Faptul că magistrații se încadrează în tipologia celor mai bine plătiți oameni din România nu mai este demult un secret. Judecătorii și procurorii clujeni încasează lunar sume exorbitante, au conturi babane, dețin nenumărate terenuri, locuințe și se plimbă numai cu mașini de lux.  Dragostea pentru justiție, pentru o poziție socială și materială bună i-a determinat pe majoritatea magistraților clujeni să-și găsească un partener de viață care activează în același domeniu, alături de care să absoarbă cât mai mulți bani de la statul român. 

Gazeta de Cluj vă prezintă câteva familii de magistrați din Cluj-Napoca care au urmat cu sfințenie proverbul „unde-s doi puterea crește și averea se înmulțește”.

Codruța și Alexandru Tiliciu 

Unul dintre cele mai cunoscute cupluri de judecători clujeni este cel format din Alexandru și Codruța Tiliciu. Ambi activează în Secția Penală din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, cei doi au un venit anual în valoare de 219.736 de lei, depozite bancare de peste 227.000 de lei și 2 apartamente. Numele judecătorului Alexandru Tiliciu se leagă, din păcate, de unul dintre cele mai discutate și mediatizate scandaluri în care a fost implicat un judecător clujean în raport cu un inculpat. La data de 24.04.2019, Alexandru Tiliciu, în calitate de judecător de cameră preliminară, a verificat legalitatea și temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar dispusă în faza de urmărire penală a lui Ioan Alexandru Boc, context în care a respins cererea de revocare formulată de avocatul inculpatului și a constatat temeinicia și legalitatea măsurii preventive. Nemulțumit de soluția emisă, în noaptea de 17 spre 18 decembrie 2019, Ioan Alexandru boc a expediat de pe adresa sa de e-mail mai multe mesaje pe adresa de corespondență a Judecătoriei Cluj-Napoca, care în ziua următoare au fost listate de către grefieri și depuse la dosarul asociat nr. 21970/211/2019/a1.3, având ca obiect verificarea măsurii preventive ajungând la cunoștința judecătorului Alexandru Tiliciu. 

„La data de 18.12.2019, Boc Ioan Alexandru l-a amenințat pe judecătorul persoană vătămată Tiliciu Alexandru, în scop de intimidare și de răzbunare în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, în concret, în contextul în care Boc Ioan Alexandru, domiciliat în municipiul Cluj-Napoca, era judecat sub control judiciar în dosarul privind săvârșirea infracțiunilor de distrugere, hărțuire, amenințare și ultraj judiciar (…)”, se arată în documentele cuprinse la dosar. În cadrul aceluiași dosar, se regăsesc nu mai puțin de 17 mesaje de amenințare cu acte de violență și cu moartea trimise de nepotul lui Emil Boc către Judecătoria Cluj-Napoca. 

Oana și Mihai Ivanciuc 

Judecătorul Mihai Ivanciuc activează în cadrul Judecătoriei Gherla, iar soția sa, Oana Ivanciuc este încadrată în schema de personal a Tribunalului Maramureș, fiind delegată la Tribunalul Specializat Cluj. În conturile familiei Ivanciuc intră în fiecare lună o mică avere, cei doi încasând în medie aproximativ 40.000 de lei fiecare. Veniturile anuale adunate  ale celor doi soți se ridică la exorbitanta sumă de 410.156 de lei, la care se adaugă 15 terenuri, două apartamente, o casă, două mașini de lux, bijuterii în valoare de 7.000 de euro (printre care și un inel de logodnă cu briliant). Oana și Mihai Ivanciuc au vândut un apartament în schimbul sumei de 106.000 de lei, în schimb conturile nu sunt la fel de „babane”, însumând aproximativ 60.000 de lei. Mihai Ivanciuc a fost șef de promoție la INM, după ce a picat examenul de două ori. Întrucât nu a fost admis din prima la INM, a urmat un master de Științe Penale și Criminalistică. Mai apoi a fost organizată o sesiune intermediară pentru INM la care a picat din nou. Cu toate acestea, a treia oară chiar a fost cu noroc pentru judecătorul clujean, absolvind  Institutul, în 2013, cu cea mai mare medie. 

De numele Oanei Ivanciuc se leagă decizia de a elibera un afacerist condamnat pentru spălare de bani aplicând prevederile CCR privind întreruperea prescripției. Curtea de Apel Cluj devenind prima mare instanță care a aplicat controversata decizie. 

Ioana și Alin Amucăliței

Judecătoarea Ioana Amuscăliței activează în cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, iar soțul său, Alin Amuscăliței este procuror la Parchetul de pe lângă judecătoria Cluj-Napoca, în ciuda faptului că cei doi încasează anual 217.285 de lei, aceștia dețin numai un teren, un apartament și un autoturism marca Dacia Duster. Nici conturile lor nu sunt la fel de consistente precum cele ale altor colegi de-ai lor, însumând aproximativ 70.000 de lei. 

Iulia și Pavel Fadei

Cuplurile formate din judecători și procurori sunt în vogă la Cluj. În același trend se încadrează și judecătoarea de la Judecătoria Cluj-Napoca, Iulia Fadei, și soțul acesteia Pavel, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. În ciuda pozițiilor pe care le ocupă, cei doi magistrați nu dețin terenuri sau case. Singurul bun declarat fiind un autoturism marca Toyota. Ce mai probabil aceștia își țin banii la saltea, deoarece nu au nici măcar un cont deschis, în ciuda faptului că împreună încasează anual fabuloasa sumă de 333.159 de lei, respectiv peste 27.000 de lei pe lună. 

Rodica și Nicolae Guzu

Judecătoarea de la Tribunalul Cluj este căsătorită cu Nicolae Guzu, specialist IT în cadrul Curții de Apel Cluj. Cu toate că familia Guzu nu este una „clasică”, fiind vorba de un singur magistrat în schemă, veniturile anuale încasate de cei doi depășesc cu mult sumele încasate de alți judecători sau procurori clujeni. Potrivit declarațiilor de avere, acestora le intră în conturi anual peste 430.000 de lei, ceea ce înseamnă că în fiecare lună cei doi încasează aproape 40.000 de lei. Nici la capitolul proprietăți nu stau mai prost. Cei doi soți dețin 4 terenuri, 5 apartamente și un autoturism din anul 2017. Prosperitatea se oglindește în secțiunea active financiare, de unde reiese că familia Guzu deține în conturi peste 61.000 de euro, 10.000 de dolari și aproximativ 114.000 de lei.  Judecătoarea Rodica Guzu a fost vicepreședinta Tribunalului Cluj, însă la data de 24 martie 2020, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât eliberarea sa din funcţie prin demisie, începând cu data de 1 aprilie 2020.

Ramona și Florin Mornăilă 

Judecătoarea de la Tribunalul Cluj, Ramona Mornăilă și partenerul de viață al acesteia, procurorul Florin Mornăilă din cadrul DIICOT Cluj încasează anual din salarii 464.567 de lei, dețin un teren, trei apartamente și o casă de vacanță. Secțiunea „bunuri mobile” este goală, însă la categoria „bunuri înstrăinate” pare un autoturism marca Audi A6, vândut în schimbul sumei de 124.800 de lei. În conturile celor doi soți s-a strâns suma de 73.000 de lei. 

Victorița și Iulian Păcurar

Cuplul format din judecătorii Victorița și Iulian Păcurar a făcut valuri, de această dată nu pentru că ar fi încasat sume exorbitante de pe urma funcției, ci pentru că Iulian Păcurar, fost judecător la Tribunalul Specializat Cluj, pensionat la sfârșitul anului 2020, a fost implicat într-un scandal de proporții, după ce  a lipsit de la serviciu timp de o săptămână fără a avea aprobare. 

„S-a mai reţinut faptul că domnul judecător Păcurar Iulian, în perioada decembrie 2010 – februarie 2012, a redactat cu întârziere hotărârile judecătoreşti ce-i reveneau spre motivare, înregistrând astfel un număr de 206 hotărâri neredactate”, se arată într-un comunicat de presă al CSM. Consiliului Superior al Magistraturii a decis sancţionarea lui Iulian Păcurar, judecător în cadrul Tribunalului Comercial Cluj, cu diminuarea salariului cu 15% timp de trei luni. Înainte de pensionarea lui Iulian Păcurar, cei doi judecători încasau anual frumoasa sumă de 389.231 de lei. Nici sumele reflectate în conturi nu sunt deloc de neglijat. Cei doi soți dețin peste 173.000 de lei și aproximativ 116.000 de euro. De asemenea, familia Păcurar mai are în posesie 2 apartamente, 2 autoturisme și o motocicletă. 

Monica și Ioan Șorțan 

Monica-Ioana Șorțan este judecătoare în cadrul secției penale și de minori a Curții de Apel Cluj. Deține, împreună cu soțul său, nu mai puțin de șase terenuri agricole dobândite prin cumpărare în 2018, în Feleacu. Cei doi au mai dobândit, în 2015, un teren intravilan în Cluj-Napoca, cu suprafața de 1500 mp. Soțul acesteia, Șortan Călin, a dobândit prin moștenire, în anul 2018, un teren intravilan în Cluj-Napoca. Cei doi și-au mai cumpărat în Cluj-Napoca două apartamente și o casă: în 2013 un apartament cu suprafața de 25 mp, după ce, în 2011, achiziționaseră unul cu suprafața de 77 mp, iar în 2015 o casă cu suprafața de 50 mp, din care doamna Șorțan deține ½ cotă parte. Soțul dânsei a mai dobândit, tot în 2018, prin moștenire, încă două apartamente și o casă, după cum urmează: un apartament cu suprafața de 59,92 mp, din care deține 3/16 cotă parte, un apartament cu suprafața de 91,03 mp, din care deține tot 3/16 cotă parte și o casă cu suprafața de 610,55 mp, din care deține 3/32 cotă parte. La active financiare, doamna judecător are deschise 21 de conturi/depozite bancare, care însumează, împreună, 1.611.174,93 lei și 166.922,85 euro. Are un singur împrumut acordat în nume personal, în valoare de 15.000 de euro. Monica-Ioana Șorțan câștigă anual, de la Curtea de Apel Cluj, 200.135 ron, iar soțul său, de la Biroul Executor Judecătoresc, 485.175 ron. Prin urmare, cei doi încasează împreună peste 685.310 de lei anual. La un simplu calcul putem vedea că celor doi soți le intră în conturi în fiecare lună peste 57.000 de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.