La trei zile dupa ce Someș Dej și-a cerut insolvența, magistrații Tribunalului Comercial Cluj au respins cererea, considerand ca nu sunt motive pentru care combinatul de celuoza și hartie sa intre in reorganizare. Gazeta de Cluj a prezentat cum o parte din datoriile acumulate de Someș Dej au fost facute chiar fața de persoana care controleaza aceasta afacere, Ștefan Vuza. Conform ultimelor informații contabile, afacerile Someș Dej au scazut de la 6 milioane lei la 2,1 milioane lei in primul semestru din acest an, iar pierderile au crescut de la 2,6 milioane lei la 6,3 milioane lei.

Magistrații Tribunalului Comercial Cluj au respins cererea de insolvența inaintata la inceputul acestei luni de catre reprezentanții combinatului de celuloza și hartie Someș Dej. Conform specialiștilor in drept comercial, decizia judecatorilor s-a bazat pe faptul ca reprezentanții companiei nu au putut dovedi ca datoriile acumulate de combinat sunt reale. “Cererea trebuie s[ fie indreptata impotriva unui debitor “prezumat in insolvența”. Prin  raportare la art.3 alin.1, insolvența se caracterizeaza prin insuficiența fondurilor banești disponibile pentru plata datoriilor exigibile,  iar potrivit la art.3 alin.1 lit.a), debitorul este prezumat in insolvența vadita atunci cand  dupa 30 de zile de la scadența, nu a platit datoria sa fața de unul sau mai mulți creditori. In egala  masura, valoarea creanței trebuie sa depaseasca valoarea-prag prevazuta de art.3 pct.12 din Legea insolvenței, de 10.000 RON, dar avand in vedere ca, prin raportare la mediul de afaceri actual aceasta suma este practic derizorie, nu se mai refera la ea ca  la o condiție veritabila de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii. Cele doua condiții de admisibilitate indicate mai sus sunt  cumulative, ceea ce inseamna ca pentru a contesta cu succes cererea de deschidere a procedurii de insolvența este suficient ca debitorul urmarit sa demonstreze ca doar una dintre acestea nu este indeplinita. In egala masura, in ipoteza in care deși creanța creditorului este una dovedita prin inscrisuri recunoscute de debitor, care mai mult, nu contesta caracterul datorat al sumelor solicitate, dar arata ca nu este in stare de insolvența, se poate considera ca soluția care se impune este respingerea cererii de deschidere a procedurii ca neintemeiata, cata vreme procedura speciala a procedurii de insolvența poate fi urmata, potrivit naturii acesteia, numai in contradictoriu cu debitori aflati in stare de insolvența, și nu trebuie confundata sau transformata intr-o modalitate de valorificare pe cale silita a creanțelor pe care debitorul le refuza la plata”, explica un specialist in drept comercial. Insa, la aceasta soluție, reprezentanții someș Dej vor face recurs la Curtea de Apel Cluj unde, conform unor informații, se va aproba intrarea Someș Dej in insolvența.

Unde se duc datoriile?

Gzeta de Cluj a prezentat cum printre ultimele contracte incheiate de SC Someș Dej este unul (2900/30.11.2012) prin care SC Somes Dej a cumparat de la SC A6 Impex (societate controlata tot de Vuza prin SCR) o hala de tip depozit pentru suma de 620.000 de lei + TVA. De asemenea, tot A 6 Impex a imprumutat Somes Dej cu 150.000 de lei (contract nr 2583/22.10.2012), cu 200.000 de lei (contract nr 2386/794/01/10/2012), ambele contracte avand termen scadent de maxim 10 zile, ulterior intervenind penalitați. Prin intermediul contractului cu numarul 1935/14.08.2012, Somes Dej se imprumuta tot de la A 6 Impex cu 300.000 de lei, apoi de la SC Caromet (societate care face parte din cadrul SCR). Combinatul din Dej cere o suplimentare de 250.000 de lei la un imprumut deja contractat. Cu alte cuvinte, inainte de a intra in insolvența, Someș Dej se indatoreaza fața de propriul patron.
Insa aceasta acțiune de bagare in insolvența a Someș Dej este cu bataie lunga. In urma cu doi ani, SC Sinterom Cluj Napoca a cerut insolventa firmei A1 Impex, o societate prin care Vuza detine SC Somes Dej. Inainte de asta, SC Somes Dej SA a imprumutat cu 3 milioane de lei o alta societate detinuta Vuza, SC Uzuc SA Ploiesti. La cateva luni dupa semnarea acestui contract de imprumut, in 09.07.2010, in cadrul unei sedinte a actionarilor Sinterom, s-au prezentat pentru aprobare situatiile financiare ale societatilor A1 Impex Cluj Napoca si A1 Impex. Dupa doar cateva zile, Sinterom a cerut intrarea in insolventa a SC A1 Impex, insa fara a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.

Insolvența cu premeditare

Vuza a mai fost prins in off-side de SIF Oltenia, care contesta in instanta o serie de decizii luate in cadrul SC Sinterom, societate clujeana unde Stefan Vuza este actionar majoritar. Dinel Staicu, șeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza ca „plimba” banii pentru a-i pastra in propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuza ca Stefan Vuza, care a cumparat prin privatizare cele doua mari combinate (Sinterom Cluj si Contactoare Buzau), reuseste prin intermediul mai multor tranzactii financiare de tip „suveica” sa ruleze fondurile acestor doua combinate pentru ca, in final, acestea sa ajunga in capitalul unor firme pe care miliardarul le detine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Romane (SCR). In mai 2006, SIF Oltenia a dat in judecata Sinterom pentru a anula o hotarare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firma detinuta de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecatorii clujeni au dat castig de cauza SIF-ului si au obligat sa se anuleze hotararea. In decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces impotriva Sinterom pentru a anula o alta hotarire prin care se mai incerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste sase milioane de lei. „Printr-un sir de operatiuni financiare fondurile Sinterom sunt directionate catre societati controlate de Stefan Vuza”, se arata in plangerea SIF Oltenia. Si aceasta hotarare este anulata de instanta clujeana.
De asemenea, la Cluj, Vuza a mai abut o serie de procese cu un alt co-actionar minoritar de la producatorul de hartie SC Somes Dej, respectiv un fond de investitii cipriot, Broadhurst Investment. Reprezentantii fondului au contestat ca, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din interiorul fabricii dejene, s-a aprobat efectuarea mai multor tranzactii financiare fara ca Broadhurst Investment sa fie consultat. De asemenea, reprezentantii fondului cipriot cred ca administratorii Somes Dej ar intentiona falimentarea combinatului de celuloza si hartie.

“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimata de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controleaza direct sau prin interpusi SC Sinterom, Federatia Romana de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploiesti, SC A4 Borzesti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamt, SC Uzuc Ploiesti, SC Somes Dej, SC Chimcomplex Borzesti, SC Iasitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Pitesti, si este actionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Romane.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.