Face parte din echipa care scrie şi menţine celebrul motor de căutare Google şi poartă acelaşi nume cu unul dintre cei mai bogaţi oameni din SUA : Eric Schmidt * Un maramureşean a ajuns în elita informaticii mondiale şi, « întâmplător » a devenit « sosia » directorului executiv al gigantului Google! * GAZETA vă prezintă povestea fabuloasă a lui Erich Schmidt, maramureşeanul care a ajuns din Sighetu Marmaţiei, la sediul principal Google din Mountain View (California).  
Ce înseamnă sintagma “visul American”, care e distanţa dintre Sighetu Marmaţiei şi Mountain View (California) sau câţi maramureşeni ajung în elita mondială a unui domeniu? Instinctiv, primul răspuns care îţi vine în minte e “caută pe google”. Numai că, paradoxal, cel mai mare motor de căutare din lume nu spune tocmai faptul că, în spatele lui se află un maramureşean.

Sigheteanul Erich Schmidt era pasionat de matematică încă din şcoala generală. În clasa a VI-a, s-a înscris într-un nou cerc de matematică la Casa Pionierilor, iniţiat de Ioan Berci, actualul director al Colegiului Naţional Dragoş Vodă. În realitate însă, era un cerc de informatică pentru care echipamentul iniţial (un calculator HC-85) a sosit câteva săptămâni mai târziu. Tranziţia lui de la matematica la calculatoare a fost instinctivă : « în primul rând datorită unui mod mult mai interactiv de lucru: fiecare program scris avea un rezultat imediat – vizual, sonor, o avalanşă de numere care pot fi folosite în alt program. Era ceva nou, un domeniu serios pe care noi îl percepeam ca un joc. » În mod natural, s-a îndreptat apoi spre o clasă cu profil informatică, prima de la Colegiul Naţional Dragoş Vodă, pe care l-a absolvit în 1994. Apoi, a ajuns la Universitatea Babeş-Bolyai, unde a început să trăiască « visul american » : « După doi ani de studiu universitar în Cluj Napoca (1994-1996, informatică), am avut norocul extraordinar să fiu acceptat ca şi student la California Institute of Technology, una din universităţile de elită din S.U.A ». A urmat doctoratul în cadrul departamentului de calculatore al universităţii Princeton, specializându-se în motoare distribuite de căutare, iar în vara anului 2006 a acceptat o poziţie de programator la Google. Cum a ajuns să lucreze pentru celebra companie ? « Pentru doctorat, am lucrat pe probleme practice (motoare de cautare), dar nu am avut acces la date practice – evaluarea sistemelor propuse de mine a fost făcută pe mulţimi de date relativ mici din alte studii teoretice, făra a avea acces la informaţii de la sistemele reale de căutare. Aceasta m-a convins să îmi continui traseul profesional în afara mediului academic, la companii unde contribuţiile mele au efect imediat pe un număr mare de utilizatori şi schimbările pot fi evaluate corect pe baza comportamentului utilizatorilor. După interviuri cu companii tehnice din New York, California şi Seattle, am ales să lucrez la Google – în primul rând pentru că este o companie unde deciziile tehnice sunt totdeauna motivate de îmbunătăţirea experienţei utilizatorilor, dar şi pentru că mulţi prieteni şi foşti colegi deja lucrau acolo şi toţi mi-au recomandat Google ca un loc de muncă excepţional ».
Aşa că, în prezent, Schmidt face parte din echipa care scrie şi menţine motorul principal de căutare, care găseşte şi evaluează rezultatele pe care le vedeţi când cautaţi la google.com, google.ro sau alte interfeţe asemănătoare şi se mândreşte că, în trei ani şi jumătate de lucru acolo, a adus contribuţii semnificative la infrastructura şi procesarea semnalelor. Deocamdată, Schmidt este singurul maramureşean care lucrează la sediul principal Google din Mountain View (California), dar spune că « este posibil să mai fie angajaţi Google din Maramureş la alte locaţii majore, de exemplu în New York, Dublin sau Zurich ».

Însă, deşi a ajuns la una din cele mai importante companii din lume, Schmidt spune că-i lipseşte Sighetul, familia, prietenii, străzile, clădirile, Iza, Solovanul : "Până acum, mai mult de jumătate din viaţă mi-am petrecut-o în Sighet.  Cu timpul, voi ajunge să cunosc mai bine străzile din California decât cele din Maramureş, dar familia şi prietenii îmi vor lipsi la fel de mult ».

Îi desparte un « h »

Pe sigheteanul Erich Schmidt îl desparte un singur « h » de unul dintre cei mai bogaţi oameni din America, directorul Google Eric Schmidt. Dar coincidenţele nu se opresc aici : ambii Schmidt au o diplomă de la Princeton şi ambii sunt pasionaţi de motoare de căutare.  

Ioana LUCĂCEL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.