Guvernul a aprobat miercuri, 13 februarie, vânzarea locuintelor ANL catre chiriasi. Acestea  pot fi cumparate dupa cinci ani de la întocmirea contractului de închiriere, daca venitul mediu pe membru de familie nu depaseste, la data vânzarii,  dublul salariului mediu brut pe economie.

O alta conditie impusa este aceea de a achita integral pretul imobilului. ”Fiecare tânar sub 35 de ani, care primeste o locuinta în chirie de la ANL, dupa cinci ani de zile poate sa opteze sa cumpere aceasta locuinta sau sa ramâna în continuare în locuinta respectiva si sa negocieze chiria cu Autoritatea Publica Locala, cu Primaria” a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. Acesta mai precizeaza ca toate conditiile de vânzare au fost stabilite în urma negocierilor cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care a acordat un credit de 140 de milioane de euro în vederea constructiei locuintelor pentru tineri.

Numarul locuintelor ANL care au depasit perioada de închiriere de cinci ani este de 2200, iar din vânzarea acestora se preconizeaza ca se vor obtine aproximativ 35 de milioane de euro. Astfel, sumele obtinute prin vânzare vor fi utilizate pentru constructia altor locuinte date spre inchiriere tinerilor.

Desi ministrul  Borbely a dat mana libera cumpararii apartamentelor înca de saptamana trecuta, chiriasii clujeni mai au de asteptat pana cel putin anul viitor, când vor fi puse spre vânzare primele apartamente pentru tineri. Conform reprezentantilor  Biroului Mass Media din cadrul  Primariei Cluj-Napoca acestea dintâi vor fi cele de pe strada Mehedinti, unde, din anul 2003,  sunt date spre folosinta trei blocuri ANL.

Acestea vor fi urmate de apartamentele ANL din cartierul Cetatea Fetei, comuna Floresti, despre care purtatorul de cuvânt al Consiliului Judetean, Cornelia Trif ne-a spus ca vor putea fi scoase la vânzare abia peste trei ani, contractele de închiriere fiind întocmite în decembrie 2004. Ultimele de pe aceasta lista sunt locuintele pentru tineri de pe Calea Floresti.”Chiriasii de pe Calea Floresti vor mai avea de asteptat înca cinci ani pentru a putea intra în posesia apartamentelor ANL.Acestea au fost date spre folosinta abia în anul ce a trecut”, ne-a declarat un reprezentant al Biroului de Presa din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.