O fată de 14 ani a fost cooptată în grupul de la Eurodemos. Câțiva ani mai târziu, ea rupe legăturile cu familia și își alungă mama venită s-o caute la sediul fundației: „Familia mea sunt ei!”.

Libertatea continuă seria dezvăluirilor referitoare la asociațiile pentru tineri Eurodemos și Kasta Morrely, despre care foste membre spun că este un centru de abuzuri sexuale și psihice, a cărui activitate se întinde pe decenii.

Trei femei au dezvăluit coșmarul pe care l-au trăit timp de peste zece ani în interiorul organizațiilor conduse de Morel Bolea – Eurodemos (proiecte civice) și Kasta Morrely (modă).

Acestea îl acuză pe Bolea că a abuzat sexual și psihic atât de ele, cât și de alte zeci de fete, inclusiv minore.

Victimele preferate de Bolea proveneau din familii destrămate, pentru ca acesta să pozeze mai ușor în rolul de tată.

El ținea discursuri interminabile în care le propovăduia adeptelor că părinții sunt invidioși pe succesul lor și că le țin captive în sărăcie.

Singura lor șansă este să rupă legătura cu ei.

Mulți părinți și-au văzut copiii prinși în capcana construită de gurul de la Iași. Este și cazul Elenei*, care acum 20 de ani și-a pierdut fata în mâinile lui Morel Bolea.

„Nici nu mai îndrăznesc să mă uit la pozele ei. E uscată pe dinăuntru, ștearsă, nu mai are strălucire, s-a schimbat enorm”, suspină doamna Elena, vorbind despre fiica ei.

T*. avea 14 ani în anul 2000 când s-a alăturat colectivului Eurodemos. Inițial mama ei s-a bucurat, i se părea că e un mediu sănătos pentru o adolescentă. Fata participa la concursuri de modă și organiza evenimente pentru Eurodemos. Mama ei povestește că cel puțin trei dintre colege veneau frecvent la ei acasă.

„Eu le-am crescut, erau precum copiii mei. Părinții lor erau plecați prin străinătate. Veneau la noi acasă, își făceau proiectele și temele. Le spălam hainele, le făceam de mâncare. Îmi erau dragi, parcă erau ale mele”.

Elena a crescut singură trei fete

Elena spune că a avut o situație dificilă în familie. A crescut singură trei fete, soțul fiind dependent de alcool și abandonând familia.  Femeia își aduce aminte că Morel Bolea îi spunea des că și el face parte din familie și că poate să fie ca un tată pentru fată.

„Eu îi răspundeam că «am eu grijă de ea cum am avut până acum, aveți copilul dumneavoastră, vedeți-vă de el»”, a spus femeia.

Primele suspiciuni: „Prea stăteau cu capul la el în poală”

Primul lucru ciudat pe care l-a observat Elena a fost că fetele sunt prea apropiate de mentorul lor. „Prea stăteau cu capul la el în poală, erau niște gesturi și niște afecțiuni nepotrivite pentru o relație copil – adult”, spune Elena.

Fata ei a plecat împreună cu o colegă în Italia la un concurs de modă. Doamna Elena nu reușea să le contacteze, iar mama colegei, care nu avea 18 ani, se speriase. Așa că Elena s-a dus la Morel Bolea să-i ceară socoteală. Din acel moment, relația dintre cei doi s-a răcit.

T. începe să asculte mai mult de guru decât de mama sa

Ziua de naștere a lui T. se apropria. Împlinea 20 de ani și mama ei îi pregătise un cadou special. După ce a făcut economii și un credit la bancă, i-a cumpărat o mașină la mâna a doua pentru care a plătit 7.000 de euro. În anii 2000, nu erau chiar puțini bani. T. a venit să vadă mașina împreună cu Morel Bolea și cu colegele de la fundație. 

„Era genul ei de mașină, mai sport, mai pentru băieți”, își aduce aminte Elena.

„Fiică-mea când a văzut-o părea încântată. Dar când el a început să comenteze, că e zgâriată, că nu are nu știu ce, deodată și ea a zis că nu vrea mașina, că îi trebuie banii. Mi s-a făcut rău, era așa pasivă și tăioasă. I-am spus că e mașina ei și doar nu o să vând să-i dau banii lui Morel. Am crezut că ajung la nebuni”, continuă doamna Elena.

„Mi s-a făcut rău și am căzut pe asfalt. A venit un câine să mă lingă și să-i fie milă, iar fiică-mea nu se uita la mine și mă trata ca și cum nu existam. Fata mea nu era așa, noi două ne iubeam nespus, eram nedespărțite. Nu știu cum a putut să o transforme într-o perioadă atât de scurtă”, a spus mama fetei.

Una dintre fetele care au părăsit organizația l-a auzit pe Morel Bolea vorbind cu T. despre mama ei.

„El spunea că maică-sa [doamna Elena] s-ar fi dat la el și era geloasă pe fată, că fata e cu el. Avea un stil foarte convingător de a spune lucrurile astea, apoi o făcea pe T. să confirme că într-adevăr asta e realitatea, iar ea se supunea”, explică sursa.

Citește continuarea AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here