Tribunalul Cluj a dat miercuri, 14 mai 2014, sentinţa finală în procesul în care era judecată Mariana Gal, soţia fostului prim-procurorului Viorel Gavra de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, alături de  Rodica Berta Mangra şi Andrei Simon. Cei trei au fost acuzaţi că ar fi pretins bani şi bunuri de la fostul referent notarial Daniel Ciuciu şi fratele acestuia, Marcel, anchetaţi pentru escrocherii imobiliare, sub pretextul ca îi vor ajuta sa obţină soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi sau judecaţi. Instanţa i-a achita pe Mariana Gal și pe Andrei Simon, în timp ce Rodica Berta Mangra a fost condamnată la pedeapsa cu închisoarea.

 

Prin Hotărârea 433/2014, Tribunalul Cluj a condamnat-o pe Mangra Rodica Berta pentru infracţiunea de trafic de influenţă la pedeapsa de doi ani de închisoare, iar pentru infracţiunea de înşelăciune la pedeapsa cu un an şi şase luni închisoare.

“În temeiul art.33 lit. a şi art.34 lit.b C.penal şi art.5 NCP, dispune contopirea acestor pedepse, pentru ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de: – 2 ani închisoare “, se arată în Hotărârea instanţei, care a decis suspendarea condiţionată a executării pedepsei. De asemenea, completul de judecată a obligat-o pe Mariana Gal la plata despăgubirilor civile în valoare de 9.000 de euro şi 1.000 de lei cheltuieli de judecată. Având în vedere că inculpata a fost o perioadă în arest preventiv, curtea a mai decis deducerea din pedeapsa rezultantă a perioadei arestului preventiv și ridicarea măsurii preventive a obligării inculpatei de a nu părăsi ţara după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

Referitor la acuzaţiile ce au fost aduse Marianei Gal şi lui Andrei Simon, instanţa a hotărât, în temeiul art.396 al.5 al Noului Cod de Procedură Penală,  raportat la art.16 al.1 lit.b a Noului Cod Penal, achitarea acestora de sub învinuirea comiterii infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.

 

Starea de fapt

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în cursul lunii octombrie 2011, inculpata Mangra Rodica Berta a pretins de la doi denunţători o garsonieră pentru sine şi suma totală de 20.000 de euro, sumă despre care susţinea că urma să o remită, prin intermediul Gal Mariana, unor magistraţi – judecători de la Curtea de Apel Oradea şi prim – procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, pentru ca, la schimb, denunţătorii să obţină soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi sau judecaţi.

Conform rechizitoriului, Gal Mariana le-ar fi  întărit convingerea celor doi denunţători că sumele de bani şi bunul imobil pretins de Mangra Rodica Berta le pot asigura soluţii favorabile în dosarele penale pentru care erau judecați, Marian Gal fiind, la acea vreme, iubita prim-procurorului orădean Viorel Gavra.

În legătură cu garsoniera pretinsă de la cei doi denunţători, în cursul lunii octombrie 2011, Mangra Rodica Berta a primit de la partea vătămată suma de 9.000 de euro în schimbul promisiunii că o va folosi pentru achiziţionarea unei garsoniere. În fapt, Rodica Mangra le-a cerut celor doi denunţători să-i transfere dreptul de proprietate asupra acestei garsoniere în schimbul promisiunii că va intermedia legătura cu magistraţii investiţi cu soluţionarea cauzelor penale, imobil cu privire la care inculpata Mangra Rodica Berta urma să devină proprietar, iar partea vătămată, care îi dăduse deja suma de 9.000 euro, să aibă doar un drept de uzufruct viager.

 

De asemenea Simon Andrei a fost judecat pentru că,  în perioada octombrie 2011 – ianuarie 2012, ar fi pretins celor doi denunţători sumele de 200 de lei şi 1.000 de euro, susţinând că are influenţă asupra şefului Poliţiei Române şi asupra unor magistraţi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, în schimbul promisiunii că le poate facilita obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi sau judecaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj, care, așa cum am arătat, a condamnat-o pe Rodica Mangra la pedeapsa cu închisoarea cu suspendare condiționată, și au achitat-o pe Mariana Gal și pe Andrei Simon.

 

Procurorul Viorel Gavra, victimă colaterală

Una dintre victimele colaterale ale acestui dosar a fost Viorel Gavra, care a fost suspendat din funcţie pentru exercitarea cu rea credinţă a funcţiei şi imixtiunea în activitatea altui magistrat, fiind acuzat că a făcut intervenţii în dosarul soţiei, atât direct, cât şi prin intermediari. Anchetatorii susţineau că prim-procurorul Viorel Gavra i-ar fi sugerat procurorului DNA Ciprian Man să disjungă ancheta în cazul soţiei sale, Marianei Gal, acuzată de trafic de influenţă, pe motiv de lipsă de probe, şi să o trimită în judecată doar pe o altă inculpată, Rodica Mangra, iar ulterior să o exonereze de vină şi pe aceasta. Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,  care a analizat recursul procurorului orădean împotriva hotărârii CSM, a respins acţiunea, decizia de excludere a prim-procurorului din magistratură rămânând definitivă.  

Viorel Gavra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.