Din cauza modificărilor legislative a pensiei de serviciu, în iunie 2023, magistrații Curții de Apel Cluj au decis intrarea în grevă.

Astfel, din 21 iunie, aceștia au decis să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente.

Miercuri, 30 august, Curtea de Apel Cluj a anunțat că magistrații încetează protestul și revin la programul obișnuit de soluționare a cauzelor aflate pe rol.

„Având în vedere Decizia 467/2023 a Curții Constituționale a României, judecătorii Curții de Apel Cluj, întruniți în ședința adunării generale din data de 30 august 2023, au hotărât, cu unanimitate de voturi, suspendarea formei de protest stabilite prin hotărârea Adunării generale a judecătorilor nr. 3/2023, dispunând reluarea activității începând cu data de 4 septembrie 2023”, arată Curtea de Apel Cluj prin intermediul unei informări.
Potrivit deciziei CRR, legea pentru modificarea pensiilor de serviciu este parțial neconstituțională.

„1. Admite obiecția de necontituționalitate și constată că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin.(5) și (6) și art.XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.

  1. Respinge, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și constată că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate. Definitivă și general obligatorie”, se arată în decizia CCR, pronunțată în 2 august 2023.

La finalul lui iunie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a atacat la CCR legea pensiilor speciale, precum și legea prin care este interzis cumulul pensiei cu salariul.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în iulie, la peste 10.300 de persoane. Din decembrie anul trecut și până în iulie 2023, numărul beneficiarilor de pensii speciale a crescut cu aproape 400. Zeci de magistrați s-au pensionat, din toamna anului trecut și până în prezent, în contextul dezbaterilor din spaţiul public privind desfiinţarea pensiilor speciale, de care beneficiază şi magistraţii. România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din Produsul Intern Brut, potrivit directorului direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu.

Reprezentanții Comisiei Europene în România arătau că țara noastră trebuie să desființeze pensiile speciale, dacă vrea miliardele de euro prevăzute în PNRR.

Citește și: EXCLUSIV DNA Cluj funcționează ilegal

1 COMENTARIU

  1. De ce PROTEST și nu Greva..???ca sa poată lua salarii probabil în aceasta perioada în care nu au lucrat…….Solicitam Guvernului să-i demită pe toți magistrații care în aceasta perioada nu au fost la munca sau nu au lucrat dar au luat SALARII PLATITE DE CONTRIBUABILUL ROMAN!!!!! AFARAAAAA!!!!!!Ce șmecherii sunt astea pe spatele acestui popor amărât????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.