în PE

O altă temă abordată în cadrul interviului a vizat ambițiile AUR la alegerile pentru Parlamentul European din 2024. Liderul AUR a menționat grupul politic de care ar dori să aparțină formațiunea, în mod evident unul de doctrină suveranistă și conservatoare.

„Vrem să avem un grup care să reunească toate partidele suveraniste și conservatoare. Văd că obținerea acestui grup este dificilă deoarece sunt în joc multe ambiții și multe interese, bani și poziții în interiorul Parlamentului European, al Comisiei și al celorlalte instituții.

Dar vom face tot ce putem de partea noastră pentru a obține o unificare a tuturor acestor partide. Atunci cred că vom fi numărul unu în cadrul noului Parlament”.

1 COMENTARIU

  1. Sau cum să alungi din AUR patrioții din Ardeal, Banat, Bihor, Satmar și Maramureș. Toate partidele și mișcările zis naționaliste, în frunte cu Zelinski/Codreanu, au fost înființate de servicii sau infiltrate de acestea din fragedă pruncie pt a deturna nemulțumirile celor cu dragoste de neam și țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here