Maratonistul Juhos Gabor a pornit pe 15 decembrie, din Cluj cu destinatia Timisoara, în care va alerga 42 de kilometri pe zi în memoria eroilor Revoluţiei de la 1989. Juhos Gabor va fi nevoit sa parcurga  o parte din drum cu maşina pentru a ajunge pe 18 decembrie.

Juhos Gabor a parcurs acest drum in septembrie, in sens invers  în amintirea eroilor care şi-au jertfit viaţa în Revoluţia din decembrie 1989, cand a alergat de la Timişoara la Cluj-Napoca. El a ales, simbolic, debutul cursei pentru data de luni 15 decembrie deoarecein felul acesta marcheaza debutul Revoluţiei. Pe 18 decembrie, seara, isi propune sa ajunga la Biserica Reformată, unde a izbucnit Revoluţia incheind in felul acesta cercul pe care început în septembrie în cadrul acţiunii Via Revolutiae (Drumul Revoluţiei). Maratonistul va alerga cate 42 de kilometri pe zi si va trece prin Alba Iulia, Deva, Aiud şi Lugoj. O parte ddin traseu va fi parcurs cu masina pentru că nu poate parcurge intraga distanta in ajung patru zile de alergare.

”Eu asta pot să fac pentru cei care au murit pentru ca noi să trăim într-o lume liberă, să trăiască amintirea acestor oameni. Nu am crezut că va fi o schimbare în România, nu ştiu cine îşi putea închipui atunci că regimul comunist se va schimba vreodată. Îi aştept pe toţi cei care simt că suntem datori victimelor Revoluţiei, indiferent de apartenenţa religioasă sau etnică, să mi se alăture pe traseu măcar câţiva metri”, a spus maratonistul Juhos Gabor, citat de Mediafax.

Juhos Gabor (49 de ani) s-a născut în România, la Săcuieni, a plecat în Ungaria înainte de 1989 şi s-a stabilit la Budapesta. Acesta a alergat la maratoane în mari oraşe europene precum Roma, Praga, Cracovia. În ultimul an a atras de două ori atenţia publicului asupra importanţei autonomiei Ţinutului Secuiesc. Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a organizat, în perioada 14-25 septembrie, o cursă de maraton pe traseul Timişoara – Cluj-Napoca, intitulată „Via Revolutiae” (Drumul Revoluţiei), care are ca scop marcarea împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din Timişoara din 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.