Mai mulți bani pentru cultură, aceeași alocare politizată

Lipsa transparenței decizionale, alături de alte carențe ale activității de reglementare, conduce la încrederea scăzută a societății în forța și importanța actelor normative. Absența consultărilor face ca normele să fie frecvent modificate sau înlocuite, lucru ce determină o accentuată instabilitate legislativă și nu oferă siguranța necesară cadrului legal existent în România.

Peste 38 milioane lei sunt disponibili pentru susținerea acțiunilor culturale, sportive și sociale din Cluj-Napoca, anunță Baronia Cluj-Napoca. Perioada de depunere a proiectelor pentru finanțare nerambursabilă: 20 februarie – 20 martie 2024, potrivit instituției. Sectorul cultural din Cluj a cerut de mai bine de zece ani, mai nou susținut și de către consilierii locali ai USR, un nou regulament pentru acordarea finanțărilor (”Vrem sistem de finanțare pe OG51/1998, profesionist și transparent”)

Sunt două acte normative, legea 350/2005 și Ordonanța de guvern 51/1998, actualizată inclusiv în 2024. Momentan, alocările se fac pe legea 350 de către o comisie formată din angajați ai Primăriei și consilieri locali, care nu sunt specializați în analiza proiectelor culturale; sectorul cultural cere alocări pe OG 51, conform căreia alocările ar trebui să se realizeze în urma analizei proiectelor de către specialiști independenți. Pentru că alocarea de fonduri se face la fel de politizat ca orice altă împărțire de fonduri publice în această guvernare, adică pe filierele de partid.

Aplicarea reală a principiului transparenţei ar duce la o mai mare încredere în legi şi
reglementări

  1. De 8 ani, Primăria promite că o să crească sumele alocate pentru cultură (de ex. până la 3%, în 2016).
  2. Din 2000, domnul primar promite în fiecare an trecerea pe OG51. (Szakats Istvan, în ședința Consiliului local de luni 12 februarie 2024)
    Așa că nu ne rămâne decât să spicuim cum s-a modificat pe ici pe colo, dar a rămas la fel, din pupincurpresa locală de chitanțier:
    “În anul 2024, finanțările nerambursabile de la Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca pentru cultură, sport și domeniul social cresc cu 25% față de anul 2023. Bugetul alocat este de 16.200.000 lei pentru proiecte culturale (dintre care 700.000 de lei pentru proiecte cu caracter social) și 21.875.000 lei pentru proiectele structurilor sportive. Finanțarea asigurată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al proiectului”, a anunțat Primăria, într-un comunicat de presă.

Aplicarea reală a principiului transparenței ar duce la o mai mare încredere în legi și reglementări, din moment ce ele au fost adoptate cu consultarea celor interesați. Încrederea în cadrul legal va avea ca rezultat un mai mare grad de respectare a legii, cu consecințe pozitive asupra dezvoltării economice și a menținerii unor relații de cooperare între aparatul guvernamental și societate.

Sursa: Ziar de Cluj

Citește și:https://gazetadecluj.ro/energizantele-interzise-minorilor-prin-lege-comerciantii-mai-atenti-la-faradelege/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.