Cutremurul de la Finantele maramuresene se propaga in toate mediile. De afaceri, politic, social, al activitatii administrative. Acuzatiile de santaj, luare de mita, returnari ilegale de TVA sunt deosebit de grave, intr-un sistem (cel al finantelor publice) format si reformat pentru a face fata unor astfel de provocari. GAZETA de Maramures continua investigatiile de presa intr-un caz ce poate fi considerat „al anului”.

Dupa ce am intrat in morisca informatiilor cu si despre cele intamplate la Finante, a fost greu sa mai iesim de acolo. La tot pasul am gasit cel putin subiecte care ar putea tine cap de afis al oricarei publicatii. Am primit informatii, dar si avertizari. „Baietii” joaca dur si nu se feresc de nimic. Miza sunt banii. Zeci, sute de miliarde de lei. Dupa estimarile noastre, deci neprofesioniste, aceste sume pot fi doar o parte a icebergului. Pe langa bani, se poate vorbi de influenta, de politic si politicieni, de organe ale statului care au rolul de a proteja cetateanul de abuzuri de orice fel, dar mai ales de cele economice. Am ridicat cortina unei povesti incredibile. Dupa un material in care am incercat sa sintetizam informatiile aflate saptamanile trecute, valurile produse ne-au impins mai in interiorul sistemului, cel putin ca intentie. Nu stiam ca sistemul este inchis, ca ai nevoie de cartela de acces, ca presa nu este o putere in acest stat al afacerilor conduse din crasme celebre si de catre „baietii cu gulere albe”. Aceasta ultima sintagma ar defini personaje inteligente, bine pregatite profesional si cu acces in toate zonele importante ale societatii. De obicei, ei nu ies in evidenta. In cazul nostru, ne-am lovit, spre uimirea noastra, de oameni cunoscuti ca fiind profitori ai unor conjuncturi in care un rol important l-a avut familia sau notorietatea castigata, in timp, de unii sau de altii.

Uimirea a trecut repede si au ramas faptele, in nuditatea lor. Noi nu suntem in masura sa dam verdicte. Nici nu este menirea noastra, asa ca va vom prezenta o cronologie a faptelor petrecute la Finantele Maramures, cu mentiunea necesara ca am mers pe surse. Initial, am incercat sa discutam cu cei al caror nume a fost vehiculat intens. Directorul General, Theodor Luputi, nu a dorit sa comenteze, a dat doar o scurta declaratie consemnata in numarul trecut al saptamanalului nostru. Am incercat sa vorbim si cu Romulus Blaga. Nu a fost la serviciu si nimeni nu a stiut unde este. Alte persoane din sistem s-au ferit de noi. Ni s-au inchis usi in nas, telefoane, de parca povestea nu ar afecta spatiul public al existentei noastre. Singura posibilitate este de a merge pe firul evenimentelor. Pana la urma, s-a dovedit ca „filmul” intamplarilor de la Finante poate fi remontat. Exista declaratii, probe la dosarele existente. De aproape un an de zile se lucreaza, mai mult sau mai putin, la deslusirea povestii cu acuzatia de luare de mita. Dupa mai multe incercari de a intra in miezul intamplarilor, chiar si folosind sursele, am obtinut o cronologie a celor intamplate, foarte interesanta. Poate, cele ce le prezentam in continuare sunt dintr-o perspectiva diferita de cele aparute pana acum. Nu avem pretentia ca detinem adevarul, dar consideram ca sunt lucruri de luat in seama.

Totul a inceput cu chemarea lui Blaga, spre vara anului trecut, la conducerea ANAF, de catre presedintele Daniel Chitoiu. Seful Fiscului maramuresean a stat mai multe ore pana a fost primit de Chitoiu. In cadrul intrevederii, s-a discutat de tematicile de control aflate in derulare. Printre altele, s-a amintit de verificarea unei firme care nu solicitase returnarea TVA. Din informatiile noastre, firma in cauza este de peste Deal si ar fi avut de recuperat o suma de ordinul miliardelor. Nu a cerut TVA-ul, o atitudine care a parut cel putin ciudata. In acest context, s-a trecut la verificarea firmei de catre Fiscul maramuresean. Dupa discutii cu seful ANAF, Blaga a ramas la Chitoiu, care l-ar fi informat ca sunt probe audio si video cum ca ar fi solicitat si primit sume de bani de la agenti economici. Discutia dintre cei doi s-a terminat cu concluzii de genul: „Daca ai facut asa ceva, da-ti demisia. Daca nu, du-te acasa!”. Blaga a revenit in Baia Mare, dupa ce s-a intalnit si cu alte persoane din Directia Finantelor Publice Maramures, pe la ANAF. Dupa doua zile, a inceput circul.

Era o zi de lucru in care se discutau tematicile de control. O persoana necunoscuta a intrat in biroul lui Blaga si i-a inmanat un plic cu mentiunea „Personal, lui…”. Secretara i-a inmanat plicul. Seful de la Finante a deschis plicul ce parea nevinovat si a gasit patru fotografii in care apare Blaga, in postura de a lua bani de la o mana intinsa spre el. Scena are loc in biroul lui Blaga. Mentionam ca toate cele scrise de noi sunt informatii aparute in mai multe dosare si venite pe surse. Nu dorim sa cream probleme nimanui, de aceea am considerat ca este necesar sa pastram anonimatul surselor. Ele sunt mai multe si sunt credibile. Fotografiile si-au atins scopul partial. Seful Fiscului a sesizat Politia si a cautat un avocat. Pana la urma, a fost depusa o plangere penala impotriva unui grup constituit cu scopul de a-l discredita pe Blaga. Asa au considerat, la momentul respectiv, cei care au facut plangerea penala.

Era pe la jumatatea lunii iunie 2008. Dupa acest episod, au urmat saptamani de liniste. Nu s-a mai intamplat nimic. Pe la jumatatea lui august, la Blaga au venit doi oameni de afaceri, cu greu am aflat ca ar fi din zona de nord a judetului. Personaje cunoscute. Acestia l-au amenintat pe Blaga cu toata gama de actiuni: de la calcatul cu masina, pana la procese peste procese. Peste doua zile, au venit din nou si l-au amenintat pe Blaga cei cu afacerile din nord, afirma sursele noastre. La aceste discutii aprinse au asistat alti colegi de-ai lui Blaga. Unul dintre ei este aspirant la o functie de conducere, acum, iar altul are un tiz in presa maramureseana. Pentru aceste momente de tandrete intre oameni de afaceri si seful Fiscului, s-a depus o sesizare la Politie. Desi a trecut aproape un an, din informatiile noastre, nu s-a intamplat nimic (Alo! Domnu’ Isac!). Adica, nu s-a dat niciun raspuns la sesizari. Daca ele sunt adevarate, este grav ca amenintari ale celor care fac obiectul unor controale pe linie fiscala nu au fost cercetate temeinic de politisti. Urmeaza un alt moment interesant. La cateva zile de la amenintarile oamenilor de afaceri, un politist de la IJP, pe nume T.I., se autosesizeaza cu privire la faptul ca Blaga ar fi primit un milion de Euro de la „fiul lui tatal sau”, un politician, om de afaceri, unul din punctele nodale ale acestei povesti. In autosesizare, se spune ca suma respectiva ar fi fost depusa in mai multe conturi din strainatate.
„Din punctul nostru de vedere, s-a incercat fortarea lui Blaga sa cedeze. Se pare ca era pregatit un dosar in acest sens, inainte de autosesizare. Daca Blaga ar fi acceptat sa faca ce i se cerea, dosarul ar fi aparut instantaneu. Interesant este ca nimeni nu s-a intrebat de unde ar putea fi o asa mare suma. Cine ar putea detine 1 milion de dat ca mita?”, s-au intrebat sursele noastre. Am mai intrebat in stanga si-n dreapta si am aflat ca politistul care s-a autosesizat ar fi vecin cu mama unuia dintre oamenii de afaceri foarte nervosi. Poate fi doar o coincidenta, pentru cine crede in asa ceva. Dupa aceste episoade, a urmat o noua pauza de vreo luna si ceva. Prin octombrie, la ANAF, lui Blaga i se pun in fata fotografiile pe care le primise si el. Seful Fiscului a prezentat concluziile controlului care a inflamat Valea Vaserului. Nu s-a luat nicio masura. La scurt timp, a aparut pe „Youtube” un filmulet in care o voce electronica prezinta, intr-un stil comico-serios, problemele de la Fisc, declaratia de avere a lui Blaga si o concluzie ce acum ar putea da de gandit. „Lupii tineri vin din spate in Finantele maramuresene”, s-a spus, printre altele. S-a facut referire la faptul ca Grebles, Tamasan si Kadlecs ar fi facut denunturi penale impotriva sefului si a unor aspecte din activitatea de la Fisc.

Dupa o alta pauza (sarbatori de iarna etc), in acest an, filmele cu subiectul mita de la Fisc revin. De data aceasta, filmele prezinta cum, in data de 11 si 12 iunie 2008, in biroul lui Blaga s-ar fi dat celebra mita. Vocile care se aud sunt a lui Blaga si a unui subaltern de-al acestuia. S-a filmat cu o camera ascunsa, o mica bijuterie care costa ceva bani. Initial, s-a crezut ca tehnica de inregistrare ar apartine "baietilor". Apoi, s-a auzit ca, de fapt, firme interesate ar fi facut rost, ar fi platit… Economicul bate statul de drept. Cele doua filmulete au facut mare valva. Practic, de aici, s-a pornit scandalul cu mita, desi un dosar in acest sens a existat, dupa cum am prezentat mai sus, din vara anului trecut. Va prezentam cateva concluzii si o descoperire incredibila, daca nu senzationala.

In primul rand, este de neinteles de ce nu s-au facut cercetari de catre organele judetene indreptatite, in cazul atator denunturi penale. Nu suntem in posesia unor raspunsuri oficiale, dar credem ca, fiind vorba de un caz important, dificil si exploziv, ar fi trebuit sa se dea o solutie, macar. Apoi, este clar ca cele patru fotografii prin care s-a demarat posibila actiune de santaj sunt cadre din filmele prezentate public in acest an. Partea senzationala abia acum urmeaza.
In fotografiile care exista la dosarul cauzei (cele patru), practic, o succesiune de cadre care arata o mana ce da o suma de bani, pe mana care da banii putandu-se vedea „crucea puscariasului”, un tatuaj pe care si-l fac, in general, cei care au stat in puscarie. Nu este o regula, dar este o practica. In filmele prezentate pe mana care da nu se vede tatuajul.

Concluzia ar fi ca fotografiile sunt trucate. Va prezentam in exclusivitate fotografia in care se vede tatuajul. Pe de alta parte, am primit informatii ca, in perioada 1998-2000, la Finantele maramuresene ar mai fi fost probleme legate de returnarile de TVA. Probleme mari, care nu se stie cum s-au rezolvat. Ca o continuare, si dupa 2000 au existat probleme cu acest ravnit TVA. Atunci, unul dintre cei mai implicati a fost un personaj cunoscut din zona Borsa. Un tip cu o porecla melodioasa si prieten cu unul din personajele intamplarilor de acum. A doua problema care a inflamat Finantele este legata de controlul Curtii de Conturi.

S-au descoperit deficiente, cum s-a spus cu diplomatie, in returnarile de TVA. Acest caz nu are de-a face cu acuzatia de luare de mita, dar problemele se intalnesc pe parcurs. Este tot mai clar ca oameni de afaceri puternici au „jucat” in ambele cazuri, cel putin unii. Nu putem da nume, nu avem confirmari oficiale, dar din surse se pot face unele precizari. Firme importante din Viseu, din Borsa (ale unor lideri pesedisti). De pe langa Baia Mare, din zone turistice ravnite si cu rezonante in tineretile noastre. Firma puternica in panificatie, alta din zona masinilor, una care a solicitat in CL Baia Mare o extindere la un spatiu comercial, firme din zona celor care iubesc muzica clasica si adora concertele simfonice, o alta care are sintagma padure in denumire si multe altele. Se mai vorbeste de o firma de prin orasul otetului, care are 1000 de oi si circa 300 de hectare de pamant. Ea ar fi apartinut unui personaj important, care a decedat. Se spune ca acolo se duceau, pe luna, 1,5 miliarde lei. Tot ca o informatie interesanta, se vorbeste de decesul unui director al Finantelor din anii trecuti. Acesta era bolnav, dar spun sursele ca asupra lui ar fi fost facute presiuni tot din zona celor cu returnari de TVA. Dincolo de poveste, am fost si noi atentionati ca cei din cartelul returnarilor sunt oameni extrem de bine relationati politic.
Cercetarile continua. Vom reveni.

Detectivii cu initiativa

Incredibil! Zilele trecute, o firma de detectivi din Bucuresti ar fi cautat persoane implicate in acest scandal. Ei si-au oferit serviciile contra unei plati care ar fi urmat a fi negociata. Interesant e ca cei in cauza ar detine date si informatii despre cei care au condus „jocul” in acest scandal. Se pare ca firma ar detine date si dovezi despre societatile care ar fi comandat filmele ce au dus la scandalul de la Fisc. Nu stim exact cine a fost contactat, dar este interesant ca se vine cu o astfel de solicitare. Povestea cu detectivii a ramas in stand-by, nu am reusit sa aflam daca a avut si o urmare.

700 de miliarde

Este incredibila amploarea pe care o ia cazul cu returnarile de TVA. Se vorbeste prin targ ca, la o prima estimare a verificarilor, suma returnata ilegal a ajuns la 700 de miliarde lei. Se pare ca datele au fost trimise la Bucuresti. Aici a existat, se spune, o asociatie a celor care operau aceste deduceri. Banii cuveniti pentru servicii erau trecuti prin Trezorerie si de acolo, pe cardurile personale ale celor implicati. De unii dintre oamenii de afaceri se spune ca sunt disperati. Altora li s-a taiat robinetul finantarilor. Vuietul si freamatul sunt fara precedent.

Intrebari

In urma materialului de saptamana trecuta, am fost bombardati cu numele unor firme care ar fi implicate. Lista este lunga si a venit pe surse, iar noi nu avem posibilitatea de a o verifica. In functie de importanta sursei, putem sa intrebam daca au vreo legatura urmatoarele firme: Tehnomin, Cimp SA, XS Sud Company, Unio Satu Mare. Intrebam, doar! Alte firme, urmeaza.
* Cine este misteriosul domn Balta?
* Cine a achizitionat aparatura de inregistrare?
* Cine l-a angajat misteriosul domn Georgescu Florian?
* Exista mai multe filmari decat cele aparute deja?
* Verifica DNA pe cei care n-au cerut restituirea TVA, ci au cerut compensari cu obligatiile la stat, o practica ilegala?
* Verifica DNA practica declaratiei pe proprie raspundere la TVA, neurmata de Control?
* Cine lamureste misterul utilajelor de sute de mii de euro rotite si imprumutate intre firme, pentru recuperarea TVA la leasing?

Nicolae TEREMTUS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.