Consilierii județeni au fost convocați într-o ședință ordinară pentru data de 30 noiembrie de la ora zece. Înainte cu o oră de începerea ședinței, primărița din Chinteni, Lucia Suciu, a venit însoțită de aproape 50 de cetățeni pentru a protesta împotriva drumurilor județene din comună, care se află într-o stare critică și afectează elevii și oamenii ce locuiesc în zonă.
Primul cuvânt l-a luat Lucica
Înainte de începerea ședinței, protestatarii, în frunte cu Lucia Suciu, au intrat în sala de ședințe și au cerut cuvântul pentru a-i lua la rost pe acei aleși ai județului ce nu vor să meargă la Chinteni să constate situația critică a drumurilor și pentru a-i cere socoteală directorului RAADPP Cluj, Mircea Avram.
Acest lucru s-a întâmplat după ce din interiorul instituției s-au chemat jandarmi pentru a liniști spiritele și a preveni posibile conflicte.
”Vă cer să trimiteți jandarmii acasă pentru că oamenii din Chinteni sunt pașnici, dar cer să le fie reparat drumul. Nu mai își pot trimite copiii la școală. Nu se pune problema să fie violenți, dar este nefiresc în 2015 să fie chemați jandarmii. Acum la final de mandat vor veni consilierii județeni să spună că vor să mai fie votați pentru un nou mandat și la fel ca în fiecare an vor promite că fac drumurile județene ce le ignoră acum. Vă rog să ne tolerați odată la patru ani să ne spunem problemele, căci anul viitor veți trece prin aceste localități din comuna Chinteni: Pădureni, Feurdeni sau Satul Lung”, a spus Lucia Suciu.
Astfel aceștia au expus gravitatea problemelor cu care se confruntă protestatarii. Aceștia susțin că nu mai pot circula dintr-o localitate în alta din cauza a 20 de km de drum ce se află într-o situație execrabilă.
Capul lui Mircea Avram îl vrem
Cetățenii au strigat în sala de ședințe și i-au cerut președintelui Mihai Seplecan să îl cheme pe Mircea Avram în fața tuturor pentru a da explicații cu privire la ignoranța cu care tratează problema lor de mai mulți ani.
„Să vină în față să ne dea socoteală. Numai el e de vină pentru că nu ne putem trimite copii la școală. În fiecare an vin și pun un strat de pământ ici-acolo sau pietruiesc așa ca să închidem ochii, iar apoi pleacă cu tot cu banii pe lucrare pentru că, dacă e să o luăm pe aia dreaptă, tot noi cetățenii plătim contribuțiile pentru lucrările ce se fac pe drumurile județene”, striga un protestatar.
„Mi-am spart baia de ulei de la mașină încercând să merg pe acel drum”, adaugă un alt localnic din zonă.
„Vrem demisia lui Mircea Avram pentru că nu face nimic. Promite și nu respectă. Nu ne respectă! Este un nesimțit și un gunoi! Să se desființeze și RAADPP Cluj că e o instituție de care noi nu beneficiem!”, mai spune un alt om.
„O să punem lumânări în fiecare groapă, dacă tot e sărbătoarea morților. Poate așa reușim să atragem atenția tuturor”.
Îmbrâncit pentru a merge în dreptul camerelor de filmat ale mass-media și în fața protestatarilor din Chinteni, directorul RAADPP, Mircea Avram a declarat că nu are de unde să asfalteze acel drum deoarece costurile ar fi de 2,5 milioane, iar CJ Cluj a alocat doar o jumătate de milion pentru a „cârpi” acele tronsoane. Acesta a anunțat că luni, 2 octombrie se va deplasa personal, împreună cu angajații de la RAADPP și vor demara lucrări pentru consolidarea drumurilor.
Liberalul de partea primăriței PSD
Consilierul județean liberal Dorel Secară, ce periodic merge în zona comunei Chinteni și a parcurs drumul de care vorbesc protestatarii, îi dă dreptate primăriței de la PSD, Lucia Suciu.
„Trebuie să ne asumăm ca toată vara am organizat și reorganizat regia și nu a putut lucra cum trebuie. Putem adopta o decizie ca acest drum sa se repare cu prioritate. De altfel, oamenii și primărița au dreptate! Acei kilometrii de drum nu se pot parcurge fără să îți strici mașina. Îi înțeleg perfect și au toate motivele să fie revoltați. Avem o datorie față de ei și trebuie să căutăm o soluție rapidă. Nu vom lăsa copii fără posibilitatea de a merge la școală”, a susținut în ședință consilierul Dorel Secara.
Copiii de la sate plătesc incompetența de la vârful județului
Copiii din comună au ajuns să lipsească de la cursurile școlare din cauză că microbuzele ce i-ar fi transportat nu mai pot circula pe acele drumuri.
„Discutăm în acest moment DJ 109 D care face legătura între localitatea Deuș și localitatea Măcicaș. În acest moment aceste tronsoane de drumuri sunt absolut impracticabile deși în fiecare mandat , reprezentanții CJ Cluj au venit în fața comunității și le-au promis reabilitarea acestui drum județean. Au trecut 16 an ide atunci și nu s-a reușit asfaltarea a nici măcar un kilometru de drum. În momentul de față pe tronsonul Pădureni- Feiurdeni , gropile depășesc 60 de cm și sunt foarte apropiate.
Din această săptămâna, cadrele didactice se vor prezenta la ore dar nu vor avea decât un număr restrâns de elevi, adică doar copii din localitatea Chinteni. Mai ales că vorbim de elevi din clasele V-VIII care nu au vacanță săptămâna aceasta, precum au cei din ciclul primar. Este inadmisibil să nu reușești într-un mandat de 4 ani să obții un proiect din fonduri europene în contextul în care domnul arhitect șef, Salanță are un proiect în birou de ceva vreme. Cele două tronsoane au în total aproximativ 20 de km. În 16 ani dacă s-ar fi făcut un km pe an de drum județean, astăzi aveam un drum reabilitat . Cum de CJ Sălaj și CJ Alba au reușit să reabiliteze toate tronsoanele de drumuri județene? Îmi este rușine să spun că fac parte din Județul Cluj în acest moment”, precizează primărița social democrată, Lucia Suciu.
Inițiativă civică de protest pe drumul nereabilitat
„Așa cum ați auzit în sală, propunerea e de a aprinde lumânări în fiecare groapă, dacă tot e Sărbătoarea Morților, pentru a face acest lucru pe tot tronsonul de drum nu ne ajung lumânările din tot municipiul Cluj-Napoca. Consiliul Local a decis, pentru că deja punem în pericol viața elevilor ce vin spre școală de la Chinteni, ca de luni, mașina de transport a școlarilor să nu îi mai aducă la ore până nu se rezolvă situația. Vorbim de 43 de copii ce veneau cu două microbuze spre Școala Feiurdeni. Dar mai avem un număr mare de copii ce merg spre localitatea Borșa din localitatea Satul Lung, pentru că este mai aproape instituția de învățământ. La fel același traseu impracticabil.
Această instituție (n.r. CJ Cluj) s-a transformat într-un Consiliu Municipal al Cluj-Napoca. Dacă le-ar fi trecut în patrimoniul primăriei Chinteni noi le-am reabilita singuri în maxim patru ani, dar nu vor”, încheie Lucia Suciu.
O fărâmă de soluție
După ce oamenii din Chinteni au amenințat că nu pleacă din instituție până nu au promisiunea că de luni se va interveni pe acele tronsoane de drum, Mihai Seplecan l-a poftit pe Mircea Avram, arh. Șef Claudiu Salanță și pe primărița Suciu în sala alăturată de ședință pentru a lămuri și soluționa problemele.
”Nu mi-e frică că o să iau bătaie, dar la urma urmei se poate întâmpla orice. Eu le-am spus oamenilor că în primăvară s-a pietruit, iar luni avem programat să mergem cu cei de la SC Diferit să începem lucrările. Acum, eu înțeleg că toată lumea vrea asfalt, dar lucrul acesta nu este posibil pentru toți. Noi încercăm să facem ce putem cu banii pe care îi avem!”, a declarat Mircea Avram, șeful regiei clujene de drumuri.