Martorii din dosarul "Number one" lipsesc din fata instantei

Comentariu calin stoia: Omul de afaceri Calin Stoia este acuzat ca ar fi intervenit pe lânga oameni din Guvern
Comentariu emil boc: Fostul premier Emil Boc este cel care a dat numele de “Number One” dosarului
Sapou: Procesul in care omul de afaceri Calin Stoia este acuzat de trafic de influenta a continuat joi, 5 aprilie, la Tribunalul Cluj, in fata instantei urmând ca acesta sa fie confruntat cu declaratiile martorilor. La acest termen urma sa fie audiat denunţatorul Ioan Bujorel Bold, dar şi omul de afaceri Vasile Lapedatu, insa niciunul nu s-a prezentat. Primul este cel care a declarat procurorilor DNA Cluj ca Stoia i-a promis ca va interveni pe lânga diferite persoane din Guvern pentru a obţine o suma din fondul de rezerva al Guvernului pentru plata unei datorii. Instanta a decis ca la urmatorul termen cei doi sa fie adusi cu mandat

Omul de afaceri Calin Stoia a fost adus in fata judecatorului Tribunaului Cluj la termenul din data de 5 aprilie, data la care urma sa fie audiati doi martori, unul dintre acestia fiind chiar denuntatorul pe baza declaratiei caruia dosarul a fost trimis in judecata.  Atât Ioan Bujorel Bold, cel care a declarat in faza de urmarire penala ca Stoia i-ar fi promis ca va interveni la relatiile sale din Guvern pentru a-i facilita obtinerea unei sume de bani din fondul de rezerva, cât si omul de afaceri Vasile Lapedatu au ales sa nu se prezinte in fata judecatorului, practic instanta fiind nevoita sa declare un nou termen. Atât procurorul de caz cât si aparatorul lui Calin Stoia, avocatul Sergiu Bogdan, au propus instantei ca la termenul urmator cei doi martori sa fie citati si adusi cu mandat de aducere, iar instanta a acceptat cererea. Stabilit pentru data de 31 mai, la urmatorul termen martorii vor fi inosotiti de jandarmi iar Cilin Stoia, care este arestat in dosarul in care fostul primar Sorin Apostu este acuzat de luare de mita, va fi adus de la Penitenciarul Târgu-Mures. Conform reprezentantilor jandarmeriei, Calin Stoia va fi mutat de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul Târgu-Mures in ziua de luni, 9 aprilie, urmând ca prezenta la procesul de la Cluj sa-i fie asigurata prin transfer.

Relatia cu Emil Boc
In dosarul supranumit “Number One”, interesante sunt nu doar acuzatiile conform carora Calin Stoia ar fi putut influenta diferite personaje importante din Guvern, dar si aparitia numelui fostului premier Emil Boc in rechizitoriu.
Conform rechizitoriului, la finele anului trecut Calin Stoia ar fi comis imfractiunea de trafic de influenta, atunci când s-a angajat fata de un denuntator sa-i rezolve acestuia o problema prin intermediul relatiilor pe care le-ar fi avut in rândurile functionarilor publici din executiv. In concret, procurorii sustin faptul ca Stoia ar fi promis ca poate inflenta mai multi functionari din cadrul Guvernului pentru ca acestia sa aprobe alocarea unei sume de bani care urma sa fie pusa la dispozitia Primariei comunei Ionesti din judetul Vâlcea, suma provenita din fondurile de rezerva pe anul 2011. Tot in rechizitoriu s-a aratat faptul ca Stoia ar fi cerut suma de 100.000 de euro, aproximativ 10% din valoarea totala a sumei care urma sa fie primita de catre Primaria Ionesti, insa pâna acum respectiva comuna nu a primit acele fonduri nici pe anul 2010, dupa cum nu a primit nimic nici in 2011.

Referitor la acuzatiile care i-au fost aduse, la termenul anterior Calin Stoia s-a aparat, aratând ca este nevinovat si intregul dosar este construit cu rea-credinta de catre procurori, doar pe baza unor supozitii, motiv pentru care a solicitat restituirea acetuia la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru refacerea urmaririi penale. "Ma declar nevinovat de faptele imputate. Pe Bold (Bujorel Bold, denuntatorul din dosar, n.r.) l-am cunoscut in urma cu un an jumate la Pianu la golf. In 25 august când eram la Paris am fost sunat de Bold ca vrea sa discute cu mine o problema, dar nu mi-a zis ce. In 28 l-am sunat fiind intors si el mi-a spus ca ar fi o societate care are nevoie de recuperat bani. Fara sa imi spuna ce. Cred ca sunt niste speculatii ale acuzarii contra adevarului cu privire la discutie. Nu am lansat niciun zvon ca am influenta asupra unor persoane din Guvern. Dimpotriva, am aratat ca nu pot.” a precizat Calin Stoia. Referitor la relatia de prietenie pe care o are cu fostul premier Emil Boc, de unde si numele de “Number One” al dosarului, si care sta la baza presupunerii ca ar fi putut influenta persoane cheie din Guvern, Calin Stoia a declarat faptul ca “Desi il cunosc pe ministrul Boc de când era primar, nu am nicio relatie cu dânsul si nu imi permit sa apelez la dânsul pentru nicio problema. Nu ma bat cu el pe burta si nu pot sa ii zic: Mai Emil, ajuta-l si pe prietenul meu".
In celalalt dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj, cel din care a fost disjuns dosarul „Number One”, omul de afaceri Calin Stoia a fost trimis in judecata pentru savârşirea infracţiunii de dare de mita, mai precis procurorii acuzându-l ca l-ar fi mituit pe fostul primar Sorin Apostu pentru a obţine un contract de salubrizare pentru firma Brantner Veres pe care o reprezenta. Avocaţii celor doi au inaintat cereri de stramutare a dosarului la o alta intstanţa egala in grad, datorita faptului ca jurstiţia clujeana ar putea fi imparţiala. La data de 20 februarie, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) admitea cererea de stramutare formulata de catre aparatorii fostului primar Sorin Apsotu şi ai omului de afaceri Calin Stoia, atribuind sarcina soluţionariic auzei unei instanţe egale in grad, şi anume Curţii de Apel Târgu-Mureş. Inaintata in luna ianuarie, cererea de stramutare s-a intemeiat pe faptul ca dosarul celor doi a fost intens mediatizat atât in presa naţionala dar mai ales in cea locala, astfel incât s-ar fi creat o presiune mediatica asupra judecatorilor, care ar fi putut da o soluţie eronata sau partinitoare. Tiberiu Ban, unul dintre avocaţii lui Sorin Apostu a declarat faptul ca ” stramutarea a fost ceruta petru ca exista presiune mediatica. Au mai fost şi alte cazuri asemanatoare şi in alte oraşe”.

Box: Prevederile Codului Penal cu privire al Traficul de influenta

Art. 257 :Traficul de influenta

Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savârsita de catre o
persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.