Miercuri, 25 iunie 2014 primarul Emil Boc a primit vizita oficială a ES, domnul Francois Saint-Paul, ambasadorul Republicii Franceze în România, prima sa vizită în afara Bucureştiului, de la preluarea noului mandat în acest an.

În cadrul întâlnirii au avut loc discuţii legate de colaborarea strânsă dintre Franţa şi România atât în domeniul economic, cât şi academic şi cultural. În acest sens, s-a subliniat importanţa Clujului atât în context naţional cât şi european, accentuându-se potenţialul de colaborare în domeniul IT, prin crearea de relaţii cu clustere IT în Franţa şi poli de competitivitate.

În cursul întrevederii de astăzi s-au pus bazele unui parteneriat de anvergură cu privire la promovarea Capitalei Europene a Tineretului în anul 2015, în reţelele internaţionale de comunicare francofone, în acest sens existând posibilitatea unui partenriat cu TV5 Monde.

„Am iniţiat un proiect de comunicare a Capitalei Europene a Tineretului în toate limbile de circulaţie internaţională şi în acest sens avem în vedere semnarea unui prim parteneriat cu Ambasada Republicii Franceze, cu ocazia unei întâlniri bilaterale în luna octombrie, care să statueze faptul că limba franceză va fi una dintre limbile oficiale ale Capitalei de Tineret” a explicat primarul Emil Boc, urmând ca şi celelalte limbi de circulaţie europeană să fie prinse într-un demers similar.

„Clujul este pentru noi un tunel de comunicare spre Franţa privind imaginea, oportunităţile şi promovarea valorilor naţionale. Noua construcţie mediatică pe care dorim să o realizăm poate reprezenta o cheie a succesului” a declarat ES domnul Francois Saint-Paul Ambasadorul Republicii Franeze, exemplificând cu un proiect similar celui pe care îl propune Clujului şi care a fost implementat pentru îmbunătăţirea imaginii Croaţiei – ţara în care a fost ambasador anterior. Punctul de vedere exprimat de ES este că prin emisiuni emblematice ale unor canale media recunoscute şi reputate se poate obţine un impact rapid şi pozitiv asupra notorietăţii şi imaginii unei comunităţi.

Cu aproape o mie de studenţi francezi în universităţile oraşului, înscrişi sau în programe de mobilitate inter-universitară, Clujul are cea mai mare densitate de studenţi francezi din această zonă a Europei.

De câţiva ani, Clujul este conectat prin linii aeriene directe de Franţa şi cu oraşe spaţiul francofon şi numărul curselor este în creştere.

La Cluj-Napoca există numeroase companii franceze sau din spaţiul francofon. Există un Club Francofon de Afaceri care reuneşte zeci de antreprenori.

Institutul Francez este unul dintre partenerii importanţi ai municipalităţii şi este un sprijin în efortul nostru de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021.

Institutul Francez este organizatorul tradiţionalelor „Intâlniri Europene de la Cluj”, care au prezentat întotdeauna un interes deosebit din perspectiva administraţiei locale prin temele legate de o dezvoltare sustenabilă pe care le-a abordat.

In domeniul sportiv, există o echipă de rugby franco-română în oraş, avem jucători de fotbal francofoni în oraş şi un sponsor francez pentru echipa campioană la fotbal feminin Olimpia .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.