Reporter: Ne puteţi spune câteva cuvinte despre carieră dumneavoastră militară şi despre teatrele de război la care aţi participat?
 
 Liviu Herţeg: Sunt ofiţer în rezervă şi pe parcursul carierei am participat şi la misiuni în afara ţării. Am avut şansa să particip la două dintre misiunile de pionierat ale României cu trupe în afara ţării, în cadrul KFOR în 2001-2002 şi în cadrul misiunii Antică Babilonia în 2003-2004 în Irak.
 
 Rep: Referitor la asociaţia pe care o conduceţi, spuneţi-ne când a fost acesta înfiinţată, dacă mai are sedii sau filiale prin ţară, de câte ori se organizează trageri pe an ,câţi membrii aveţi, limită de vârstă.
 
 L.H: Asociaţia Sportivă "DACIA REX" din Cluj-Napoca a luat fiinţă la sfârşitul anului 2008. Asociaţia este persoană juridică cu caracter nepatrimonial, nonprofit şi apolitică, neguvernamentală, ce îşi desfăşoară activitatea şi a fost înfiinţată în conformitate cu legile române şi este persoană juridică română de la data înscrierii ei în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor de la grefa Judecătoriei Cluj-Napoca.
 Asociaţia îşi propune, ca scop, să promoveze practicarea în rândurile tuturor categoriilor de vârstă a sportului, a activităţilor de teambuilding şi preponderent a jocurilor de echipă, precum şi sprijinirea în diverse forme a mişcării sportive pentru dezvoltarea sportului de masă. Asociaţia îşi propune totodată, să se afilieze la federaţiile, uniunile şi asociaţiile naţionale şi internaţionale ce promovează atât sportul la nivel profesionist, cât şi cel de masă, să promoveze mişcarea sportivă că formă de menţinere a sănătăţii.
În vederea promovării intereselor comune ale membrilor săi şi pentru o cât mai bună propagandă în favoarea acestor forme sportive, asociaţia îşi propune să participe prin membrii săi la organizarea de competiţii interne şi internaţionale în domeniu, să aibă anual un calendar propriu de pregătire şi promovare a sportului de masă.
 ASOCIAŢIA SPORTIVĂ "DACIA REX" este organizată în mai multe secţii sportive, fiecare secţie ocupându-se de promovarea disciplinei sportive specifice. Cele mai active secţii sunt secţia de AIRSOFT şi secţia de TIR DINAMIC.
 În prezent, asociaţia noastră are peste 30 de membri înscrişi în  secţiile noastre şi un mare număr de simpatizanţi din rândul tuturor categoriilor de vârstă, copii, adolescenţi, adulţi şi îşi desfăşoară activitatea de bază în Cluj-Napoca.
 Asociaţia noastră, şi câţiva dintre membrii acesteia, participă activ la dezvoltarea tirului sportiv dinamic în România, reprezentat în ţara noastră, de IPSC România.
 Astfel, în 2010, la Cluj-Napoca, s-a desfăşurat Cupa „Steyr Mannlicher”, la care A.S. ”DACIA REX”, a fost co-organizator, împreună cu IPA Regiunea 3 Cluj.  
 În cadrul  acestei competiţii a avut loc prima demonstraţie oficială de tir dinamic IPSC ((International Practical Shooting Confederation-Confederaţia Internaţională De tir Dinamic) din România, sportul cu cea mai mare dezvoltare internaţională în ultimii ani.
 Activităţile de pregătire ale asociaţiei pentru AIRSOFT şi TIRUL DINAMIC se desfăşoară săptămânal, în cadrul Centrului de Pregătire Airsoft Indoor al asociaţiei şi pe bază unui calendar anual de pregătire şi participare la competiţii de profil.
 
 Rep: Lumea consideră sporturile care implică arme că fiind periculoase, sunteţi de acord?
 
 L.H: Cei drept, lumea care nu practică un anumit sport îl poate consideră periculos.
 Sporturile care implică folosirea armelor nu sunt mai periculoase decât altele  având în vedere că, în orice sport trebuie să se respecte un regulament. În cadrul sporturilor care implică folosirea armelor, fie ele şi replici airsoft ale armelor reale, regulile şi măsurile de siguranţă prevalează înaintea competiţiei în şine, spre deosebire de multe alte activităţi sportive.
 
 
 Rep: De paintball s-a mai auzit, însă de airsoft prea puţine. Explicaţi-ne câte ceva despre acest sport.

L.H: Airsoftul a apărut în Japonia în anii ’70 şi a fost conceput că un joc cu pronunţat character de simulare a unor acţiuni militare şi în care se folosesc replici scară 1/1 ale armelor reale. Airsoftul a fost conceput pe bază principiului onoarei personale a jucătorilor şi se caracterizează în primul rând prin fair-play, având în vedere că bilele de plastic folosite nu au vopsea sau un alt mijloc pentru a marca locul în care acestea lovesc.
 Având în vedere dezvoltarea acestui joc, membrii asociaţiei noastre au conceput, pus în practică şi dezvoltat un regulament competiţional de airsoft care a fost pus în practică prin concursuri de airsoft organizate anual, începând cu anul 2008, până acum
 În 2009 s-au început demersurile la nivel naţional de către practicanţii airsoft din România de la acel moment şi s-a înaintat, forurilor competente din România, documentaţia aferentă şi împreună cu aceasta, regulamentul competiţional conceput de asociaţia noastră,în vederea recunoaşterii jocului airsoft în România că ramură sportivă. Astfel  din 2010, prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului ş sportului, airsoftul a fost recunoscut official, că ramură sportivă în ţara noastră.
Regulamentul competiţional al Concursului de Patrulă Airsoft “IRON TEAM ROU” , care a fost prima competiţie de airsoft din  România, aşa cum spuneam şi anterior, stă la bază regulamentului oficial al ramurii sportive airsoft în ţara noastră. România, din informaţiile pe care le deţinem, este singura ţară în care airsoftul are un regulament sportiv şi practicarea acestuia în bază acestui regulament este recunoscută că activitate sportivă în România.
 Din 2008 şi până în prezent, asociaţia noastră a făcut şi face un efort constant pentru promovarea activității sportive airsoft în rândul tinerilor, prin conceperea, organizarea şi desfăşurarea de concursuri sportive airsoft.
Dintre acestea amintesc cele trei ediţii 2008, 2009, 2010 ale concursului de patrulă airsoft, devenit cupa “DACIA REX IRON TEAM ROU”, concursul de airsoft CQB (adică acţiunea airsoft într-un spaţiu închis/clădire), cu cele două ediţii ale sale 2010 şi 2011, precum şi concursuri de tir airsoft, cum au fost Cupa “DACIA REX” la Tir Airsoft pentru toate categoriile de vârstă în 2009, Cupa “Santa Claus” la tir airsoft pentru copii  decembrie 2010,   “marţişor” la tir airsoft, pentru doamne  domnişoare, martie anul acesta.
În data de 13 august 2011, vom organiza şi desfăşura a patra ediţie a concursului sportiv de  airsoft, în cadrul cupei “DACIA REX IRON TEAM ROU”, care nu se va mai desfăşura la Băişoara ca şi în precedentele ediţii, ci va avea loc la Cluj-Napoca, fiind  prima ediţie în care va particia şi public “civil”, pe bază de invitaţie din partea asociaţiei noastre.
 
Rep: Credeţi că ar fi bine că în România armele de foc să fie la fel de accesibile precum în SUA, să zicem?
 
 L.H: În România, deţinerea şi folosirea armelor de foc este în prezent reglementată de noile modificări ale prevederilor Legii 295/2004, astfel încât, acum, România are legislaţia privind armele de foc armonizată cu legislaţia europeană. Societatea românească de azi cred că este total nepregătită pentru prevederi legislative similare cu cele din SUA privind regimul armelor şi muniţiilor.
 
 Rep: Cum se prezintă ţara noastră în raport cu alte state la această disciplină, există concursuri internaţionale?
 
 L.H: Din informaţiile pe care le deţinem până în prezent, în lume se organizează întreceri de airsoft pe sistemul speed-ball, adică al jocului în viteză între echipe (caracteristic paint-ball-ului,care nu este un joc al onoarei ca şi airsoftul) şi de tir dinamic airsoft , în special în zonă asiatică, însă, concursuri de airsoft care să cuantifice în formă sportivă “lupta” în teren aşa cum este ea cuantificată în cadrul patrulei airsoft,  promovată de către asociaţia noastră, ca probă sportivă, nu există decât în România.
 
 Rep: Au existat vreodată accidentări în poligon?  
 
 L.H: Accidentări există în aproape orice sport de angajament fizic, iar airsoftul este un sport de angajament fizic. În cadrul activităţilor organizate de noi nu am avut până în prezent şi sperăm să nu avem nici de acum încolo, accidente, având în vedere că pentru noi, siguranţa jucătorilor este mai importantă decât competiţia în sine.

Rep: Am înţeles că săptămâna următoare urmează un eveniment organizat de asociaţia dumneavoastră, ne puteţi da mai multe detalii?
 
 L.H: Aşa cu aminteam şi anterior, asociaţia noastră organizează în data de 13 august încă o ediţie a concursului de patrulă airsoft ce va avea loc în cadrul cupei „DACIA REX IRON TEAM ROU”,ediţia 2011. La această ediţie vor participă echipe de jucători airsoft din România, băieţi şi fete, care practică airsoftul sportiv.
 
 Rep: Că ultima întrebare, ce le recomandaţi celor care vor să se apuce de acest sport, care sunt calităţile necesare?
 
 L.H: Cei care vor să practice airsoftul, fie sub formă de divertisment, fie că activitate sportivă, aşa cum o promovează A.S.”DACIA REX” din Cluj-Napoca, trebuie să aibă în vedere caracteristică principală a airsoftului şi anume fair-play-ul, adică faptul că airsoftul este în primul rând un joc al onoarei, la care se adaugă angajamentul fizic şi, nu în ultimul rând, spiritul de echipă. Pentru practicarea airsoftului în oricare dintre formele acestuia, practicanţii trebuie să aibă peste 18 ani, iar, cu acordul scris al părinţilor, îl pot practica şi adolescenţii, iar tirul airsoft poate fi practicat, în cadrul asociaţiei noastre şi de către copii, cu vârste începând de la 10 ani."
   
 
 
 Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.