Procesul Margaretei Jula se desfăşoară la Tribunalul Cluj-Napoca, inculpata fiind în stare de arest preventiv. După ce femeia a fost trimisă în judecată pentru distrugere, instanţa a menţinut arestul. Jula nu a atacat până acum hotărârea cu recurs, dar la ultimul termen s-a pus în discuție înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Margareta Jula și-a aruncat în aer propria locuință, cu care garantase un împrumut bancar ce nu a mai fost plătit, pentru ca acesta să nu ajungă pe mâna băncii. În urma exploziei au fost afectate, mai mult sau mai puțin grav, apartamentele vecine. Procuratura pune în discuție acuzația de tentativă de omor deosebit de grav.

 

Margareta Jula a cerut, la termenul de săptămâna trecută, înlocuirea stării de arest preventiv în care se află acum cu arest la domiciliu. Procurorii au susținut că este necesară reținerea stării de arest preventiv deoarece inculpata reprezintă un pericol public, din punctul lor de vedere, ei punând în discuție tendința compulsivă a acesteia de a-și face singură dreptate, cu orice preț, de câte ori i se pare că este nevoie. De asemenea, în susținerea arestului preventiv procurorii au arătat că, având în vedere faptul că inculpata și martorii din  proces se cunosc, mersul procesului poate fi compromis dacă aceștia ar lua legătura. Încadrarea faptei ca tentativă de omor deosebit de grav rămâne încă în discuție.

 

Acuzată de înșelătorie

Din punctul de vedere al acuzării, se arată că Margareta Jula nu a putut dovedi niciodată că a fost înșelată. Dimpotrivă, ea este acuzată că a fost complice la înșelarea băncii, întocmind un contract provizoriu de vânzare-cumpărare a apartamentului în care locuia, ajutând astfel familia Petrea să obțină un credit pe care știa că nu îl va putea restitui.  Pe de altă parte, avocatul lui Jula spune că este discutabilă acuzația de înșelăciune, câtă vreme singura care a avut ceva de pierdut – propriul apartament – în urma înțelegerii a fost doar clienta sa.

 

Expertiză psihiatrică

Instanța a acceptat, la cererea procuraturii, efectuarea unei expertize psihiatrice care să aibă în vizor, pe lângă obiectivele generale care se referă la discernământul persoanei, stabilirea faptului dacă Margareta Jula are capacitatea de a-și stăpâni voința, având în vedere că nu este prima dată când ea și-a făcut singură dreptate, indiferent de consecințe.

 

Declarația în fața instanței

La ultimul termen al procesului Margaretei Jula acesta a fost audiată în instanță. Ea a declarat că a ajuns în situația de a-și arunca în aer propriul apartament atunci când a fost evacuată din locuința sa de către banca Imocredit IFN. Cu câtva timp în urmă, ea semnase cu familia Petrea un contract de vânzare-cumpărare provizoriu, spune femeia, pe termen de trei luni, după care aceștia ar fi trebuit să i-l înapoieze. Imediat după semnarea contractului, familia respectivă l-a întăbulat și s-a prezentat la Imocredit pentru a contracta un credit în valoare de 40.000 de euro. După ce soții Petrea nu și-au mai plătit ratele, banca a pus sechestru pe locuința cu care se garantase împrumutul, deoarece Petrea Cătălin și Petrea Alexandrina declaraseră că au plătit Margaretei Jula 20.000 de euro pentru el, lucru pe care ea l-a dezmințit categoric. Atât banca cât și soții Petrea a făcut presiuni asupra ei să părăsească apartamentul. Cu o săptămână înaintea incidentului, a mers la bancă pentru a încerca să obțină o păsuire, dar, spune inculpata, angajații băncii au refuzat-o, spunându-i că e o escroacă și o mincinoasă. În data de 2 iulie ar fi trebuit să predea cheia la bancă, așa încât, cum nu suporta gândul că locuința pentru care muncise o viață va ajunge la altcineva, în noapte de 1 spre 2 iulie 2013 a aruncat-o în aer, fără să se gândească la viața vecinilor și la proprietățile din jur care puteau fi afectate. În schimb, ea s-a pus la adăpost, mergând, după ce a lăsat gazul să curgă în apartament, la Mănăstirea din Florești.

 

Din rechizitoriu

Potrivit procurorilor, „în noaptea de 1 spre 2 iulie 2013, Margareta Jula a demontat, cu ajutorul unui cleşte, furtunul de alimentare cu gaz a aragazului din bucătăria apartamentului ei, în aşa fel încât să permită scurgerea gazului metan, concomitent cu aprinderea unei candele cu ulei, având intenţia să provoace o explozie care să distrugă apartamentul, după care a părăsit apartamentul, iar în jurul orei 02:00 a avut loc o explozie, care a provocat distrugerea apartamentului în care locuia, precum şi a uşilor metalice de intrare, tâmplăriei PVC a altor 14 apartamente şi a unui număr de şase autoturisme parcate în apropiere”.

Femeia, în vârstă de 63 de ani, a făcut acest gest întrucât apartamentul în care locuia, şi cu care a garantat pentru un împrumut în beneficiul unor cunoştinţe, urma să fie executat silit. Procurorul care a cerut instanţei să dispună arestarea preventivă a arătat că pericolul pe care îl prezintă lăsarea în libertate a acesteia „s-a dedus în speţă din gravitatea faptei, din modul concret în care aceasta a fost săvârşită, din conduita inculpatei în societate (a comis un omor) precum şi din atitudinea pe care acesta a avut-o după comiterea faptei (atitudinea în timpul urmăririi penale de emitere de declaraţii contradictorii fără explicaţii plauzibile). Cât priveşte pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a inculpatei, trebuie avute în vedere gravitatea faptei şi consecinţele ei, indiferenţa inculpatei de a pune în primejdie viaţa altor persoane şi antecedenţa penală a inculpatei”.

 

Vecinii vor despăgubiri

În procesul în care este judecată Margareta Jula s-au constituit ca parte civilă 21 de persoane, între care şi două entităţi juridice: Asociaţia de proprietari a imobilului şi SC Imocredit IFN SA. Suma totală pe care cele 21 de părţi civile o solicită cu titlu de despăgubiri este de aproximativ 50.000 de lei. În afară de apartamentul în care locuia Margareta Jula a mai fost grav afectat unul singur, la parter. În rest, e vorba de uşi îndoite sau geamuri sparte din cauza exploziei, şi de cele 6 maşini avariate. Majoritatea vecinilor femeii, care au avut de suferit prejudicii în urma exploziei, cer sume cuprinse între 2.000-3.000 de lei.

La o săptămână după arestare, Margareta Jula şi-a cerut iertare vecinilor, printr-o scrisoare transmisă prin intermediul avocaţilor, în care a recunoscut toate acuzaţiile care i se aduc. „Gestul acesteia reprezintă un act al unei persoane disperate, care la acel moment a considerat că a pierdut totul la o vârstă înaintată”, se arăta în scrisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.