Curtea de Apel Cluj a decis vineri, 4 aprilie 2025, să respingă cererea de predare formulată în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile italiene pe numele lui Nagy (Lăcătuș) Liliana Corina. În schimb, instanța a recunoscut hotărârea penală străină și a dispus ca femeia să execute în România pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare, aplicată pentru tâlhărie comisă în orașul Cesena.

Sentința pronunțată de Curtea de Apel Cluj, în dosarul nr. 162/33/2025, reprezintă o soluție complexă într-o procedură de mandat european de arestare. Autoritățile din Italia, prin Parchetul Republicii de pe lângă Tribunalul Ordinar Forli, solicitau predarea inculpatei Liliana Corina Nagy (fostă Lăcătuș), în baza unei condamnări definitive pentru infracțiuni grave de violență și tâlhărie calificată, fapte comise în iulie 2016, în Cesena, și confirmate printr-o hotărâre a Curții de Apel Bologna, definitivă din 21 octombrie 2023.

Extrădarea, respinsă. Pedeapsa va fi executată în România

Instanța a respins solicitarea de predare către Italia. Totodată, a recunoscut hotărârea penală străină și a dispus executarea pedepsei de 5 ani și 6 luni închisoare într-un penitenciar din România.

Curtea a dedus din pedeapsă perioada în care inculpata s-a aflat în arest: 24 de ore de reținere în data de 5 martie 2025, precum și perioada de arest la domiciliu, începând cu 6 martie și până în prezent.

Arest la domiciliu cu brățară electronică

În faza anterioară pronunțării, Curtea dispusese, pe 6 martie, arestarea la domiciliu a Lilianei Corina Nagy, cu obligația purtării unui dispozitiv electronic de supraveghere. Instanța a stabilit atunci că femeia trebuie să respecte condițiile impuse, să nu părăsească locuința, să nu ia legătura cu persoanele implicate în dosar și să se prezinte la fiecare termen de judecată. În cazul nerespectării măsurilor, risca să fie arestată preventiv.

Faptele pentru care a fost condamnată în Italia: tâlhărie în formă agravată

Potrivit mandatului european emis de autoritățile italiene, femeia a fost condamnată pentru comiterea a două fapte de tâlhărie, în perioada 9–16 iulie 2016, în orașul Cesena. În cadrul acestor fapte, a fost acuzată de participare activă la sustragerea de bunuri prin violență, în colaborare cu alte persoane, acționând în mod organizat.

Decizie finală, dar cu drept de contestație

Hotărârea Curții de Apel Cluj poate fi contestată în termen de 5 zile de la pronunțare.

Hotărârea a fost comunicată deja către autoritățile italiene, către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională și către Ministerul Justiției.

Citește și: CNA pregătește cenzura oficială în România. Guvernul vrea să controleze tot ce vezi, auzi și spui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.