Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Liviu Dragnea contra-atacă DNA pentru că au folosit documente confidențiale ale Departamentului de Justiție al SUA. Acesta în 15 mai a trimis o scrisoare către Departamentul din SUA și la FBI pentru ai informa ce face DNA cu documentele lor.

„Incredibil: DNA a folosit documente secrete ale Departamentului de Justiție al SUA pentru a-l executa pe fostul președinte al PSD Liviu Dragnea. Asta cu toate că Departamentul de Justiție al SUA a cerut că respectivele documente să nu fie diseminate sau folosite de către DNA.

(…) Trimis în judecată de DNA, luni, 17 mai 2021, pentru vizită pe care a făcut-o în SUA în 2017 pentru a participa la evenimentele dedicate învestirii lui Donald Trump în funcția de președinte, Liviu Dragnea precizează că acest episod a fost deja verificat de către autoritățile din SUA, nefiind descoperit ceva în neregulă.

Liviu Dragnea aruncă DNA în aer!

Mai exact, Dragnea explică faptul că a fost invitat la ceremoniile dedicate învestirii în funcție a lui Donald Trump de omul de afaceri Elliot Broidy. Ulterior, în cadrul investigațiilor care l-au vizat pe Broidy, menționează Dragnea, autoritățile americane au anchetat inclusiv participarea să la ceremonia referitoare la Donald Trump, constatând că totul a fost legal.

Cu toate acestea, Dragnea arată că la finalul anului trecut a fost informat de către DNA despre începerea urmăririi penale împotriva să fix pentru vizită din SUA, dosarul fiind constituit în baza documentelor obținute de parchetul anticorupție de la Departamentul de Justiție al SUA, care însă nu îl incriminează în vreun fel, în condițiile în care, așa cum am precizat, în urmă anchetei derulate în America s-a decis că participarea la învestirea lui Trump a fost perfect legală.

Problema este că, subliniază Dragnea, DNA a folosit respectivele documente provenite de la Departamentul de Justiție al SUA deși această instituție a cerut în mod expres că ele să nu fie diseminate și utilizate în vreun fel de către parchet”, arată luju.ro.

„Vă scriu această scrisoare pentru că sunt îngrijorat de o problema gravă privind cooperarea dintre țările noastre, România și Statele Unite ale Americii – mai precis, de felul în care sistemul nostru judiciar înțelege să folosească documente confidențiale drept dovezi în dosare penale.

Ca să fiu mai explicit, trebuie să va ofer detalii despre situația mea și despre felul în care am ajuns să descopăr această practică. În primul rând, am participat la unele evenimente organizate de către Comitetul pentru Inaugurarea Prezidențială în 2017, pentru inaugurarea fostului președinte al SUA Donald Trump.

În SUA n-au fost probleme, în România sunt

Am primit invitația la aceste evenimente semnată de către Elliot Broidy, care după aceea a fost anchetat de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite pentru o serie de presupuse infracțiuni. Ca parte a anchetei vizând această persoană, autoritățile SUA au investigat și prezența mea la aceste evenimente, și au descoperit că nu s-a întâmplat nimic ilegal în acest caz, așa încât investigația privind participarea mea a fost închisă.

La sfârșitul lui 2020, folosind documentele obținute de la Departamentul de Justiție, autoritățile române m-au informat că încep urmărirea penală împotriva mea pe aceeași temă în legătură cu care Departamentul de Justiție al SUA a concluzionat că nu are nicio relevanță și că nu este o fapta ilegală.

Motivul pentru care vă explic toate acestea este faptul că, după ce am primit toate documentele pe care autoritățile române le-au considerat drept dovezi pentru anchetarea penală a unei persoane, am observat că diverse documente au sosit din partea Departamentului de Justiție al SUA, documente în care Departamentul de Justiție a spus clar că acele documente nu trebuie diseminate sau folosite în vreun fel de către Direcția Națională Anticorupție.

Cu toate acestea, autoritățile române au folosit aceste documente și continuă să le folosească în cadrul anchetei penale privind vizita mea în SUA.

Chiar dacă documentele menționate nu mă incriminează în vreun fel, consider că aceasta este o situație foarte delicată. Astfel de incidente, indiferent de circumstanțe sau de interesele politice, ridică semne de întrebare justificate cu privire la imparțialitatea și independența serviciilor de informații și sunt de asemenea un precedent periculos pentru statul de drept, pentru cooperarea judiciară dintre țările noastre, precum și pentru democrație, în general.

Dragnea atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei

Luând în considerare toate acestea, am anexat documentele la scrisoarea de față și sper că după ce veți verifica atent, veți înțelege gravitatea acestei situații și îmi veți răspunde cât mai curând posibil, punând accent pe importanţa și gravitatea situației.

Totodată, mă simt obligat să vă informez că sunt șanse mari că DNA să scurgă în presă această scrisoare sau documente similare legate de caz, întrucât este o practică uzuală a parchetului de a folosi astfel de documente pentru a influența opinia publică și pentru a pune presiune pe persoană anchetată, la fel cum s-a întâmplat în diverse alte cazuri.

Va rog să mă informați despre poziția oficială a Departamentului de Justiție din USA cu privire la acest subiect și dacă acele documente vor fi folosite ca dovezi în anchete sau în instanțe”, a transmis Dragnea în scrisoarea publicată de Lumea Justiţiei.

Altfel, amintim că fostul preşedinte al PSD aşteaptă în aceste momente decizia în urma căreia ar putea fi eliberat curând. 

Sursă: evz.ro

Citește și: Victorie în instanță pentru Liviu Dragnea, i-a fost încălcat dreptul la siguranță și apărare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here