Sursa - caracter ilustrativ: Profimedia

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că în decursul a trei săptămâni va fi prezentată o nouă strategie de apărare pentru Europa. Această inițiativă va implica achiziții comune de armament și acțiuni coordonate între armatele statelor membre. Noul plan vine într-un context în care oficialii din diverse țări europene exprimă îngrijorare tot mai mare cu privire la posibilitatea unui conflict cu Rusia.

„Europa trebuie să-și dezvolte baza industrială… Sunt ferm convinsă de importanța alianței transatlantice, iar în același timp trebuie să consolidăm o Europă puternică și aceste obiective merg mână în mână,” a declarat von der Leyen într-un panel la Conferința de Securitate de la München.

Ea a explicat că propunerea vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare și o mai bună gestionare a acestora prin achiziții comune și acorduri, pentru a asigura o mai mare previzibilitate pentru industrie și o mai bună interoperabilitate între forțele armate europene. De asemenea, se urmărește concentrarea cheltuielilor în Europa pentru a menține locuri de muncă și pentru a sprijini contribuabilii care suportă costurile. Von der Leyen a adăugat că Ucraina ar trebui să fie integrată în programele de apărare ale Europei, având în vedere că Rusia „depășește Ucraina” cu numărul de soldați și utilizează arme avansate provenite din Coreea de Nord și Iran.

În ceea ce privește ajutorul financiar, von der Leyen a subliniat că este în interesul Statelor Unite să adopte un proiect de lege – în prezent blocat în Congres – pentru a oferi mai mult sprijin Ucrainei. Ea a argumentat că această măsură este simbolică pentru democrațiile care se opun regimurilor autocraților. „Nu este vorba doar de conflictul Rusiei cu Ucraina și de eforturile lui Putin de a destabiliza democrațiile, ci și de toți ceilalți adversari ai democrației pe care îi urmărim cu mare atenție…, dacă democrațiile sunt unite, determinate și hotărâte.”

Von der Leyen a mai menționat că, în cazul în care va fi reconfirmată în funcția de șef al executivului Uniunii Europene, va propune crearea unui nou post de comisar pentru Apărare.

În februarie, UE a fost de acord să ofere Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani, pe lângă cei 88 de miliarde de euro deja acordați de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.