După câteva ediţii de talk show cu subiecte legate strict de desfăşurarea unor procese civile, comerciale sau penale, maeştrii recunoscuţi ai acestui  gen de emisiuni s-au trezit a doua zi în presă cu eticheta de spălători de cadavre.Oameni cu bun simţ fiind ei, au renunţat să mai dezbată în studiou chestiuni ce aparţin strict sălilor de judecată. Şi-au însuşit critica. Prezentarea trunchiată a situaţiei, subiectivismul, lipsa celeilalte părţi şi, în special, a pregătirii de specialitate erau atât de evidente, chiar şi pentru spectatorii neavizaţi, încât blazonul şi rating-ul emisiunii riscau să se prăbuşească ireversibil. Când caută emoţii tari sau vrea să se emoţioneze lacrimogen, suveranul cu telecomanda ştie ce posturi să acceseze. El nu acceptă să se lase oricând înşelat, intoxicat şi ameţit. E prea sătul de necazurile lui pentru a mai suporta obida şi frustările altora.

Cu totul altfel se pune problema în cazul dezbaterii publice a problemelor de principiu ce au reieşit din desfăşurarea unor anchete sau procese. Lunga perioadă de tranziţie şi succesiunea guvernărilor în România au determinat modificări legislative interminabile şi lipsite de coordonare. Părţile şi instanţele au fost aduse de multe ori în situaţii inedite, nedorite de niciunele, fiind în contradicţie cu spiritul legii. Esta prilejul ideal ca specialiştii să-şi spună cuvîntul şi să găsească, împreună cu societatea civilă, soluţii de principiu. Depăşirea impasului intervenit este o chestiune de interes public, iar împărtăşirea publică a  experienţei se justifică din plin. 

Probabil că aceste învăţăminte, ce ar trebui să constituie ABC-ul pentru oricine se încumetă să facă o meseriei în televiziune, nu au ajuns încă la urechile moderatorului emisiunii „Delict” de la studioul local al televiziunii prin cablu. Miercurea trecută, Nicu Pop l-a avut invitat pe recordmenul, după numărul litigiilor pe care le are, Gheorghe Ghiurău.  

GAZETA DE ORADEA a publicat mai multe anchete jurnalistice în legătură cu afacerile derulate la limita legii de ineditul campion, care în vremuri normale ar fi total insignifiant. Chiar ne-am cerut scuze cititorilor noştri pentru spaţiul acordat acestui personaj tupeist, dar am insistat asupra persoanei şi păienjenişului afacerilor sale nelegale tocmai fiindcă Ghiurău este emblematic pentru portretul aşa-zisului „afacerist de tranziţie”, propulsat în faţă de nebunia tipică oricărei perioade care şi-a bulversat valorilor.  Fără educaţie, fără scrupule, agresiv în maniere şi mentalitate, şmecheraş catre crede că îi poate prosti pe toţi şi că i se cuvine orice doreşte. 

Cu toate că nu şi-a dat seama ce face, îl felicităm pe Pop: el a reuşit să ne întregească demonstraţia, aducându-l pe Ghiurău să şi vorbească. Dacă mai existau îndoieli că anchetele GAZETEI DE ORADEA ar fi fost subiective, ele s-au spulberat miercuri seara, când orădenii l-au văzut în carne şi oase, dar în special auzindu-l pe personaj că vorbeşte. Exact ca o deplasare la grădina zoologică după o seacă expunere teoretică.

Într-adevăr, trăim în epoca ticăloşilor: depanatori de radio-tv prezidează comisii de examinare a licenţiaţilor care-şi caută un amărât loc de muncă; şoferi de basculante dau lecţii de dreptul afacerilor; târfe police, cuplate pe rînd sau simultan cu toate partidele care le-au vrut, vorbesc despre morală.

Singura speranţă o constituie inteligenţa orădenilor. Chiar şi la nivelul său mediu, este mult deasupra celor care cred că nu miros şi ei după ce tocmai au spălat în public un cadavru social. Îl dibuie pe impostor. Băiete, dacă tot vrei să faci o porcărioară, fă-o cu cap şi învaţă-ţi rolul, nu-l buchisi în direct cu împricinatul!

Alexandru LELE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.